Теми статей
Обрати теми

Річна декларація загальносистемника

Савченко Олена, податковий експерт
Швидко і непомітно пролетів 2017 рік. Прийшов час підбивати підсумки, у тому числі й у частині ведення підприємницької діяльності. І тут на перше місце виходить річна декларація про доходи. Хто і в які строки повинен її подати? Коли сплачувати податкові зобов’язання, визначені за результатами декларування? Що світить за неподання декларації? Відповіді на ці й інші «підприємницько-деклараційні» запитання в цій статті.

За підсумками звітного календарного (2017) року підприємці, що працювали на загальній системі оподаткування, зобов’язані відзвітувати про свою підприємницьку діяльність. Яким чином? Подавши декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація). Пробіжимося по основних питаннях, пов’язаних з її поданням.

Хто подає річну податкову декларацію?

Податкову декларацію за підсумками звітного календарного року подають усі підприємці, які перебували у звітному році (весь рік або його частину) на загальній системі оподаткування (п. 177.5 ПКУ).

При цьому не має значення, здійснювали вони підприємницьку діяльність у такому році чи ні.

Звертаємо увагу: якщо фізособа стала підприємцем-загальносистемником у IV кварталі звітного року, вона подає в орган ДФС податкову декларацію за звітний період, що дорівнює календарному кварталу, яка прирівнюється до річної декларації (див. роз’яснення з підкатегорії 104.09 БЗ).

Тобто в цьому випадку в підприємця, який зареєструвався або перейшов на загальну систему зі спрощенки в IV кварталі 2017 року, річна декларація про доходи «збігається» з квартальною. У результаті подається тільки одна декларація.

Важливо! Якщо підприємець зареєструвався в IV кварталі 2017 року і відразу ж (у тому ж місяці) подав заяву про вибір спрощеної системи оподаткування групи 1 або 2, то він також зобов’язаний подати податкову декларацію за підсумками 2017 року. Річ у тому, що він вважатиметься єдиноподатником з 1-го числа наступного місяця (п. 294.4 ПКУ).

У період з дати держреєстрації до дати переходу на спрощенку такий підприємець перебуває на загальній системі

Це підтверджують податківці в роз’ясненні в підкатегорії 104.09 БЗ.

Що стосується тих, хто відразу (протягом 10 календарних днів з дня держреєстрації) пішов у групу 3 єдиного податку, то в них немає часового розриву між датами держреєстрації і переходу на спрощенку. Підприємницьку податкову декларацію вони не подають.

ФОП, які весь 2017 рік були спрощенцями, податкову декларацію подають тільки в тому випадку, якщо їм необхідно задекларувати цивільні доходи або податкову знижку (у строки, передбачені для подання декларації громадянами). Але це вже зовсім інша історія.

Якщо ФОП знімається з держреєстрації, то він повинен подати декларацію про доходи в «спеціальні» строки, передбачені п. 177.11 ПКУ, тобто протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. При цьому останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього звітного періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому проведена держреєстрація припинення підприємницької діяльності. Річну декларацію ФОП, що ліквідувалися, подавати вже не зобов’язані. Але якщо ФОП протягом року знявся з реєстрації, а потім у звітному році знову зареєструвався, то він, звичайно ж, повинен буде подавати річну декларацію.

За якою формою звітувати за 2017 рік?

За 2017 рік підприємці подають податкову декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (ср. ). Причому зверніть увагу, з 31.12.2017 р. ця форма викладена в новій редакції, затвердженій наказом № 556.

Тож якщо у вас з минулого року залишилися бланки податкової декларації, викиньте їх. Вони застаріли.

До речі, нова редакція форми враховує зміни податкового законодавства, що діяли з початку 2017 року. Це стосується, наприклад, відображення в ній сум нарахованої підприємцем амортизації об’єктів основних засобів і нематеріальних активів.

Складається податкова декларація з 7 розділів і двох додатків Ф1 і Ф2. Підприємницький додаток — Ф2. На думку податківців, подавати разом з декларацією цей додаток потрібно в будь-якому разі. Тобто якщо навіть у 2017 році у ФОП-загальносистемника не було діяльності, він зобов’язаний подати разом з декларацією додаток Ф2. Просто в такому разі в додатку Ф2 він проставить прочерки.

В який строк подати і яким способом?

Строк подання підприємницької річної податкової декларації — 40 календарних днів, наступних за останнім календарнім днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.5 ПКУ). Тобто

ФОП повинен встигнути сформувати і подати декларацію не пізніше 09.02.2017 р.

Податкову декларацію ФОП подає в податковий орган, у якому він перебуває на обліку як платник податків. Зробити це можна одним з таких способів (на вибір) (п. 4 розд. І Інструкції № 859):

— особисто або за допомогою уповноваженої підприємцем особи;

— поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. У цьому випадку декларація має бути відправлена за адресою відповідного органу ДФС не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку надання податкової декларації (відправити декларацію потрібно не пізніше 03.02.2017 р.) (п. 49.5 ПКУ);

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису в порядку, визначеному законодавством. У цьому випадку декларацію потрібно відправити не пізніше за закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її надання (п. 49.5 ПКУ).

Які доходи відображати в декларації?

У річній податковій декларації підприємець зобов’язаний відобразити разом з власне підприємницькими доходами також «цивільні» доходи з джерелом їх походження з України й іноземні доходи (якщо, звичайно, такі є). Це прямо вказано в п. 177.11 ПКУ.

Крім того, в консультації з підкатегорії 104.09 БЗ податківці наполягають на відображенні в такій декларації і відомостей про рухоме і нерухоме майно. Хоча зазначимо: ПКУ таку вимогу висуває тільки для загальносистемників-новачків.

В який строк сплатити зобов’язання?

Граничний строк сплати задекларованих зобов’язань з ПДФО і ВЗ за підсумками 2017 року — 19.02.2018 р.

У цей строк ФОП сплачують загальну суму зобов’язань з ПДФО і ВЗ, визначених за підсумками декларування (як з підприємницьких, так і з «цивільних» доходів фізособи).

Якщо за підсумками року утворилася переплата, її можна або зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО і ВЗ (без подання заяви) або повернути на поточний рахунок підприємця (на підставі заяви). Детальніше про те, як повернути переплату з бюджету, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 85, с. 10.

Чого чекати, якщо...

А тепер давайте розберемося, чого чекати підприємцеві, якщо він порушить строк подання податкової декларації та/або строк сплати зобов’язань з ПДФО і ВЗ.

№ з/п

Вид порушення

Відповідальність (підстава)

Фінансові санкції

1

Неподання або несвоєчасне подання податкової декларації

Штраф у розмірі 170 грн. (п. 120.1 ПКУ)

2

Дії, вказані в п. 1, вчинені ФОП, до якого протягом року був застосований штраф за таке порушення

Штраф у розмірі 1020 грн. (п. 120.1 ПКУ)

3

Несплата суми самостійно визначеного грошового зобов’язання з ПДФО та/або ВЗ протягом строків, визначених ПКУ:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати зобов’язання

Штраф у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ)

— при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати зобов’язання

Штраф у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ)

Адміністративна відповідальність

4

Неподання або несвоєчасне подання податкової декларації або включення в декларацію викривлених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат

Попередження або штраф від 51 до 136 грн. (ч. 1 ст. 1641 КпАП)

5

Порушення, вказане в ряд. 7 цієї таблиці, здійснене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення

Штраф від 85 до 136 грн. (ч. 2 ст. 1641 КпАП)

При несвоєчасній сплаті грошового зобов’язання, визначеного ФОП самостійно, а також при самостійному донарахуванні підприємцем податкового зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки пені можна уникнути, якщо зобов’язання будуть погашені до спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (див. п.п. 129.1.3 ПКУ). Якщо цього не станеться, ФОП «світить» пеня за кожен календарний день прострочення у сплаті зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, що діє на кожен такий день (див. п.п. 129.1.3 ПКУ).

висновки

  • Декларацію за підсумками року подають усі підприємці, які перебували у звітному році (весь рік або його частину) на загальній системі оподаткування.
  • За 2017 рік декларацію про доходи подаємо вже за новою формою.
  • Граничний строк подання річної декларації в підприємців — 09.02.2017 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі