Теми статей
Обрати теми

Відображення розблокованого РК у декларації

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Про відображення в декларації розблокованої податкової накладної (ПН) ми писали не раз. Це питання широковідоме і у всіх на слуху. Але є менш відомі питання, проте не менш важливі. Наприклад, щодо відображення в декларації розблокованих розрахунків коригувань (РК). Про них і поговоримо.

Уявімо, що продавець виписав зменшуючий РК на одержувача — платника ПДВ. Проте реєстрацію цього РК було зупинено (РК заблоковано). Після довгих поневірянь із документами (передання розблокувальних документів, можливо, оскарження рішення про відмову в реєстрації), РК все-таки було зареєстровано. Зрозуміло, що вся ця процедура проходила не за один день, і, можливо, навіть не за один місяць. Тому і виникло запитання в читача — до декларації якого періоду слід включати цей РК у зменшення ПЗ?

Зменшуючий РК відображається тільки в певному періоді

Відображення в декларації зменшуючого РК має одну важливу особливість порівняно з відображенням збільшуючого РК (або ПН). Зрозуміло, що перший цікавить головним чином постачальника (йому зменшувати ПЗ), а другий — покупця (йому збільшувати ПК)*.

* Що стосується їхніх контрагентів, то для них усе більш-менш зрозуміло: вони зобов’язані відобразити РК (зменшуючий — у зменшення ПК, збільшуючий — у збільшення ПЗ) в періоді проведення перерахунку незалежно від того, чи зареєстровані ці документи.

Так от — збільшуючий РК покупцеві не обов’язково відображати в тому періоді, в якому вперше виникло таке право. Якщо ви помилково (або перестраховуючись) відобразите збільшення ПК трохи пізніше, то нічого страшного не станеться. Пункт 198.6 ПКУ (абзац четвертий) дозволяє відображати збільшення ПК на підставі таких РК у будь-якому періоді у межах 1095-денного строку з дати складання цього РК, не вдаючись до УР.

А от зі зменшуючим РК усе набагато суворіше: постачальник зобов’язаний відобразити його у зменшення ПЗ тільки в тому періоді, в якому він набув такого права. Перенести відображення цього РК на будь-який із наступних періодів не можна. Цей факт, можливо, когось здивує, адже перенесення зменшення ПЗ на наступні періоди тільки краще для бюджету. Проте якщо помилитися в періоді відображення зменшуючого РК, це буде порушенням податкового обліку і може призвести до застосування штрафу за заниження ПЗ в періоді некоректного відображення (п. 123.1 ПКУ). Чому?

По-перше, ПКУ щодо таких РК не передбачає норми, аналогічної абзацу четвертому п. 198.6.

По-друге, якщо постачальник зобов’язаний провести зменшуючий РК, наприклад, у червні, а зробить це в липні, то в першому з цих періодів буде завищення ПЗ, а в другому заниження. Важливо, що при перевірці ці суми не згортаються, а розглядатимуться окремо. Тому за липневою декларацією податківці застосують штраф за заниження ПЗ згідно з п. 123.1 ПКУ (25 % від суми заниженого податку, а у разі повторного порушення протягом 1095 дн. — 50 %). Червневе ж завищення буде просто переплатою.

Отже,

до дати (періоду) відображення зменшуючого РК слід ставитися надзвичайно уважно

Період зменшення ПЗ та строки реєстрації РК

Як визначити цей період? Пункт 192.1.1 ПКУ встановлює, що постачальник має право зменшити ПЗ в періоді здійснення перерахунку, але лише після реєстрації РК в ЄРПН.

До цього суворого правила податківці зробили послаблення: якщо РК зареєстровано своєчасно, то продавець зменшує ПЗ у місяці складання, якщо з порушенням строку — то в місяці реєстрації. Такі консультації були в 2018 році (див. лист ДФСУ від 12.03.2018 р. № 952/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), та й аналогічну БЗ 101.23 не скасовано.

А тепер давайте ближче підходити до теми статті — відображення розблокованого РК. З першого погляду здається, що тут усе залежить від статусу РК після розблокування та реєстрації — чи вважатиметься він зареєстрованим вчасно, чи, навпаки, несвоєчасно.

Насправді тут усе набагато заплутаніше. І річ навіть не в тому, що впроваджене самими податківцями правило щодо відображення РК залежно від своєчасності/невчасності його реєстрації насправді не працює, оскільки систему не перенастроювали під нові строки реєстрації зменшуючих РК** (що визнали і самі фіскали, див. лист ДФСУ від 21.05.2018 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 3).

** При реєстрації зменшуючих РК потрібно орієнтуватися і на нові і на старі строки. Укластися в старі строки необхідно для правильного відображення РК в декларації постачальника та розрахунку регліміту (зокрема показника ΣПеревищ), а в нові — для того, щоб до покупця не застосували штраф за несвоєчасну реєстрацію РК згідно з п. 1201.1 ПКУ.

На перший план тут виходить запитання:

у якому періоді самі податківці проводять у системі цей розблокований РК?

Виходячи з практики можна зробити висновок, що розблоковані РК проводяться датою подання на реєстрацію (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 27, с. 37), тобто заднім числом. Причому, судячи з усього, якщо РК подано на реєстрацію своєчасно (мається на увазі у старі, вже незаконні, строки), то він підтягнеться в систему періодом виписки, а якщо не своєчасно — періодом подання на реєстрацію. Принаймні такий висновок випливає з листа ДФСУ від 13.06.2018 р. № 2596/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

У цьому листі розглядається така ситуація. Платник податків виписав зменшуючий РК у червні 2017 року, покупець надіслав його на реєстрацію в липні 2017 року у межах чинного на той час строку. РК було заблоковано. Не погоджуючись з відмовою в реєстрації РК, платник податків оскаржив рішення фіскалів. Скаргу було задоволено в серпні. У цьому листі податківці стверджують, що цей РК у зменшення ПЗ слід проводити в декларації за червень 2017-го! А оскільки цей період уже минув, то потрібно скористатися УР.

Чому період подання на реєстрацію

З першого погляду висновок податківців здається нелогічним. Чому потрібно подавати УР, виправляючи помилку в декларації за червень, якщо жодної помилки в ній не було? Без зареєстрованого РК постачальник не мав права зменшувати ПЗ. А цей РК було розблоковано та зареєстровано тільки в серпні. Здавалося б, у серпні і потрібно відображати зменшення ПЗ.

Насправді податківці прийняли зважене рішення. Для відображення цього РК підійде тільки період його виписки. Чим це пояснюється? З одного боку, датою реєстрації розблокованого РК, з другого — показником ΣПеревищ, що зменшує реєстраційний ліміт.

Нагадаємо: показник ΣПеревищ визначається як позитивна різниця між ПЗ, задекларованими в декларації (з урахуванням УР), та сумою ПДВ, зазначеною в ПН і РК, зареєстрованих в ЄРПН. Причому розраховується цей показник за кожний період окремо (починаючи з липня 2015 року), але не наростаючим підсумком, і враховується тільки у разі додатного значення (від’ємне відкидається).

Тому якщо в декларації ми відобразимо зменшуючий РК не в тому періоді, в якому він підтягується системою, то неминуче вискочить ΣПеревищ.

Проілюструємо на прикладі.

У травні було постачання товару на суму 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Сума регліміту до реєстрації ПН — 3000. У червні було повне повернення товару, складено РК на суму «-6000» грн. (у тому числі ПДВ — «-1000» грн.). У липні у межах установленого строку його було передано одержувачем на реєстрацію та заблоковано. Розблокування відбулося тільки у серпні. Уявімо, що інших операцій не було.

Вплив розблокованого РК на реєстраційний ліміт

Період

Дія

Вплив на формулу (п. 2001.3 ПКУ)

Сума

регліміту

3000

травень

Виписка та реєстрація ПН

Збільшується показник ΣНаклВид (-1000 грн.)

2000

червень

Виписка РК

2000

липень

Подання одержувачем РК на реєстрацію та його блокування

2000

серпень

Розблокування РК та реєстрація датою подання на реєстрацію

1. Зменшується показник ΣНаклВид (+1000 грн.).

2. Збільшується показник ΣПеревищ за червень (-1000 грн.)*

2000

серпень

Варіант 1

Зменшення ПЗ шляхом подання УР до червневої декларації

ΣПеревищ перераховується за червень (+1000 грн.)**

3000

Варіант 2

Зменшення ПЗ у декларації за серпень

—***

2000

* У червні РК через декларацію не пройшов, а через ЄРПН пройшов, отже, з’являється ΣПеревищ (0 - (-1000) = 1000).

** РК проходить через декларацію за червень, тому ΣПеревищ нівелюється (1000 - 1000 = 0).

*** Показник ΣПеревищ не зникає, оскільки різниця між ПЗ за серпневою декларацією і сумою ПДВ у зареєстрованих ПН/РК від’ємна (-1000 - 0 = -1000), а отже виключається з розрахунку.

Очевидно, що після повернення товару та реєстрації зменшуючого РК суму регліміту має бути відновлено до того рівня, який був до виписки ПН, тобто регліміт має відновитися до 3000. Проте, якщо ми відображаємо зменшуючий РК у декларації за серпень, цього не відбувається (ΣПеревищ так і залишиться у формулі, занижуючи регліміт). Причому те ж саме відбуватиметься, якщо цей РК відобразити не в серпні, а у будь-якому іншому періоді (липні, вересні тощо). Тільки у разі відображення РК в декларації за червень сума регліміту відновлюється до потрібного значення.

Що стосується можливого заниження ПЗ (і застосування штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ), то відображення РК у червні можна обґрунтувати тим, що цей РК хоча й реєструється після розблокування в серпні, фактично вноситься до ЄРПН датою подання на реєстрацію, тобто в липні (з контексту листа видно, що під датою реєстрації податківці розуміють не дату прийняття рішення про розблокування, а саме дату внесення до ЄРПН, тобто «заднє число»). А оскільки подано його був своєчасно***, то за встановленим податківцями правилом своєчасності/несвоєчасності реєстрації РК (див. вище) може бути внесений до декларації за червень.

Інша річ, якби цей РК було подано на реєстрацію в липні з порушенням строку реєстрації***. Судячи з усього, такий РК, як несвоєчасно зареєстрований, підтягнувся б до липня, а отже подавати УР потрібно до липня. І тоді не повинно бути проблем ані з заниженням ПЗ, ані з показником ΣПеревищ. Але у покупця однозначно виникнуть проблеми з несвоєчасною реєстрацією РК, а отже штрафу згідно з п. 1201.1 ПКУ йому не уникнути.

*** Тут мається на увазі старий строк реєстрації зменшуючих РК (до кінця місяця або до 15 числа наступного залежно від того, в першій чи другій половині місяця цей РК складено), оскільки систему під новий строк не налаштовано.

Ми чудово розуміємо, що цей висновок ґрунтується не так на нормах законодавства, як на урахуванні алгоритму, закладеного фіскалами в системі. В ідеалі цей алгоритм має відповідати закону. Якщо ж є суперечність, то він не повинен застосовуватися. Але тут кожен вирішує для себе сам — або йти на принцип і відображати РК у періоді розблокування, але при цьому жертвувати лімітом, або підлаштуватися під систему і подати УР до того періоду, до якого підтягується РК, і при цьому зберегти ліміт. Зрозуміло, що ніякої помилки в цьому періоді не було (тобто точно кажучи, підстав подавати УР немає), але тут, як кажуть, «вам шашечки чи їхати?». Ну, а щоб перестрахуватися, краще отримайте аналогічну ІПК для себе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі