Теми статей
Обрати теми

«Касова» нумерація — «промінь світла» від НБУ

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Лист НБУ від 14.06.2018 р. № 50-0007/32822

«Номер документа» ПКО і ВКО. Вважалося аксіомою: нумерація прибуткових касових ордерів (ПКО) і видаткових касових ордерів (ВКО) наскрізна протягом року. Тобто ПКО і ВКО з початку кожного календарного року повинні починатися з номера «1». На це вказували і податківці у БЗ 109.10. Хоча насправді і Положення № 148*, і скасоване «касове» Положення № 637 цей момент обходять стороною.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Яке бачення НБУ щодо цього?

висновок документа

Нумерацію ПКО — у реквізиті «Прибутковий касовий ордер № від «__» ______ 20__року» — і ВКО — у реквізиті «Номер документа» — можна здійснювати в хронологічному порядку з початку кожного наступного календарного місяця в порядку зростання з номера «1» та закінчувати в кінці місяця відповідним номером

На наш погляд, оскільки ситуація нормативно не врегульована, починати наново нумерацію касових ордерів (як прибуткових, так і видаткових) можна з кожного:

— календарного року;

— календарного кварталу;

— календарного місяця і навіть дня.

Простіше кажучи, діємо за принципом: не заборонено — означає дозволено.

Реквізит «№ з/п» ПКО і ВКО. Нарешті розкрита «таємниця» заповнення нововведеного Положенням № 148 до ПКО і ВКО реквізиту — «№ з/п», або в розшифровці — номер за порядком (скорочено — № з/п).

висновок документа

У реквізиті «№ з/п» ПКО і ВКО проставляють 1

Радує, що здоровий глузд переміг. Регулятор зробив висновок: оскільки ПКО і ВКО оформляються на кожну операцію з приймання/видачі готівки, в реквізиті «№ з/п» проставляється «1». Крапка!

А тому на лист № 24376** , що вніс смуту, можна не звертати уваги. Висновки київських контролерів, зроблені в ньому, викликали у всіх замішання. А точніше їх, м’яко кажучи, нелогічний висновок: на їх думку, цей реквізит повинен співпадати з номером касового ордера та записом у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів?!

** Лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.05.2018 р. № 24376/10/26-15-14-09-12.

Але навіщо в одному і тому ж касовому ордері дублювати його номер? Відповідь знають тільки автори листа.

На думку НБУ, реквізит «№ з/п» касового ордера не передбачає наскрізної нумерації заповнення і не повинен співпадати з аналогічним реквізитом Журналу реєстрації ПКО і ВКО. Адже на одну касову операцію складають один касовий ордер. Тобто в комірці «№ з/п» завжди повинна красуватися «1». Саме так заповнювати цей реквізит радили і ми (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 32, с. 30 і 33).

Знову ж таки запитання до НБУ: навіщо у такому разі треба було в форму ПКО і ВКО вводити додатковий реквізит «№ з/п»? Щоб там проставляти «1»?

«Номерні» графи Журналу реєстрації. При заповненні реквізиту «№ з/п» Журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3а) застосовують єдину наскрізну нумерацію для ПКО і ВКО. Причому, як підкреслює НБУ, графа «№ з/п» не передбачає окремої нумерації для ПКО і ВКО.

висновок документа

Номери, які проставляються в графі 3 (прибуткові документи) і в графі 7 (видаткові документи), можуть не співпадати з нумерацією, зазначеною в реквізиті «№ з/п» Журналу реєстрації касових документів типової форми № КО-3а

Згодні! Номери, зафіксовані в графі 3 (тобто номер ПКО) і в графі 7 (тобто номер ВКО), практично ніколи не будуть тотожні нумерації з графи 1 Журналу реєстрації типової форми № КО-3а. Адже реквізит «№ з/п» передбачає наскрізну нумерацію, а номери ПКО і ВКО ми маємо право присвоювати, як зазначалося, починаючи з будь-якого календарного періоду (від року аж до дня).

От як, на наш погляд, повинен виглядати заповнений Журнал реєстрації типової форми № КО-3а.

img 1

Його відмінність від зразка з листа НБУ в тому, що ПКО і ВКО занесені в Журнал № КО-3а врізнобій. НБУшники ж записали спочатку усі ПКО, а потім усі ВКО. Хоча на практиці так не відбувається: до передачі в касу бухгалтер повинен зареєструвати касовий ордер, тобто присвоїти йому номер (п. 33 Положення № 148). Наперед він ніяк не може знати, скільки в конкретний день буде ПКО і ВКО.

висновок документа

У реквізиті ПКО «Додатки» і ВКО «Додаток» зазначають документи-підстави, що додаються до ордера

НБУ уточнив, яку саме інформацію вписувати в реквізит «Додатки»/«Додаток» ПКО/ВКО. І там, і там зазначають документи (номер та дату складання), які додають до касового ордера і які стали підставою для внесення готівки (наприклад: звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, тощо) або її видачі (наприклад: видаткова відомість, наказ на відрядження тощо).

По суті, те ж саме радили київські податківці в листі № 24376.

Від прямої відповіді на запитання, чи треба вести «відокремлену» касову книгу, НБУ ухилився. Він просто процитував норми Положення № 148.

Від себе додамо: якщо відокремлені підрозділи проводять готівкові розрахунки через РРО/РК з КОРО, але не приймають і не видають готівку за касовими ордерами, то з 01.06.2018 р. їм не потрібна касова книга. А ось з 05.01.2018 р. і до 01.06.2018 р. вона має бути. Детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 47, с. 3.

Разом з тим регулятор не забув нагадати: він не здійснює «готівкові» перевірки та не уповноважений застосовувати «касові» штрафи. Це прерогатива фіскалів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі