Теми статей
Обрати теми

Підписи на ПКО та РКО у відокремленому магазині

Голенко Олександр, шеф-редактор
У магазині (відокремленому підрозділі підприємства) виручка проводиться через РРО, ведеться касова книга і оформляються касові ордери. Через територіальну віддаленість проблематично забезпечити присутність керівника підприємства та головного бухгалтера для своєчасного підписання ордерів. Як вирішити цю проблему?

Не станемо переказувати прочитане вами в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 5, с. 2; № 15, с. 8, а одразу аргументуватимемо відповідь посиланнями на норми Положення № 148*. Але оскільки майже всі вони (крім деяких — на них ми наголосимо окремо) по суті — а іноді й дослівно — аналогічні нормам старого Положення № 637**, це надасть вам аргументи, якщо потрібно буде виправдатися за період до 05.01.2018 р.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Отже, ви завели в магазині касову книгу, а отже, зобов’язані відображати в ній усі надходження та видачі готівки. Записи в касовій книзі касир здійснює за кожним касовим ордером (п. 40 Положення № 148): надходження готівки в касу магазину — за прибутковим касовим ордером (скорочено — ПКО, за типовою формою № К-1 з додатка 2 до Положення № 148), видачу готівки з каси магазину — за видатковим касовим ордером (скорочено — ВКО, за типовою формою № К-2 з додатка 3 до Положення № 148).

Правила оформлення касових ордерів установлені Положенням № 148:

1) форма ПКО передбачає наявність підписів головного бухгалтера та касира як на основній частині ордера, так і на відривній квитанції (п. 25);

2) форма ВКО передбачає наявність підписів керівника, головного бухгалтера, касира і — що дуже важливо — отримувача грошей (п. 27);

3) касир ставить свій підпис на ПКО/ВКО: по-перше, в останню чергу і по-друге — одразу ж після отримання/видачі готівки в касу/з каси (п. 34);

4) записи в касовій книзі (згідно з ПКО/ВКО) здійснює касир у день здійснення операції (п. 40);

5) ПКО/ВКО до передавання в касу заповнює бухгалтер — увага! — з 05.01.2018 р.: або відповідальна особа підприємства, на яку покладено обов’язок з оформлення цих документів (п. 32);

6) при оформленні останні реєструються бухгалтером — увага! — з 05.01.2018 р.: або відповідальною особою підприємства, на яку покладено обов’язок з оформлення цих документів (п. 33) у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (скорочено — Журнал, за типовими формами № К-3 або № КО-3а з додатка 4 до Положення № 148). Тут звертаємо вашу увагу на змінений з 05.01.2018 р. текст примітки під Таблицею 2 додатка 4 до Положення № 148:

Типові форми КО-3, КО-3а ведуться за рішенням керівника

Зауважимо, що згідно з колишнім текстом цієї примітки (під Таблицею 2 додатка 4 до Положення № 637) дозволялося усього лише вести форму № КО-3а замість № КО-3, а в "п. 33 Положення № 148 щодо права відмовитись від ведення Журналу нічого не сказано. На думку податківців (109.15 БЗ), це слід розуміти як право відмовитись від ведення паперого Журналу на користь електронного.

Потім в оформленому вигляді ПКО/ВКО передають у касу для виконання.

Що стосується відступів від «ідеального» порядку, які допускаються нормами Положення № 148, тут звертаємо вашу увагу:

7) замість головбуха — як ПКО з квитанцією, так і ВКО — має право підписати «особа, уповноважена керівником підприємства» (пп. 25, 26);

8) якщо касир на підприємстві лише один, то за необхідності його обов’язки можуть бути тимчасово (а якщо посада касира в штатному розписі відсутня — постійно) покладені на іншого працівника — зрозуміло, за наказом керівника та за умови укладення з таким працівником договору про повну матеріальну відповідальність (п. 45);

9) якщо в структурі підприємства є відокремлений підрозділ, який веде свою касову книгу і режим роботи якого не збігається з розпорядком бухгалтерії підприємства, то підприємство затверджує порядок оприбуткування готівки в касі не лише для себе, а й для свого відокремленого підрозділу, а також — режим роботи та змінності, порядок здачі готівкової виручки до банку.

Очевидно, ця норма дозволяє підприємству на свій відокремлений підрозділ (магазин) поширити дію не лише (7) — (9), а й новацій з (5) і (6), тобто наказом уповноважити/призначити конкретних працівників магазину:

1) одного — «першого відповідального» — оформляти ПКО/ВКО та реєструвати їх у Журналі, а також підписувати ордери за головбуха (при цьому доцільно одразу ж уповноважити на все це ще одного працівника — на випадок тимчасової заміни «першого відповідального»);

2) іншого — «першого касира» — щоб, зокрема, підписувати ПКО/ВКО та вести касову книгу. При цьому доцільно уповноважити на це ще одного працівника, який міг би в разі необхідності виконувати обов’язки «першого касира» магазину, — зрозуміло,

уклавши з ними обома договори про повну матеріальну відповідальність

Зробимо два зауваження щодо цих двох пунктів.

По-перше, з п. 2 не випливає, що такій парі касирів магазину можна протягом робочого дня виконувати обов’язки «у довільному порядку» — тобто хто першим підвернеться під руку: касир, що вибуває, повинен «закрити» свою сторінку касової книги, а той, що заступає, — «відкрити» свою (зрозуміло, з перерахунком залишку готівки у присутності керівника та зі складанням акта — тепер цей момент детально регламентовано в п. 45 Положення № 148).

По-друге, хоча суміщення обов’язків «першого відповідального» (та його заступника) і «першого касира» (та його заступника) формально не виключено, радимо: щоб не втратити контролю над касою, бажано, щоб це були різні працівники.

Як бачите, з підписами на ПКО проблем не виникає.

А з підписом керівника на ВКО дещо складніше: адже, зокрема, у листі НБУ від 07.04.2008 р. № 11-113/1441-4464 стверджується, що підпис керівника на ВКО обов’язковий і здійснювати його інша особа не має права… Але.

Хоча з втратою чинності Положенням № 637 посилання на колишні роз’яснення, що апелювали до норм останнього, тепер сумнівні, ми все ж таки укажемо на лист НБУ від 26.08.2008 р. № 11-113/3421-115-75 — адже висновок, що нас цікавить, аргументовано там нормами, що не змінилися: (1) п. 5 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (щодо прав працівників на підписання бухгалтерських документів) та (2) ст. 95 ЦКУ (щодо повноважень посадових осіб підприємства та відокремленого підрозділу). Висновок листа: на ВКО за керівника має право ставити підпис керівник відокремленого підрозділу або його заступник, якщо вони на те уповноважені розпорядчим документом підприємства-юрособи.

На завершення зауважимо: що стосується ранкової видачі готівки у вигляді розмінної монети (з каси магазину до скриньок РРО), то оскільки цей момент чітко прив’язаний до часу відкриття магазину, формалізувати відповідні касові процедури з організаційного погляду досить просто.

А кажучи про оприбуткування в касу готівкової виручки протягом робочого дня (адже з цим буває «коли густо, а коли й пусто»), можемо порадити: спираючись на 109.02 БЗ доцільно біля кожного РРО — тобто на місці проведення розрахунків — обладнати індивідуальний сейф касира. Це дозволить протягом робочого дня накопичувати в таких сейфах виручку, за потреби перекладаючи її туди зі скриньки РРО (операція «Службова видача», Х-звіт), а вже після закінчення робочого дня всю денну виручку разом (скриньку РРО і сейф) здати/оприбуткувати в касу магазину одним ПКО.

Адже лише два рази на день (вранці та ввечері) забезпечити наявність у віддаленому магазині певних керівників — це цілком реальне організаційне завдання. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі