№18

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2018/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Ціна товару з прив’язкою до інвалюти Тема достатньо непроста. І проблема не тільки в правовому регулюванні питання, хоча ЦКУ і ГКУ по-різному закріплюють можливість прив’язувати ціну в гривні до коливання курсів. Бухгалтерсько-податкові правила не менш туманні. Тому розпочнемо з правових основ, після чого розберемо облік.
  • Фіндопомога з прив’язкою до інвалюти А чи можна фіндопомогу прив’язати до валюти? Наприклад, указати в договорі суму в гривнях і слідом її доларовий еквівалент. І далі обумовити, що позичальник зобов’язується повернути суму фіндопомоги в гривнях, перерахувавши її за курсом НБУ, що діє на день повернення коштів. Чи правомірно так чинити?
  • Купівля-продаж основних засобів з прив’язкою до інвалюти Правові тонкощі прив’язки договору до інвалюти при купівлі-продажу основних засобів (ОЗ) нічим не відрізняються від постачання товарів на тих же умовах. Хочете подробиць? Тоді переміщайтеся на с. 2 цього номера. А в цій статті ми розберемося з обліком.
  • Закордонвідрядження з гривневою карткою Тепер — про відрядження. Як не дивно, але і тут можуть бути розрахунки гривнею з прив’язкою до інвалюти! Уявимо, що працівникові для відрядження за кордон видана гривнева корпоративна платіжна картка — КПК (з можливістю конвертації у валюту країни відрядження). Яким чином облікувати витрати на закордонвідрядження в цьому випадку?
  • Зарплата на прив’язі в інвалюти: законність, судова практика, оформлення Нестабільність і швидкість знецінення гривні, звичайно, засмучують. Кожен роботодавець з такої ситуації виходить по-своєму: хтось обмежується індексацією, а хтось намагається прив’язати зарплату до іноземної валюти. І якщо перший спосіб більш-менш прозорий, то законність другого викликає сумніви. У цій статті розберемося з тим, чи можна використовувати «інвалютне застереження» в зарплатних відносинах. І найголовніше — якщо можна, то як?
  • Статутний капітал — в іноземній валюті, частка — в гривні Як відомо, іноземна інвестиція може здійснюватися шляхом внесення нерезидентом у статутний капітал товариства іноземної валюти. І часто так буває, що інвестори, внісши іноземну валюту, при розрахунку дивідендів або при виході зі складу засновників претендують на суму, пропорційну валютному внеску. Їх не цікавлять можливі коливання курсу. Проте такий хід припущень далекий від дійсності, адже частка інвестора фіксується в гривні... А ось що та як — давайте розберемося разом.
  • «Інвалютне» застереження: чи можемо розраховувати на «інфляційні» та 3 %? Із цього номера ви вже дізналися, що немає нічого поганого у встановленні ціни з прив’язкою до інвалюти у «внутрішньоукраїнських» договорах. Але на цьому питання і сумніви не закінчуються. Наприклад, наші читачі запитують: чи можна при порушенні «інвалютно-прив’язаних» зобов’язань витребувати в боржника, окрім боргу зі штрафними санкціями, ще й «інфляційні» з 3 % річних? Ну що ж, час розвіяти туман невизначеності.
  • Інвалютна ціна в рекламі і договорі З попередніх статей цього тематичного номера ви дізналися, що в договорі можна передбачати ціну в гривні, вказавши її разом з еквівалентом в інвалюті. Незважаючи на невеликі нормативні розбіжності, такі положення у «внутрішньоукраїнських» договорах цілком допустимі. Але чи можна в договорі прямо вказати ціни в інвалюті, чи згадати про інвалютну ціну в рекламі? Розбираємося в проблемі.
  • І до валюти повністю прив’язалися, і КЗпП не порушили Про підводні камені в разі прив’язки зарплати до інвалюти ми з вами говорили на с. 16 . Варіант їх обходу — збільшувати зарплату в разі зростання валюти і залишатися на колишньому рівні у разі падіння її курсу*. Але чи всіх роботодавців влаштує такий стан справ? Навряд чи. Тому пропонуємо вам поговорити про те, як догодити і працівникові, і роботодавцеві, та ще й положення ст. 9 та 32 КЗпП обійти.
  • Зарплата в інвалюті: дозволено чи заборонено? Чи можна працівникам госпрозрахункового підприємства — громадянам України встановити заробітну плату в іноземній валюті?
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі