№51

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2018/№ 51 Інші номери журналу ›
  • У РК до підсумкових ПН — звичайні причини За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*
  • «Касова» нумерація — «промінь світла» від НБУ Лист НБУ від 14.06.2018 р. № 50-0007/32822
  • ТТН… Як багато в цій абревіатурі! Скільки вже переламано списів у зв’язку з (не)застосуванням товарно-транспортної накладної (ТТН). А скільки через неї фіскали на перевірках випили бухгалтерської крові і вимотали нервів. Але запитання, пов’язані із застосуванням цього транспортного документа, усе надходять і надходять… Розглянемо сьогодні деякі з них, у тому числі з урахуванням судової практики, що склалася.
  • Муніципальна няня: «варто чи ні?»* Чули? Уряд обіцяє** майбутнім матусям чергові подарунки за рахунок бюджету — безкоштовний набір для новонароджених та доплату на найману няню для дитини. Давайте підійдемо до цих перспектив по-бухгалтерськи розсудливо.
  • Гарантійний ремонт обладнання за рахунок нерезидента Підприємство отримало обладнання від нерезидента. Через два місяці воно вийшло з ладу. Згідно з договором, протягом перших 12 місяців експлуатації постачальник-нерезидент зобов’язаний здійснювати гарантійний ремонт. Аби не вивозити обладнання за кордон для ремонту, покупець сам платить за ремонт обладнання в Україні, а нерезидент перераховує грошові кошти на рахунок покупця і таким чином компенсує йому витрати. Які податкові наслідки мають зазначені операції для обліку покупця?
  • Повертаємо ОЗ постачальнику Підприємство придбало об’єкт основних засобів (холодильне обладнання), ввело його в експлуатацію і почало амортизувати. Через три місяці в ньому виявили істотний дефект, тому повернули обладнання продавцю. А продавець повернув за нього грошові кошти в повній сумі. Як бути з уже нарахованою амортизацією і як таке повернення відобразити в обліку?
  • Необоротні активи в обліку: ділимо/об’єднуємо Усе тече, усе змінюється... Господарські процеси на підприємствах теж зазнають всіляких оптимізацій, раціоналізацій, модернізацій. Під гнітом таких поліпшень вимушені змінюватися і необоротні активи. Так, об’єкт, що працював учора єдиним комплексом, сьогодні перетворюється на декілька окремо використовуваних активів. Чи навпаки, окремі об’єкти об’єднуються і починають злагоджено виконувати спільну роботу. Чи повинні такі розділення/об’єднання відображатися в обліку підприємства? Як їх оформити? І які можуть бути податкові наслідки? Це ми наразі й з’ясуємо..
  • Директор звільняється, а засновники проти Погодьтеся, ситуація не вигадана. Навпаки, таке досить часто трапляється на практиці. І що директорові робити далі? Не залишатися ж йому назавжди «прикутим до весел на галерах»! Про можливий вихід — у статті.
  • Добровільна сплата ЄСВ Останнім часом тема добровільної сплати ЄСВ набирає популярності. Причина тому — підвищення мінімальної межі страхового стажу для отримання особою права на пенсію за віком. «Купити» страховий стаж, якого бракує, можна на підставі договору про добровільну сплату. У сьогоднішній статті ви знайдете добірку відповідей на популярні запитання, пов’язані з добровільним страхуванням.
  • Квиток на потяг: як і що компенсуємо? Не так важко розшифрувати «китайську грамоту» сум, закодованих у залізничному квитку. Важче примиритися з тим, що недалекий законодавець дає приводи — а фіскали ними користуються — втручатися в суто внутрішні взаємовідносини між відрядженим працівником і його рідним підприємством. Давайте розберемося, які саме витрати працівника, що відряджається, згідно з його квитком на потяг підлягають компенсації без утримань ПДФО і ВЗ, а які все ж таки доведеться визнати оподатковуваним доходом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі