Теми статей
Обрати теми

Заблокований зменшуючий РК: хто подає документи?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У травні 2018 року здійснили повернення товару постачальникові й отримали від нього відповідний «мінусовий» РК. Але зареєструвати в ЄРПН цей РК не вийшло — він був заблокований. Підкажіть, хто повинен подати «розблокувальні» документи: наше підприємство — покупець (адже ми отримали «відмовну» квитанцію) чи постачальник?

Документи на розблокування ПН/РК завжди подає платник, який їх склав. Тобто продавець. І «мінусовий» РК, виписаний на покупця — ПДВшника, — не виняток. Для того щоб його розблоковувати, «потрудитися» доведеться теж продавцеві. В усякому разі, так говорять податківці (див. БЗ 101.17).

А це означає, що при реєстрації РК, так само як і при реєстрації ПН, на «ризиковість» перевіряють саме продавця. Навіть тоді, якщо РК «мінусовий» і на реєстрацію його направляє покупець.

До речі, факт отримання «блокувальної» квитанції покупцем не говорить про те, що подавати документи слід саме йому. Адже така квитанція одночасно надсилається і продавцеві, і покупцеві (причому завжди — як при зупиненні ПН, так і при зупиненні РК) (п. 17 Порядку № 1246). Загалом,

покупцеві за фактом зупинення реєстрації «мінусового» РК жодних дій чинити не треба

Пам’ятайте: зменшити ПК покупець повинен у періоді здійснення коригування незалежно від того, зареєстрований РК у ЄРПН або ні (п.п. 192.1.1 ПКУ).

А ось регліміт у нього зменшиться тільки за фактом реєстрації РК у ЄРПН. Тож покупець навіть зацікавлений у тому, щоб реєстрація РК відбулася якомога пізніше або його не зареєстрували зовсім. Ну а продавець, навпаки, у розблокуванні аж надто зацікавлений. Адже зменшити свої ПЗ він зможе тільки після реєстрації «мінусового» РК (з відображенням у декларації зменшуючого РК є певні проблеми, пов'язані з тим, в якому періоді їх включати до зменшення податкових зобов'язань постачальника і як РК впливає на регліміт постачальника, зокрема, поява показника ∑Перевищ; докладніше див. лист ДФСУ від 21.05.2018 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 3. Особливо гостро стоїть питання, якщо порушені старі строки реєстрації цього РК).

Та й регліміт у продавця збільшиться тільки за фактом реєстрації РК.

Зверніть увагу: якщо коригована ПН свого часу блокувалася і продавець подавав для її реєстрації «розблокувальні» документи, та ще й з Таблицею даних, то РК до такої ПН уже навряд чи потрапить «під роздачу». Адже всі «ризикові» моменти за цим постачанням уже улагоджені. Якщо ж ПН успішно пройшла моніторинг і не була заблокована, то й РК теж, скоріше за все, пройде його без зупинок. Хоча із цих правил є так багато винятків, що й правилами їх назвати складно. ☺

Наприклад, якщо реєстрація ПН не була зупинена тільки внаслідок позитивності платника (тобто вона виписана на ризикову операцію), а в періоді реєстрації РК позитивний статус уже втрачений, то РК зупинять, незважаючи на те, що ПН була зареєстрована без проблем.

Ще один поширений виняток: РК на зміну номенклатури товарів/послуг (якщо змінена номенклатура в Таблиці даних не зазначена). У цьому разі РК може бути зупинений, навіть якщо всі «розблокувальні» документи за коригованою ПН уже були подані.

А РК, складений на платника ПДВ, що передбачає зміну номенклатури на рівні перших чотирьох цифр коду товарів згідно з УКТЗЕД та/або на рівні перших двох цифр коду послуг згідно з ДКПП (за умови відсутності таких товару/послуги в Таблиці даних платника), взагалі, однозначно — ризиковий (згідно з п. 2.4 листа ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі