Теми статей
Обрати теми

Фіскали про «другий ліміт» у Витягу

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.17 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Після реєстрації в ЄРПН «прострочених» ПН/РК у СЕА автоматично відбувається перерахунок показника ΣПеревищ за звітний період, в якому була складена така ПН, за результатами якого показник ΣПеревищ зменшується на суму ПДВ, вказану в зареєстрованій в ЄРПН ПН/РК, і відповідно на таку суму податку збільшується значення показника ΣНаклВид. Вказана інформація відображається у «витягу» із СЕА

Ця консультація є відповіддю на запитання, чому виникає показник «другий ліміт» у Витягу із СЕА ПДВ. Фіскали в ній, мабуть, намагаються переконати платників, що п. 2001.9 ПКУ повністю застосовується ними на практиці. Але навряд чи бухгалтер, працюючий із СЕА, після прочитання цієї БЗ стане плекати які-небудь ілюзії. Тих же, хто не зовсім занурений «в тему», застерігаємо: не вірте!

Норми п. 2001.9 ПКУ «набули чинності з 1 січня 2017 року і були покликані дозволити платникам реєструвати в ЄРПН прострочені ПН (РК) без «доливу» зайвих грошей на СЕА-рахунок (у випадку нестачі регліміту і за наявності у момент реєстрації таких ПН необхідної суми ΣПеревищ). Але ці добрі наміри законодавців мало, що дали. ☹

Лише наприкінці вересня минулого року податківці внесли зміну в програмне забезпечення (ПЗ) СЕА, яке нібито було покликане нарешті «включити» застосування п. 2001.9 ПКУ. Проте фіскали провели це так хитро, що «радощі» від цього «оновлення» у вигляді незаконного зрізування регліміту (і появи у Витягах сум «override») відчули безліч платників ПДВ.

Єдине досягнення цих змін ПЗ — тепер у платників з’явилася можливість без доплати грошей на СЕА-рахунок реєструвати за рахунок показника ΣПеревищ тільки розблоковані (!) ПН (РК). Та й то — далеко не в усіх випадках, а тільки коли у платника регліміт на момент розблокування не від'ємний (а «мінусовий» регліміт після цих «супероновлень» ПЗ трапляється тепер на практиці нерідко). Детально про ці «покращення» ПЗ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 3.

У цій консультації йдеться про «другий ліміт» у Витягу, але, як нам здається, насправді другої суми регліміту у Витягу нема, хоча ця інформація для платника при реєстрації «прострочених»** ПН/РК була б дуже важлива. Схоже, фіскали стали тепер так іменувати ті суми, які раніше вони називали «override»...

** Під такими маємо на увазі ПН/РК, виписані в минулих періодах і своєчасно не зареєстровані в ЄРПН. Ми узяли це слово в лапки, тому що в цей розряд потрапляють і розблоковані ПН/РК.

На нашу думку, другим реглімітом для цілей застосування п. 2001.9 ПКУ, як це прямо випливає з абзацу першого цього пункту, повинне вважатися на дату подання для реєстрації «старої» ПН (РК) розраховане*** наростаючим підсумком значення показника Σперевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати ПЗ за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи ПЗ, які були сплачені платником, і ПЗ, які не були сплачені платником) і збільшеного на значення показника ΣПопРах.

*** На дату подання на реєстрацію «минулоперіодної» ПН (РК) в ЄРПН!

Тобто у разі відсутності «перекосів», як правило, це повинна виходити та ж ΣПеревищ. Але при цьому в останньому абзаці п. 2001.9 ПКУ є ще умова, щоб у періоді, до якого відноситься «стара» ПН (РК), просто була сума перевищення задекларованого ПЗ над зареєстрованими ПН/РК в ЄРПН. І, зауважимо, там не робиться ніякого акценту на розмірі такої суми!

В той же час фіскали, як бачимо, вважають зовсім по-іншому. Ну а перепрограмували своє ПЗ взагалі «по-третьому». У результаті на практиці маємо казна що. ☹ Безумовно, в цих неподобствах із застосуванням п. 2001.9 ПКУ винні не лише фіскали, але і законодавці, що прописали в ПКУ таку «зубодробильну» норму.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі