Теми статей
Обрати теми

Працюємо з інвалідами за ЦПД

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Наше підприємство уклало з фізособою договір підряду. Чи важливий у цьому випадку той факт, що фізособа має інвалідність? Чи є пільги в оподаткуванні?

Відносини, що виникають унаслідок укладення цивльно-правового договору (далі — ЦПД), регулюють норми ГКУ. Тому пільги й гарантії, установлені КЗпП для осіб з інвалідністю, на фізосіб, які працюють за ЦПД, не поширюються. До речі, про суть і відмінності трудового та ЦПД на виконання робіт (надання послуг) читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 88.

Переходимо до податкових моментів. Порядок оподаткування винагороди за ЦПД не залежить від того, має платник податку інвалідність чи ні.

Отже, винагороду за виконані роботи (надані послуги) за ЦПД, укладеним з особами з інвалідністю, оподатковуйте в загальному порядку: утримуйте ПДФО за ставкою 18 %, ВЗ — 1,5 %.

Тепер про ЄСВ. Винагорода за ЦПД про надання послуг (виконання робіт) — окрема складова бази нарахування ЄСВ. ЄСВ на її суму нараховуйте за ставками, установленими для «звичайних» фізосіб. У загальному випадку це 22 %. «Пільгові» розміри ставок ЄСВ у частині нарахувань передбачено тільки для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю (див. таблицю на с. 28).

У випадку, якщо строк виконання робіт (надання послуг) перевищує один місяць, то з метою порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ суму винагороди розділіть на кількість місяців, за які її нараховано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі