Теми статей
Обрати теми

Приймаємо на сезон

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Є в нас такі виняткові роботодавці, у яких госпдіяльність «прив’язана» до пори року. Тому й працівники їм потрібні лише на частину року. Але! У цьому випадку не йдеться про простій. Тут «править балом» Сезонність. Вивчаємо/згадуємо її правила гри.

Її величність Сезонність!

Спершу давайте з вами визначимося, які ж роботи вважають сезонними. Це роботи, які в силу природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а лише протягом певного періоду (сезону). Причому тривалість такого періоду (сезону) не може перевищувати шість місяців (п. 1 Указу № 310*).

* Незважаючи на те, що Указ № 310 прийнятий ще за часів СРСР, він продовжує діяти на території України в частині, що не суперечить законодавству України (див. постанову Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII, лист Мінпраці від 02.12.2005 р. № 9942/0/14-05/018-17).

Але прийняття працівника на роботу строком до півроку ще не робить його роботу сезонною ☺. Вичерпний перелік сезонних робіт і сезонних галузей наведений у Списку сезонних робіт. Для зручності представимо його в таблиці.

Перелік сезонних робіт і сезонних галузей

Галузь

Список сезонних робіт

1. Лісова промисловість і лісове господарство

Добування живиці, барасу і ялинової сірки.

Заготівля пньового осмолу.

Заготівля лика.

Лісокультурні роботи: підготовка ґрунту, посів і садіння лісу, догляд за лісовими культурами, робота в лісорозсадниках.

Лісозахисні і протипожежні роботи: боротьба зі шкідниками і хворобами лісу, прокладання мінералізованих смуг, чергування на пожежних вишках, наземне пожежне патрулювання лісів.

Заготівля насіння.

Збирання і переробка харчових продуктів лісу.

Польові лісовпорядні роботи

2. Торф’яна промисловість

Болотяно-підготовчі роботи.

Добування, сушіння та збирання торфу.

Ремонт і обслуговування технологічного обладнання в польових умовах

3. Сільське господарство

Робота в овочівництві, садівництві, виноградарстві, буряківництві, хмелярстві.

Роботи на вирощуванні і збиранні картоплі, тютюну, кормів, баштанних культур, лікарських рослин.

Робота на інкубаторно-птахівничих та міжгосподарських інкубаторних станціях

4. Переробні галузі промисловості

Робота на підприємствах переробки плодоовочевої продукції.

Робота на підприємствах цукрової галузі промисловості.

Первинне виноробство

5. Санаторно-курортні заклади і заклади відпочинку

Роботи, пов’язані із санаторно-курортним обслуговуванням хворих і відпочиваючих у санаторно-курортних закладах і закладах відпочинку

6. Транспортно-дорожній комплекс

Авіаційні роботи в сільському та лісовому господарствах

Як бачите, щоб роботи вважалися сезонними:

по-перше, вони мають бути включені до Списку сезонних робіт;

по-друге, їх тривалість не повинна перевищувати шість місяців.

Якщо ці дві умови за певною посадою (роботою, професією) виконані, з особою, яка її обійматиме, укладають трудовий договір на виконання сезонних робіт.

Якщо хоча б одна з наведених вище умов не виконується, роботи не належать до сезонних

Так, наприклад, якщо в роботодавця виникла необхідність оформити трудові відносини з працівником на період, що перевищує 6 місяців, то з таким працівником укладають звичайний строковий трудовий договір згідно з положеннями КЗпП.

Звичайний строковий трудовий договір слід укласти й у разі, якщо строк, на який приймається працівник, не перевищує 6 місяців, але перевищує тривалість сезону. Це випливає з п. 4 Указу № 310.

До речі, перелік конкретних посад і професій сезонних працівників, а також видів сезонних робіт, що виконуються на підприємстві (з урахуванням Списку сезонних робіт, звичайно) роботодавці затверджують самостійно в колективному договорі, укладеному на підприємстві.

Також у колективному договорі встановлюється початок і закінчення сезонних робіт.

На постійних працівників (тобто таких, які працюють цілий рік, як у сезон, так і в міжсезоння), працевлаштованих роботодавцем, що використовує працю сезонних працівників, дія Указу № 310, Списку сезонних робіт і Положення № 578 не поширюється. Трудові відносини з такими працівниками регулюються КЗпП.

Визначившись з термінологією, розглянемо порядок прийняття працівників на такі роботи.

Оформляємо сезонні відносини

Про те, що працівник приймається для виконання сезонної роботи, його слід попередити ще до моменту укладення трудового договору.

Працівник згоден? Чудово! Тоді попросіть його надати вам документи, необхідні для оформлення трудових відносин, а саме:

— паспорт або інший документ, що посвідчує особу (ч. 2 ст. 24 КЗпП);

— довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків або ідентифікаційний номер (п.п. 70.12.1 ПКУ). Виняток — особи, які відмовилися від її отримання, про що мають відповідну відмітку в паспорті;

— трудову книжку (ч. 2 ст. 24 КЗпП). Виняток — особи, які приймаються на роботу за сумісництвом або вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, цей документ не надають;

— військово-обліковий документ (ч. 5 ст. 34 Закону № 2232);

— свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (за наявності);

— документ про освіту (спеціальність, кваліфікації), якщо він потрібний для допуску до виконання певної роботи (ч. 2 ст. 24 КЗпП);

— документ про стан здоров’я, якщо це прямо визначено законом (ч. 2 ст. 24 КЗпП);

— інші документи, вимагати надання яких не забороняє ст. 25 КЗпП (наприклад, автобіографія, характеристика, рекомендації, документи, що свідчать про отримання спеціальних знань, досвід роботи тощо).

Варто зазначити, що заява про прийняття на роботу в законодавчих актах не згадується як обов’язковий документ. Водночас її подання роботодавцеві — практика, що склалася.

Попросіть працівника зазначити в заяві, що він просить прийняти його саме на сезонну роботу.

Якщо з наданими документами все гаразд, то працівник і роботодавець погоджують умови і форму (діють загальні правила) трудового договору. При цьому врахуйте, що

встановлювати строк випробування працівникові, який приймається на сезонну роботу, не можна

Така заборона встановлена в п. 5 Указу № 310.

Оформляють укладення трудового договору наказом (розпорядженням) керівника про прийняття працівника на роботу.

У ньому зазначають, зокрема, що працівник прийнятий на сезонну роботу, і фіксують строк дії трудового договору.

Ну й оскільки є факт прийняття на роботу, то без подання Повідомлення про прийняття на роботу в податковий орган не обійтися.

Подати таке Повідомлення необхідно після видання наказу про прийняття на роботу, але до моменту допуску працівника до роботи.

І до речі, не забудьте проінструктувати працівника, а саме:

— роз’яснити його права й обов’язки;

— проінформувати його під підпис про умови праці, наявність на робочому місці, де він працюватиме, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунені, і можливі наслідки їх впливу на здоров’я, а також про права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору;

— ознайомити його з правилами внутрішнього трудового розпорядку і колективним договором;

— проінструктувати його з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

І ще один момент, трудову книжку сезонного працівника ведуть у загальному порядку (див. п. 2.14 Інструкції № 58). При цьому

відомості про характер роботи (сезонна/тимчасова), а також про те, що трудовий договір строковий, у трудову книжку не вносять

На це звертає увагу Мінпраці в листі від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07.

Тонкощі розставання

Тут пропонуємо вам розглянути два варіанти. Перший, коли з працівником розривають договір достроково, а другий — у зв’язку із закінченням строку дії такого трудового договору.

Якщо потрібно достроково. Трудовий договір на виконання сезонних робіт відносять до строкових трудових договорів.

Проте це не позбавляє його сторін можливості розірвати такий договір достроково. Причому ініціатором розірвання може виступати як працівник, так і роботодавець.

Якщо ініціатор — працівник, то за 3 дні до бажаної дати звільнення йому слід подати роботодавцеві письмову заяву з відповідним проханням. У заяві слід зазначити причини розірвання строкового трудового договору (п. 6 Указу № 310).

Перелік поважних причин, за наявності яких роботодавець зобов’язаний задовольнити прохання працівника, наведений у ч. 1 ст. 39 КЗпП, і це:

— хвороба або інвалідність, які перешкоджають виконанню роботи за договором;

— порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору;

— поважні причини, передбачені ч. 1 ст. 38 КЗпП (переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка/дружини на роботу в іншу місцевість, вступ до навчального закладу, неможливість проживання в цій місцевості, підтверджена медичним висновком, вагітність, догляд за дитиною до досягнення нею 14 років або дитиною-інвалідом, догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інваліда I групи, вихід на пенсію, прийняття на роботу за конкурсом, інші поважні причини).

Якщо причина звільнення не поважна, роботодавець має право відмовити працівникові в достроковому розірванні строкового трудового договору і вимагати відпрацювати встановлений у договорі строк або завершити певну роботу.

Переходимо до роботодавця.

Окрім установлених ст. 40 і 41 КЗпП* загальних підстав для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця, положеннями п. 7 Указу № 310 передбачені додаткові підстави. Це:

* Детально про звільнення за ініціативою роботодавця читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 16.

— припинення робіт на підприємстві з причин виробничого характеру або скорочення робіт на підприємстві на строк більше 2 тижнів;

— нез’явлення працівника на роботу через тимчасову непрацездатність безперервно протягом 1 місяця. Але скористатися цією підставою для звільнення не вийде, якщо непрацездатність настала внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання або в разі, коли законодавством установлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні.

У таких виняткових ситуаціях роботодавець зобов’язаний зберегти за сезонним працівником його місце роботи (посаду) до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, але не більше ніж до закінчення строку роботи за договором.

Якщо в строк. Припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП) не вимагає заяви чи будь-якого волевиявлення працівника. Адже, підписуючи строковий трудовий договір, він фактично виражає свою згоду на його припинення після закінчення строку, на який договір був укладений.

Наказ про звільнення може бути виданий в останній день дії строкового трудового договору або до цього із зазначенням дати звільнення, обумовленої строком такого договору.

Днем звільнення буде останній день дії трудового договору. Якщо працівник вирішив використати перед звільненням відпустку, то днем звільнення буде останній день відпустки.

Зазначимо: надання працівникові відпустки при його звільненні у зв’язку із закінченням строку трудового договору — це право, а не обов’язок роботодавця (див. лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12).

А чи можна розірвати трудові відносини з працівником, який у момент закінчення строку дії строкового договору перебуває на лікарняному?

Вважаємо, що можна. Інакше він вважатиметься продовженим на невизначений строк. Нашу позицію підтверджує і постанова ВСУ від 23.01.2013 р.

Річ у тому, що обмеження, передбачене ч. 3 ст. 40 КЗпП, у вигляді заборони на розірвання трудового договору в період хвороби працівника стосується тільки випадків припинення трудових відносин за ініціативою роботодавця.

Звільнення на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП до них не належить

Нагадаємо, що в день розірвання строкового трудового договору роботодавець повинен:

— виплатити працівникові всі належні йому суми (заробітну плату, компенсацію за невикористану відпустку та ін.);

— видати належним чином оформлену трудову книжку. У ній робите запис: «Звільнений у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору, п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України».

Не видана своєчасно з вини роботодавця трудова книжка може призвести до негативних наслідків для нього. У цьому випадку спрацює положення п. 4.1 Інструкції № 58. Відповідно до нього днем звільнення є день видачі трудової книжки.

Виходить, якщо трудова книжка не видана своєчасно, трудові відносини збережуться після закінчення дії строкового трудового договору, що автоматично робить його безстроковим (ч. 1 ст. 391 КЗпП).

З прийнаттям/звільненням розібралися. Час поговорити про оплату праці сезонних працівників.

висновки

  • Вичерпний перелік сезонних робіт і сезонних галузей наведений у Списку сезонних робіт.
  • Тривалість сезонних робіт не може перевищувати шести місяців.
  • Із сезонними працівниками укладають строкові трудові договори.
  • Строковий трудовий договір, укладений із сезонним працівником, може бути розірваний достроково як за ініціативою працівника, так і за ініціативою роботодавця.
  • Після закінчення строку дії сезонного трудового договору його припиняють на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі