Теми статей
Обрати теми

Позики від засновників-нерезидентів: де місце курсовим різницям?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За матеріалами Офісу великих платників податків ДФС*

* http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/ 327433.html

висновок документа

При отриманні підприємством-резидентом кредитів, позик тощо від засновників-нерезидентів на умовах, що не передбачають погашення в найближчій перспективі, курсові різниці, що виникають, обліковують у складі іншого додаткового капіталу та відображають в іншому сукупному доході

У чому власне проблема? Велике підприємство постійно декларувало від’ємне значення «прибуткового» об’єкта. У ході його перевірки податківці встановили, що причиною виникнення збитків стали відємні курсові різниці (КР) за позиками, отриманими від нерезидентів. А до появи останніх призвело значне зростання курсу іноземних валют.

У загальному випадку КР від перерахунку основної суми інвалютної позики, витраченої на операції, здійснювані в межах (лист Мінфіну від 24.03.2004 р. № 31-04200-20-25/4757):

операційної діяльності (зокрема, для придбання товарів, робіт, послуг), — відображають на субрахунках 714 та 945;

інвестиційної діяльності (наприклад, на придбання необоротних активів), — показують на субрахунках 744 та 974. На цих же субрахунках обліковують і КР від перерахунку заборгованості за відсотками.

При цьому ПКУ не передбачає будь-яких коригувань бухфінрезультату до оподаткування на КР за заборгованістю в інвалюті (листи ДФСУ від 06.02.2017 р. № 2115/6/99-99-15-02-02-15 та від 31.03.2017 р. № 6605/6/99-99-15-02-02-15). Тобто при формуванні фінрезультату КР відображають згідно з правилами бухобліку. А останні не завжди припускають їх дохідність/витратність.

Так, якщо підприємство вступає в інвалютні госпоперації зі своїми власниками, то в окремих ситуаціях КР відображають безпосередньо у складі власного капіталу.

Саме до «капітальності» КР і підводять контролери: підприємство отримало кредити від засновників-нерезидентів у 2014 році зі строком погашення у 2018 році. Причому до цього моменту відсотки за такими кредитами теж не підлягають погашенню — за вимогами договорів вони нараховуються, але сплачуються разом із погашенням основної суми кредитів.

Ось цю умову фіскали і поклали в основу безвитратності нарахованих від’ємних КР.

До чого вони апелюють в обґрунтування свого підходу?

Аргументи податківців. На думку перевіряючих, підприємство не врахувало вимоги п. 9 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів». За ним КР, які виникають щодо дебіторської заборгованості або зобов’язань за розрахунками з господарською одиницею за межами України, погашення яких не планується і не є ймовірним у найближчій перспективі, обліковують у складі іншого додаткового капіталу та відображають в іншому сукупному доході. Облік таких КР ведуть на субрахунку 423 (лист Мінфіну від 19.11.2013 р. № 31-08410-07-16/33606).

При цьому під господиницею за межами України п. 4 П(С)БО 21 розуміє дочірнє, асоційоване, спільне підприємство, філію, представництво або інший підрозділ підприємства, які перебувають або ведуть госпдіяльність за межами України. Тобто господиниця за межами України — це об’єкт інвестування. А сам п. 9 П(С)БО 21 написаний для інвестора, а не для об’єкта інвестування.

У нашій же ситуації підприємство-резидент є об’єктом інвестування, який, до речі, розташований на території України. Його інвесторами виступають засновники-нерезиденти. Але фіскали чомусь не «уловлюють» відмінності між інвестором та об’єктом інвестування. Тому наполягають, що при отриманні підприємством-резидентом кредитів, позик тощо від засновників-нерезидентів на умовах, що не передбачають погашення в найближчій перспективі, повинен виконуватися п. 9 П(С)БО 21. Тобто вони хочуть бачити від’ємні КР, що виникають при цьому, у складі іншого додаткового капіталу, а не у витратах періоду.

Чи так це насправді?

Наші міркування. Тут треба звернутися до трактування ключових категорій «доходи» і «витрати», яке міститься в ст. 1 Закону про бухоблік, п. 3 розд. I НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», п. 5 П(С)БО 15 «Дохід» та п. 6 П(С)БО 16 «Витрати». Так от, бухгалтерська нормативка забороняє визнавати доходи при зростанні капіталу за рахунок внесків власників, а витрати — при зменшенні капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками.

Погодьтеся, отриманий кредит від засновника-нерезидента явно не є внеском, а його повернення — вилученням/розподіленням капіталу. Тому КР, що супроводжують такий інвалютний кредит, також, на наш погляд, жодного стосунку до власного капіталу не мають. Їх місце – у доходах/витратах. Тим більше якщо кредит отримано на звичайних умовах, що не відрізняються від ринкових.

МСФЗшникам відбитися буде складніше. Стосовно витрат § 4.25 Концептуальної основи фінзвітності виключає зменшення капіталу, пов’язаного з виплатами учасникам. І хоча повернення власникам їх «кровних» важко назвати виплатою, але від’ємні КР з кредитом таки пов’язані.

Інші операції з власниками. Не визнають доходом/витратами КР від перерахунку зобов’язань засновників при формуванні статутного капіталу. Такі КР відображають у складі додаткового капіталу (п. 8 П(С)БО 21). Їх показують на субрахунку 425 (лист Мінфіну від 19.11.2013 р. № 31-08410-07-16/33606): Дт 46 — Кт 425 або Дт 425 — Кт 46. Детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 65, с. 5.

Так само на субрахунку 425 відображають КР за тими дивідендами засновникам-нерезидентам, що належать до виплати грошовими коштами: Дт 671 — Кт 425 або Дт 425 — Кт 671.

Крім того, не приводить до визнання доходу збільшення власного капіталу за рахунок додаткових внесків учасників/власників підприємства. При цьому замість загальної проводки Дт 311 — Кт 746 здійснюють запис: Дт 311 — Кт 422 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 44, с. 15). При отриманні від засновника додаткового внеску майном теж збільшують власний капітал: Дт 377 — Кт 422 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 22, с. 34).

Якщо однією із сторін безвідсоткового договору позики є засновник, різницю між номіналом безвідсоткової поворотної фінансової допомоги та її теперішньою вартістю (дисконт) показують за кредитом рахунка обліку власного капіталу: Дт 55 — Кт 425 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 15).

Ще один можливий випадок відмови від визнання доходів/витрат — це коли підприємство вступає з власником у комерційні угоди і при цьому виникають істотні відмінності договірних умов від ринкових. Тоді аудитори часто наполягають на відображенні вартісних різниць безпосередньо у складі власного капіталу.

Наприклад, об’єкт запасів передається засновникові підприємства безоплатно. Така операція повинна визнаватися безпосередньо у складі власного капіталу як розподілення капіталу між власниками. Аналогічно при дешевому продажу засновникові вартісну різницю між ціною продажу та справедливою вартістю слід відносити у зменшення власного капіталу.

Зворотна ситуація — засновник за об’єкт запасів виплачує суму, що значно перевищує його справедливу вартість. Тоді може бути доречним розбити таку операцію на дві:

1) частину надходжень у сумі, що дорівнює справедливій вартості цього об’єкта запасів, визнавати у складі доходів періоду (Дт 377 — Кт 712);

2) частину надходжень, що залишилася, відображати безпосередньо у складі власного капіталу як вклад, здійснений власником (Дт 377 — Кт 422).

Як бачимо, до обліку операцій з власниками не у звичайних умовах (коли виникають суттєві вартісні різниці) необхідно підходити зважено. Але в будь-якому випадку спосіб відображення результатів таких операцій залежить від аналізу конкретних обставин та професійного судження бухгалтера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі