Теми статей
Обрати теми

Проміжна звітність — дві форми, скорочена — раз на рік!

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Постанова КМУ від 11.07.2018 р. № 547

Відбулося! Порядок № 419* привели у відповідність з оновленим Законом про бухоблік** (про останні новації в ньому читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 89, с. 4). Зміни діють з 14.07.2018 р. Виняток — норма про подання фінзвітності, складеної на основі таксономії за МСФЗ в єдиному електронному форматі. Вона запрацює, як і вимагає Закон про бухоблік, з 1 січня 2019 року.

* Порядок подання фінзвітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

висновок документа

Підприємства, що ведуть бухоблік за НП(С)БО, складають проміжну (квартальну) фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінрезультати

Нова редакція п. 2 Порядку № 419 чітко визначає склад проміжної фінзвітності (за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців). До неї входять тільки дві форми: Баланс та Звіт про фінрезультати. Щоправда, такий неповний формат призначений лише для підприємств, які складають звітність за НП(С)БО. Тож сумнівів, в якому складі НП(С)БОшникам подавати проміжну (квартальну) фінзвітність, більше немає. Для них питання закрите — дві форми і крапка!

А ось на МСФЗшників, судячи з усього, таке послаблення не поширюється (про них у Порядку № 419 — жодного слова). Виходить, складати проміжну фінзвітність вони повинні, керуючись МСБО 34 «Проміжна фінансова звітність». А там про два звіти мова не йде — якщо і стислі, то всі! Як це буде реалізовано на практиці? Почекаємо роз’яснень від Мінфіну.

Подають фінзвітність у ті ж самі строки залежно від адресата (п. 5 Порядку № 419):

органам статистики: проміжну — не пізніше 25 числа місяця за звітним кварталом, річну — не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним;

податківцям: проміжну або річну — у строки для подання декларації з податку на прибуток. Так само фінзвітність подають контролерам виключно «прибуткові» платники.

висновок документа

Скорочену фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінрезультати подають один раз на рік

Тепер п. 2 Порядку № 419 приписує подавати тільки річну фінзвітність:

1) підприємствам, для яких ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік установлена скорочена за показниками фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінрезультати, тобто як мікро-, так і малим підприємствам, непідприємницьким товариствам, представництвам іноземних суб’єктів госпдіяльності (крім МСФЗ-зобов’язаних);

2) єдиноподатникам групи 3.

Проте якщо мікро-, а тим більше мале підприємство є високодохідником, то йому доведеться подати фіскалам проміжну фінзвітність у складі податковоприбуткової декларації за звітний квартал (див. лист Мінфіну від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі