Теми статей
Обрати теми

Прибираємо «зайві» збитки

Свіріденко Алла, податковий експерт
У грудні 2017 року після перевірки з податку на прибуток податківці «зняли» податкові збитки 2015 року. Як відкоригувати фінрезультат і показати результати перевірки в обліку і звітності?

Бухгалтерський облік. Перш ніж коригувати бухоблік, слід визначитися з причиною виникнення «податкового» збитку у 2015 році: чи виник він (1) в результаті бухгалтерської помилки або ж (2) помилка «родом» з прибуткової декларації, а бухфінрезультат для цілей оподаткування розрахований правильно.

1. Якщо справа в помилці першого роду, тоді коригувань у бухобліку не уникнути. У вашому випадку йдеться про виправлення помилки аж за 2015 рік (тобто помилки минулих років). Отже, виправляти її треба через коригування величини нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) минулих років* (п. 4 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»).

* Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 42, с. 3.

Судячи із запитання, перевірка виявила тільки завищення збитків за 2015 рік, яке в наступних періодах не привело до заниження об’єкта оподаткування**. Це означає, що після того як контролери «зняли» збиток, відбувається тільки зменшення задекларованого від’ємного значення об’єкта оподаткування (ВЗ). Відповідно, ні коригувати податок, ні нараховувати штрафи і пеню в обліку не потрібно.

** У таких випадках оформляють податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «П».

І ще. Якщо справа в бухгалтерській помилці, то після її виправлення доведеться переглянути фінзвітність за 2015 — 2016 роки так, щоб усі її показники ґрунтувалися на правильних цифрах. «Переподавати» податківцям фінзвітність за минулі роки не треба.

Поточну фінзвітність за 2017 рік треба скласти вже з указівкою у відповідних графах правильних показників як на початок (за аналогічний період минулого року), так і на кінець періоду. Причому вам доведеться скласти доповнення до декларації з прибутку (у цьому випадку за 2017 рік), яке податківці використовуватимуть при аналізі фінзвітності. Про факт надання цих доповнень зазначте в спецполі прибуткової декларації (БЗ 102.23.02).

2. Якщо ж бухфінрезультат до оподаткування розрахований правильно, а збитки 2015 року виникли з іншої причини (наприклад, помилилися в розрахунку податкових різниць), тоді виправляти бухоблік взагалі не доведеться (податок на прибуток і штрафи з пенею, як ми вже з’ясували, не виникають).

Результати перевірки в декларації з прибутку. Коригувати/уточнювати податкову звітність за період, охоплений перевіркою, у тому числі за період, в якому виявлена помилка, вам не треба (лист ДФСУ від 25.10.2017 р. № 2381/6/99-99-15-02-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 91, с. 2; БЗ 102.23.02).

У вашому випадку це означає, що виправляти показники звітності за 2015 рік та інші періоди, що перевіряються (за їх наявності), не доведеться.

Але це не означає, що виявлені перевіркою збитки взагалі пройдуть повз декларацію з податку на прибуток. Податківці рекомендують відображати суму зменшення ВЗ в наступній декларації з прибутку, яка подається після проведення перевірки. Тобто ви повинні відобразити вже правильне ВЗ (за вирахуванням суми завищення) в рядку 3.2.4 додатка РІ до першої після перевірки декларації з податку на прибуток, а саме в декларації за 2017 рік.

При цьому до неї треба (!) подати доповнення з поясненням суми ВЗ, що змінилася. Про наявність цих доповнень треба зазначити у спецполі, передбаченому для таких випадків у завершальній частині декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі