Теми статей
Обрати теми

Розблокування зайвої (помилкової) ПН

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.17 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

При блокуванні зайво (помилково) складеної податкової накладної (ПН)/розрахунку коригування (РК) платник податків має сам вирішити, чи подавати документи для її розблокування

Якщо суб’єкт господарювання склав зайву ПН, то щоб виправити цю помилку, йому достатньо скласти обнуляючий РК до такої ПН. Все просто, коли така ПН пройшла реєстрацію у ЄРПН.

Разом з тим, якщо така ПН була заблокована, то у платників ПДВ виникає два запитання:

— чи включати таку ПН до декларації з ПДВ?

— чи потрібно подавати документи для її розблокування?

Що стосується першого запитання, то контролери в роз’ясненні, що коментується, знову заявили (що не може не радувати): зайво (помилково) складена ПН не відповідає первинним документам та визначенню «постачання товарів/послуг» (див. також листи ДФСУ від 29.03.2018 р. № 1289/6/99-95-42-03-15/ІПК (ср. ), від 05.04.2018 р. № 1469/6/99-95-42-03-15/ІПК, консультацію з БЗ 101.23). А отже, показники обсягу постачання і суми ПДВ із помилково складеної ПН (у тому числі якщо вона не зареєстрована в ЄРПН) не слід включати до декларації з ПДВ.

На це вказує п. 44.1 ПКУ, який забороняє формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами/даними бухгалтерського обліку.

Податківці продовжують просувати цю позицію. Хоча попереджаємо! На місцях і досі панує фіскальна позиція: включати такі заблоковані ПН у декларацію з ПДВ. На наш погляд, ці вимоги місцевих фіскалів слід ігнорувати**.

** Детально про включення заблокованих помилкових ПН у ПДВ-декларацію див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 7, с. 38.

Що стосується другого запитання, то податківці заявляють, що платник ПДВ, у якого заблокували зайву ПН, має сам вирішити, чи потрібно йому подавати документи для розблокування ПН.

Аргумент: сам Порядок № 117*** визначає лише право, а не зобов’язує платника податків надавати документи, необхідні для розблокування ПН. Тому лише сам платник може сказати, потрібно це йому чи ні.

*** Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Якщо платник ПДВ вирішив не подавати жодних розблокувальних документів, то його ПН ніколи й не розблокують. Радує те, що фіскали дозволили не включати заблоковану зайву ПН у ПДВ-декларацію. А отже, і з боку контролерів необхідності у її розблокуванні немає.

Тобто заблокованої ПН не буде ані у ПДВ-декларації, ані у ЄРПН, а отже, вона жодним чином не вплине на ПДВ-облік платника ПДВ.

Якщо платник ПДВ вирішив подати документи на розблокування, то варто враховувати таке:

1) для розблокування зайво складеної ПН слід подати не стандартний перелік документів (пояснення та копії первинки), а, як стверджують фіскали, лише письмові пояснення, що говорять про зайве (помилкове) складання заблокованої ПН. Адже у платника ПДВ не буде первинних документів щодо постачання товарів/послуг під заблоковану ПН;

2) чи розблокують таку зайву ПН після подання таких пояснень, сказати важко.

Якщо це відбудеться, то у платника ПДВ буде шанс обнулити зайво складену ПН шляхом складання РК на зменшення і відновити свій реєстраційний ліміт. Поки ПН буде заблокована, зареєструвати до неї РК не вийде****.

**** Детально про це див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 28.

Водночас якщо розблокована зайва ПН не була включена до декларації з ПДВ (чого, як стверджують фіскали, робити не слід), то при складанні РК до неї і його у ПДВ-декларацію включати не потрібно.

Але попереджаємо: це зможе призвести до виникнення суми перевищення у місяці реєстрації РК.

Тому щоб не стикатися з такою проблемою, радимо не подавати розблокувальних документів. Податківці, як бачимо, не мають нічого проти цього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі