Теми статей
Обрати теми

«Позитивна історія»

Павленко Олексій, податковий експерт
Припустимо, ваші ПН/РК, що надіслані для реєстрації, потрапили під моніторинг, але при цьому ви не потрапили до переліку ризикових платників. Тоді є шанс, що від блокування реєстрації таких ПН/РК урятують показники вашої позитивної податкової історії. Давайте разом поглянемо, що ж це за показники?

Матеріал про показники позитивної податкової історії ми поставили перед критеріями ризиковості операцій, оскільки згідно з п. 7 Порядку зупинення реєстрації цей етап моніторингу повинен іти відразу після того, як платник успішно пройде перевірку критеріїв на ризиковість платника. Тобто перевірка на «позитивність історії» повинна передувати перевірці на критерії ризиковості операцій (про які читайте далі — на с. 18). І якщо платник при цьому «набуде» позитивної податкової історії, то його ПН/РК за критеріями ризиковості операцій вже моніторитися не будуть, і відповідно — їх реєстрація блокуватися не буде.

Показники позитивної податкової історії платника ДФСУ «придумала» на виконання п. 10 Порядку зупинення реєстрації, погоджувала з Мінфіном і довела листом від 21.03.2018 р. № 960/99-99-07-18, «люб’язно» надавши його для скачування на своєму сайті1.

1 http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/331616.html.

Усього показників позитивної історії вісім штук (див. табл. 1). Згідно з листом від 21.03.2018 р., щоб платникові «отримати» позитивну історію, йому достатньо потрапити лише під один із цих показників.

Таблиця 1. Показники «позитивності»

Показник

Зауваження

Обсяг постачання в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН у поточному місяці (з урахуванням поданої для реєстрації ПН/РК), не перевищує 150 тис. грн. на одного покупця — платника ПДВ

Відсівання «дрібних»: доки за реєстрованими з початку місяця ПН/РК ні за одним з контрагентів не перевищили обсяг постачання (а не ПДВ!) 150 тис. грн., ви відповідаєте цьому показнику «позитивності», і ПН/РК повинні безперешкодно реєструватися.

Обсяг постачанння для цих цілей повинен братися без ПДВ (за аналогією з ознакою «500 тис. грн.»2). Зазначимо ще таке: якщо фіскали запрограмували ПЗ у чіткій відповідності з цим показником, то в розрахунок повинні братися зареєстровані (а не складені) в поточному місяці ПН/РК

Обсяг постачання в ПН/РК, які не підлягають наданню покупцю, зареєстрованих у ЄРПН за останні 6 місяців, перевищує 50 % загального обсягу постачання за зареєстрованими ПН/РК

Відсівання супермаркетів та іншого «роздробу». ПН на неплатників і так блокуватися не повинні, а ось РК до таких ПН іноді фіскалами блокуються3.

При відповідності цьому показнику платникові не повинні блокувати будь-які ПН/РК

Придбання і постачання одного товару/послуги, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН, становлять більше 50 % від загального обсягу постачання за зареєстрованими ПН/РК за останні 6 місяців

Відсів «вузькопрофільно-однотипних». Судячи з «придбання і постачання», стосується торговців. Формально потрібно складати обсяги і придбання, і постачання одного товару, але порівнювати цю суму із загальним обсягом тільки постачання (за останні 6 місяців). Схоже, тут помилка, і «в знаменнику» береться тільки обсяг постачання одного товару/послуги. Крім того, не зовсім зрозуміло: що розуміти під «одним товаром/послугою»? Чи то — одного коду УКТ ЗЕД/ДКПП (див. нижче), чи то — однієї товарної групи?..

Реєстрація в ЄРПН на постійній основі протягом будь-яких чотирьох звітних місяців з останніх шести ПН/РК на постачання товарів/послуг одного і того ж коду УКТ ЗЕД/ДКПП, обсяг за якими становить 20 % від загального обсягу постачання

Тут уже йдеться тільки про постачання (без придбання) товару/послуг саме конкретного коду УКТ ЗЕД/ДКПП. Не завадило б уточнити, що таке «на постійній основі» (можливо, одне постачання за 4 місяці тут і «не пройде»). І, судячи з усього, мається на увазі: «не менше 20 % від загального обсягу», а то це якось зовсім смішно... Фраза «будь-яких чотирьох... із шести» — веселощі для їх програмістів, боїмося, із цієї причини із цим показником можуть відбуватися дивні речі...

Можливо, показник призначався для виробників, але сюди цілком можуть уписатися і торговці, що не потрапили в попередні «50 %»

Залишкова вартість ОЗ у платника податку на прибуток на кінець звітного періоду (період обирається згідно з п. 137.5 ПКУ для конкретної групи платників) становить більше 1 млн грн. і відображена у звітності, за якою граничні строки подання передують календарному дню розрахунку цього показника за умови, що керівник та засновник з 01.01.2017 р. не змінювалися

Зазначимо, що йдеться тільки про ОЗ (а не про всі необоротні активи). Незрозуміло, звідки будуть фіскали брати загальну залишкову вартість ОЗ на кінець періоду: чи то з додатка «М» до останньої «прибуткової» декларації, чи то з показників останнього поданого платником балансу (у «квартальників» — за квартал, у «річників» — за рік)4. Сполучник «та» між «керівником» та «засновником» буквально не слід розуміти як «та/або» (див. нижче показник з ЄСВ). А як трактують автори, невідомо

Наявність власних (право власності/користування), орендованих земельних ділянок складає понад 200 га включно або наявність орендованих земельних ділянок державної та/або комунальної власності площею не менше 0,5 га (станом на 01.01.2018 р.), задекларованих до 20.02.2018 р.

Братися в розрахунок повинні тільки ділянки, що були на 01.01.2018 р. Цей показник поширюється на всі види підприємств, що мають (орендують) великі земельні ділянки, а не тільки на «сільгоспи»

Сплата ЄСВ на одного працюючого перевищує суму ЄСВ з МЗП у 1,5 раза за останні 12 місяців, за умови, що керівник та/або засновник з 01.01.2017 р. не змінювалися

Тут ідеться про середньомісячну суму ЄСВ на одного працюючого — механізм розрахунку не зовсім зрозумілий. Оскільки йдеться про сплату (!), то обчислювати ЄСВ за нарахуванням, нібито, некоректно. Чисельність працівників за ці 12 місяців, як і протягом місяця, теж могла змінюватися, як її обчислюють, не зрозуміло. Мабуть, середній розмір ЄСВ на одного працюючого розраховується щомісячно, потім усе складається і ділиться на 12. Що ж до бази для порівняння, то, можливо, податківці беруть розмір МЗП, що діє на момент розрахунку. Якщо це так, то обчислюючи «на сьогодні», цей показник повинен перевищити 1229 грн. (3723 х 1,5 х 22 %)

Загальна сума сплачених минулого року ЄСВ, податків і зборів (окрім «ввізного» ПДВ) платником і його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію, становить більше 5 млн грн.

Це — усе та ж страховка для «велетнів» (напевно, ними пролобійована). Адже у «великих» при дотриманні цього показника податкове навантаження може бути мізерним, а розбіжностей УКТ ЗЕД/ДКПП на вході/виході — безліч...

2 Див. лист ДФСУ від 06.09.2017 р. № 2723/99-99-07-05-01-18.

3 Фіскали тут формальничають, стверджуючи, що під моніторинг не підпадають тільки ПН, виписані на неплатників, а ось РК до них Порядок зупинення реєстрації не згадує. Про цю проблему читайте також у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 31.

4 Якщо граничні строки подання фінзвітності за цей період уже закінчилися. Якщо не спливли — то з балансу за попередній період.

Завдяки цим показникам «позитивності історії» в багатьох «ПДВшників» (якщо їх «доля» та/або місцеві митарі не «відправлять» до сумнівних платників) є шанс уникнути блокувань. Тут радує відсівання дрібних і роздробу, вузькопрофільних і тих, хто має ОЗ або землю чи платить людям зарплату хоча б у півтора рази вище мінімальної, і низки інших платників.

Ну і платники, що не мають жодного «позитивчику» ☺, можуть постаратися вчинити якісь креативні/корисні дії, щоб забезпечити собі потрапляння хоча б під один з показників позитивної історії: додати працівникам зарплати, щоб вийти на потрібну суму ЄСВ, докупити ОЗ, щоб їх залишкова в балансі перевалила за «лимон» etc

Бажаємо вам їх (ці показники) мати!

висновки

  • Фіскали затвердили 8 показників так званої позитивної історії платника (детальніше про кожнен з них читайте вище).
  • Для того, щоб платник вважався таким, що має позитивну історію, йому достатньо потрапити лише під один із цих показників, і тоді реєстрація його ПН/РК не повинна блокуватися — незалежно від показників ризиковості операцій.
  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі