Теми статей
Обрати теми

Закордонвідрядження з гривневою карткою

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер — про відрядження. Як не дивно, але і тут можуть бути розрахунки гривнею з прив’язкою до інвалюти! Уявимо, що працівникові для відрядження за кордон видана гривнева корпоративна платіжна картка — КПК (з можливістю конвертації у валюту країни відрядження). Яким чином облікувати витрати на закордонвідрядження в цьому випадку?

Витрати на відрядження: як визнавати?

Передусім, нагадаємо, що ні зарахування коштів на КПК для відрядження, ні видача КПК працівникові ще не означає видачу йому грошей (авансу) під звіт, а

виданими під звіт кошти стають, тільки коли почнуть здійснюватися операції з використанням КПК,

тобто при знятті працівником готівки в банкоматі або проведенні безготівкових розрахунків із застосуванням КПК.

До того ж якщо працівника відправляють у відрядження за кордон, то при використанні там гривневої КПК (з можливістю конвертації) фактично відбувається придбання валюти для підприємства уповноваженим банком за комерційним курсом (оскільки в закордонвідрядженні працівник несе витрати у валюті*). Тому в такому разі підключаються правила обліку валютних операцій, установлені «валютним» П(С)БО 21 (згідно з якими операції у валюті визнають за курсом НБУ на дату здійснення операції).

* Детальніше про купівлю валюти див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27, с. 26.

З урахуванням цього після повернення працівника з відрядження витрати на відрядження визнають на дату затвердження авансового Звіту, проте за курсами НБУ, що діяли (!) на дати авансування працівника (зазначимо: за «валютними» правилами такі суми більше не перераховують). У свою чергу, датою видачі авансу при відрядженні з КПК слід вважати день зняття готівки в банкоматі або проведення працівником розрахунків із використанням КПК. Причому навіть у тих випадках, коли зняття готівки/здійснення розрахунків із використанням КПК здійснюється в один день, а купівля валюти банком і списання коштів з карткового рахунку — в інший. Адже характерною особливістю здійснення операцій з використанням КПК є первісне резервування (блокування) відповідних сум на картковому рахунку, а вже після — їх списання. Тому дати здійснення операції з використанням КПК і списання коштів з рахунку можуть не збігатися. У такому разі видачу працівникові авансу зазвичай відображають використанням субрахунку 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті» (Дт 372 — Кт 333), а розбіжності, що виникли через різні курси НБУ на такі дати, закривають різницями (Дт 949 — Кт 333 або Дт 333 — Кт 719).

І для наочності — приклад.

Приклад. Працівник відділу збуту направлений у закордонвідрядження у Відень на 3 дні (з 20.02.2018 р. по 22.02.2018 р.) з гривневою КПК (на КПК зараховано 25000 грн.).

За допомогою КПК працівник:

— придбав квитки на проїзд вартістю 6850 грн.;

— зняв за кордоном готівку в банкоматі — €210 — добові (з розрахунку 3 дні відрядження х х €70 (розмір закордондобових, установлений наказом по підприємству**));

** Детальніше про закордондобові див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 89, с. 10.

оплатив вартість проживання в готелі — рахунок готелю на суму €300.

Після повернення з відрядження 22.02.2018 р. працівник подав авансовий Звіт.

В обліку операції відобразяться таким чином (валютні курси умовні):

Використання гривневої КПК в закордонвідрядженні

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

€/грн.

Дт

Кт

1

Перераховано грошові кошти з поточного рахунку на картрахунок

313/1*

311

25000

2

Придбано працівником квитки на проїзд

372

313/1

6850

20.02.2018 р. — використання працівником КПК у відрядженні за кордоном

(курс НБУ — 30 грн./€)

3

Знято працівником готівкову валюту в банкоматі

372

333

€210

6300

4

Оплачено працівником за допомогою КПК вартість

проживання в готелі

372

333

€300

9000

5

Заблоковано банком кошти для купівлі валюти

313/2*

313/1

17200

21.02.2018 р. — купівля валюти банком

(курс НБУ — 31 грн./€; комерційний курс — 33 грн./€; комісія банку за купівлю валюти — 200 грн.)

6

Списано кошти для купівлі валюти

(€510 х 33 грн./€)

333

313/2

€510

16830

7

Відображено витрати при купівлі валюти

(різниця між комерційним курсом і курсом НБУ)

[€510 х (33 грн./€ - 31 грн./€)]

942

333

1020

8

Відображено різницю між курсом НБУ на дату придбання валюти і курсом НБУ на дату використання КПК

[€510 х (31 грн./€ - 30 грн./€)]

949

333

510

9

Відображено комісію банку за купівлю валюти

92

313/2

200

10

Розблоковано залишок гривень на рахунку

313/1

313/2

170

22.02.2018 р. — затвердження авансового Звіту

11

На підставі затвердженого авансового Звіту і виписки банку витрати на відрядження включено до складу витрат на збут:

— вартість проїзду

93

372

6850

— добові

93

372

€210

6300

— вартість проживання

93

372

€300 9000

* Субрахунки, що використовуються:

313/1 «Грошові кошти, доступні для використання із застосуванням КПК»;

313/2 «Грошові кошти, заблоковані в результаті операцій з КПК».

Ну і про всяк випадок ще один момент. Пам’ятайте, що перебуваючи у закордонвідрядженні, працівник не може придбавати ТМЦ для потреб підприємства за безготівковим розрахунком з використанням КПК. Оскільки кошти з поточного рахунку юрособи не можуть бути використані із застосуванням електронних платіжних засобів для здійснення розрахунків

за зовнішньоторговельними договорами (п. 8.3 Інструкції № 492). А розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту можуть здійснюватися тільки через уповноважені банки в порядку, встановленому НБУ (ст. 7 Декрету № 15-93).

Якщо працівник повернувся з невитраченою валютою

А як бути, якщо за кордоном працівник зняв у банкоматі з гривневою КПК готівкову валюту (припустимо, євро), але витратив її не повністю. Чи повинен він тоді разом з авансовим Звітом повертати залишок невикористаних коштів у валюті (тобто в євро)? І як бути, якщо в підприємства валютного рахунку (в євро) немає?

Запитання, мабуть, з’явилося через положення п. 8.4 «валютно-готівкових» Правил № 200 (ср. ). Адже цим пунктом передбачено, що неповернений залишок готівкової інвалюти, яка була отримана (!) підприємством з поточного рахунку в інвалюті для забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон, підлягає зарахуванню безпосередньо на поточний рахунок підприємства в інвалюті протягом 5 банківських днів з моменту його оприбуткування в касі підприємства.

Хоча, зверніть увагу, йдеться про ситуацію, коли в підприємства є (!) валютний рахунок (з якого раніше і знімалася така готівкова валюта). Тоді дійсно працівник повинен повернути залишок знятої з такого рахунку і невитраченої у відрядженні валютної готівки. Оскільки в такому разі працюватимуть Правила № 200 (що стосуються використання готівкової інвалюти), і, зокрема, їх вимоги про те, що:

— отримана з поточних валютних рахунків готівкова валюта може використовуватися виключно на цілі, на які вона отримана (п. 8.14 Правил № 200);

— невикористаний залишок готівкової інвалюти підлягає поверненню на поточний валютний рахунок (п. 8.4 Правил № 200).

Проте в нашому випадку підприємство валютного рахунку не має (тобто умови інші, тому говорити про якісь порушення недоречно). Тому навіть якщо працівник і поверне підприємству валюту, перераховувати її буде просто нікуди! Хіба що підприємство вирішить-таки відкрити валютний рахунок.

Якщо ж відкриття валютного рахунку не входить у плани підприємства, то вчинити можна таким чином. Різницю між отриманим і витраченим, тобто

залишок невикористаної суми працівник може повернути до або разом з авансовим Звітом (п.п. 170.9.2 ПКУ) у гривнях

А щоб у майбутньому не виникало подібної ситуації, ще до відрядження працівників краще попросити знімати готівку (понад розмір добових) з обережністю — під конкретні витрати. Інакше — їх оплачувати у відрядженні за допомогою КПК.

Якщо не вистачило коштів КПК

А що, коли навпаки, коштів на КПК виявилося недостатньо, і в закордонвідрядженні працівник витратив свої власні кошти?

У такому разі витрати, понесені у відрядженні і здійснені за рахунок власних коштів працівника, відображаються за курсом НБУ на дату затвердження авансового Звіту. А ось яким чином підприємство відшкодовуватиме працівникові витрачене, говорить п. 2.5 Правил № 200:

розрахунки з працівником здійснюють у національній валюті України (гривнях) за офіційним курсом НБУ, встановленим на дату відшкодування цих коштів

Причому заборгованість перед працівником краще погашати в день затвердження авансового Звіту. Тоді не виникне розбіжностей через коливання курсу на дату затвердження Звіту і на дату відшкодування коштів.

висновки

  • При закордонвідрядженні з гривневою КПК витрати на відрядження визнають на дату затвердження авансового Звіту, проте за курсами НБУ, що діяли на дати видачі авансу (здійснення операцій з використанням КПК).
  • Якщо в підприємства немає валютного рахунку, то невитрачену готівку, зняту в закордонвідрядженні з гривневої КПК, працівник може повернути в гривнях.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі