Теми статей
Обрати теми

Якщо зайва ПН заблокована, зареєструвати РК до неї вийде

Адамович Наталія, податковий експерт
Помилкову (зайву) ПН заблокували. Чи можна (або чи потрібно) до такої зайвої ПН виписати РК і зареєструвати його в ЄРПН?

Відразу скажемо, навіть якщо ви складете «зменшуючий» РК і направите його для реєстрації покупцеві, зареєструвати він його не зможе. Пояснимо.

Якщо реєстрація помилкової ПН призупинена і ви не подавали документи на розблокування, то вам хвилюватися не варто. Поки ця ПН не пройшла через ЄРПН, то можна з упевненістю говорити, що її взагалі не існує (даних про таку ПН у ЄРПН поки що немає).

У вас «помилкова» ПН, яка не відповідає первинним документам та операції з постачання товарів/послуг. І якщо керуватися вимогами ПКУ, то відображати помилкову ПН (у тому числі й не зареєстровану в ЄРПН) не потрібно й у декларації. Адже податкові зобов’язання виникають за операціями постачання товарів/послуг (пп. 185.1 та 187.1 ПКУ). А складання податкових накладних — це вже наслідок виникнення податкових зобов’язань. І ніяк не навпаки. Якщо операції постачання товарів/послуг не було, то не повинно бути і податкових зобов’язань з ПДВ.

Та й п. 44.1 ПКУ забороняє формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами / даними бухгалтерського обліку.

Показники постачання і ПДВ з вашої помилково складеної податкової накладної не підтверджені ні первинними документами, ні фактичним здійсненням операції. Тому їх не слід фіксувати в декларації з ПДВ.

Що важливо! Погоджуються із цим і головні податківці (див. листи ДФСУ від 29.03.2018 р. № 1289/6/99-95-42-03-15/ІПК, від 05.04.2018 р. № 1469/6/99-95-42-03-15/ІПК, консультацію з БЗ 101.23). Хоча на місцях податківці настійно вимагали включати до декларації помилкові (зайві) ПН, причому навіть заблоковані.

Тож якщо податківці вимагатимуть включити вашу помилкову заблоковану ПН до декларації з ПДВ, не йдіть у них на поводі

Тим більше, що нещодавно з’явилася хороша консультація й у місцевих податківців: тим, хто включив зайві ПН до декларації, вони радять самовиправитися в порядку, прописаному в п. 50.1 ПКУ, виключивши через УР* показники зайвої ПН.

* http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/ 336034.html.

Адже інакше показники вашої зайвої заблокованої ПН, потрапивши до декларації з ПДВ, принесуть вам тільки ∑Перевищ. Плюс не зрозуміло, як потім зменшити помилкові податкові зобов’язання.

Адже, як ми вже говорили, навіть якщо ви і складете РК, зареєструвати його в постачальника не вийде. Згідно з п. 12 Порядку № 1246 для реєстрації РК у ЄРПН потрібна наявність у реєстрі (ЄРПН) відомостей, що містяться в коригованій податковій накладній. А ваша зайва ПН заблокована (інформації про неї в ЄРПН немає). Причому навряд чи вашу помилкову ПН розблоковують. Для цього потрібно подавати документи. А їх немає і не буде, оскільки сама ПН зайва, тобто складена без первинних документів. Тож про реєстрацію РК у вашому випадку не може бути й мови**.

** Інша річ, що деякі платники податків усе одно виписують РК і відправляють на реєстрацію з тією метою, щоб у разі судового розгляду максимально зняти із себе провину — мовляв, ми зробили все від себе залежне, щоб виправити помилку, ну а те, що обидва документи не реєструють у ЄРПН, — це не наша провина (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 95, с. 9).

Вкотре повторимо: головне ваше завдання — не показувати помилкову ПН у декларації з ПДВ. Тоді зайва ПН не з’їсть ваш ліміт реєстрації і не порушить дисбаланс між даними звітності з ПДВ і ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі