Теми статей
Обрати теми

Нарахування «часткових» ПЗ не в тому місяці

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство нарахувало компенсуючі податкові зобов’язання згідно з п. 199.1 ПКУ у липні, а мало їх нарахувати у червні. Чи потрібно виправляти таку помилку, адже за підсумками річного перерахунку результат буде однаковий?

Так, у загальному випадку виправляти таку помилку доведеться. Адже п. 199.1 ПКУ встановлює, що «компенсуючий» ПДВ потрібно нараховувати не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду (див. також консультацію із БЗ, підкатегорія 101.16). Нарахувати «компенсуючий» ПДВ на «подвійні» активи пізніше можна в єдиному випадку — якщо про їх «подвійне» використання не було відомо безпосередньо при придбанні, а стало відомо пізніше.

В усіх інших випадках затримка із нарахуванням «коменсуючого» ПДВ призводить до заниження суми податкових зобов’язань того періоду, коли вони мали би бути нараховані. У ситуації, коли ЧВ уже був на початок ПДВ-періоду, помилкове нарахування часткового «компенсуючого» ПДВ не в тому періоді, призведе до перекручення показників у декларації обох періодів, але власне сума «компенсуючого» ПДВ буде правильною, адже правильне значення ЧВ буде застосоване до правильної бази.

А от у ситуації, коли «подвійні» операції в платника розпочалися (ЧВ не було) і платник пізніше, ніж потрібно, «схаменувся», що йому треба нараховувати «компенсуючий» ПДВ, така помилка призведе ще й до неправильного розрахунку суми ПДВ. Адже такі платники ЧВ і «анти-ЧВ» розраховуватимуть виходячи із фактичних обсягів операцій того періоду, коли ПДВ-зобов’язання за «подвійними» активами нараховуються (п. 199.3 ПКУ). А якщо зобов’язання нараховано не в тому періоді, то й частку використання буде визначено неправильно.

Як виправити помилку, пов’язану із тим, що «компенсуючий» ПДВ нарахували не в тому ПДВ-періоді

Подати УР послідовно до обох таких періодів. Тобто в періоді, коли «компенсуючий» ПДВ мав би бути нарахований, у графі 5 рядка 4.1/4.2 такого УР зазначається правильна сума «компенсуючих» ПДВ-зобов’язань, а у графі 6 — власне сума зобов’язань, яку було недонараховано. Натомість у періоді, коли «компенсуючий» ПДВ мав би бути нарахований, у графі 5 рядка 4.1/4.2 УР сума ПДВ відображається за вирахуванням «перенесених» ПДВ-зобов’язань, а в графі 6 власне сума цих «перенесених» зобов’язань відображається зі знаком «мінус». Зрозуміло, в обох УР таке виправлення «потягне» за собою зміну суми у рядку 18 (або рядку 19) декларації.

Сума «компенсуючого» ПДВ, яка потрапила не до того звітного періоду, також має бути включена до додатку Д5 «правильного» звітного періоду і виключена із додатка Д5 помилкового ПДВ-періоду. Тобто разом із УР за обидва періоди також потрібно буде подати і додаток Д5 з приміткою «Уточнюючий». Більш детально про порядок виправлення помилок у ПДВ-звітності читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 46.

Якщо ви не зробите таке самовиправлення (зі сплатою 3 % штрафу згідно з п. 50.1 ПКУ), ви можете «попасти» на 25 % штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі