Теми статей
Обрати теми

Амортизація бухгалтерського планшета

Голенко Олександр, шеф-редактор
Підприємство (платник податку на прибуток та ПДВ) придбало для роботи директора (який сам же веде бухоблік) дорогий планшет. Як його облікувати і нараховувати амортизацію?

З того, що директор змушений одноосібно тягти на своїх плечах ще й бухоблік, можемо припустити, що підприємство «малодохідне» (річний дохід до 20 млн грн.), а отже, воно, мабуть, не грається податковоприбутковими різницями (п.п. 134.1.1 ПКУ). І тому вас не повинен цікавити так званий податковий облік основних засобів та інших необоротних активів, а вам достатньо буде організувати лише їх бухгалтерський облік, який регулюється П(С)БО 7 «Основні засоби».

Нагадаємо, що з точки зору бухоблікової класифікації цього матеріального активу (а оскільки він потрібен підприємству для отримання економічних вигод, то планшет відповідним критеріям визнання відповідає), ви повинні характеризувати планшет як матеріальний актив за трьома ознаками:

(1) призначений підприємством очікуваний строк корисного використання (експлуатації) планшета має перевищувати один рік — очевидно, так і є, оскільки він призначений (що, звісно, прописано у відповідному наказі про затвердження облікової політики підприємства) для вирішення службових завдань на підприємстві, «строк життя» якого одним роком не обмежений. Тобто планшет — це актив необоротний;

(2) призначення планшета припускає використання його для здійснення адміністративних функцій (а отже, забігаючи наперед, скажемо: суми нарахованої амортизації потраплять на рахунок 92 «Адміністративні витрати»);

(3) первісна вартість (ПВ) планшета. Якщо підприємство — платник ПДВ і веде виключно оподатковувану діяльність — до ПВ не потрапить «вхідний» ПДВ (його місце — в податковому кредиті, адже планшет використовуватиметься в госпдіяльності підприємства). Величина ПВ важлива для самостійної класифікації планшета як об’єкта обліку: чи то ОЗ (субрахунок 104), чи то МНМА (субрахунок 112), оскільки п. 5.2 П(С)БО 7 дозволяє вам

вартісну ознаку для включення предметів до складу МНМА встановлювати самостійно

А це зумовить варіанти, з яких ви зможете вибирати порядок нарахування амортизації на планшет. Величина вартісної ознаки зазначається в наказі про затвердження облікової політики підприємства.

ОЗ. Хоча п. 26 П(С)БО 7 надає підприємству право вибору будь-якого з п’яти методів нарахування амортизації ОЗ, для вашого конкретного випадку ми радимо обрати найпростіший для розрахунку та найбільш логічний для специфіки об’єкта — прямолінійний.

До речі, останній абзац п. 26 П(С)БО 7 дозволяє (крім виробничого методу — але він для планшета і так є непридатним, оскільки на ньому не випускають продукцію) нараховувати амортизацію виходячи з мінімально допустимих строків корисного використання згідно з ПКУ — а в п.п. 138.3.3 ПКУ для «інших машин для автоматичного оброблення інформації» такий строк визначено як 2 роки! І якщо ви зазначите для планшета саме такий строк корисного використання, місячна сума амортизації буде 1/24 від ПВ (якщо визнати вартість планшета, що амортизується, такою, що дорівнює ПВ).

МНМА. Для нарахування амортизації МНМА п. 26 П(С)БО 7 також дозволяє підприємству вибирати (прописавши в обліковій політиці):

(1) нарахувати амортизацію у розмірі 50 % ПВ у першому ж місяці використання, а потім — 50 % під час списання з балансу;

(2) нарахувати у розмірі 100 % ПВ одразу в першому ж місяці використання планшета. Відверто кажучи, якщо вартість планшета доволі значна, цей варіант може не сподобатися податківцям, у голову яких «забито» вартісний критерій для ОЗ у розмірі 6000 грн. із п.п. 14.1.138 ПКУ… ☹

Ну, а вже коли потрапите у «високодохідники» — тоді й сушитимете голову і над податковим обліком ОЗ, і над «різницями» (у тому числі — «аморт-»…) — як це докладно описано в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94; № 74, с. 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі