№94

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2017/№ 94 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Визначення і класифікація основних засобів Основні засоби — «добрі та вірні друзі» кожного підприємства. Без їх участі якась господарська діяльність навряд чи можлива. Вони й у виробництві підсоблять, і при збуті допоможуть, і для адміндіяльності будуть корисні. Отже, без них ніяк. Але де є активи, там є і їх облік. А бухгалтерський і податковий облік основних засобів передбачає чимало нюансів. Давайте ж з ними розбиратися разом у цьому спецвипуску! Тут ми з вами розглянемо податкову і бухгалтерську природу основних засобів, їх класифікацію. Розповімо, як правильно обліковувати надходження таких активів, їх амортизацію і подальше вибуття. Отримають свою порцію потрібної інформації і ті, хто здійснює переоцінку, поліпшення і ремонти основних засобів. Не залишимо в невіданні і юросіб-єдиноподатників. Особливості обліку основних засобів такими підприємствами також представлені в цьому номері. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова і Максим Нестеренко.
  • Облік надходження основних засобів на підприємство Об’єкти ОЗ, які надходять на підприємство, і в бухгалтерському, і в податковому обліку зараховують на баланс за первісною вартістю. При цьому завдяки переведенню податковоприбуткового обліку на бухоблікові «рейки» зникла необхідність визначати окремо «бухгалтерську» і «податкову» первісну вартість.
  • Амортизація основних засобів Оприбутковування ОЗ на баланс не є кінцевою метою підприємства. ОЗ придбавають для того, щоб їх експлуатувати. А експлуатація будь-якого необоротного активу (і насамперед ОЗ) обов’язково супроводжується нарахуванням амортизації. Що таке амортизація ОЗ, як її нараховувати і як обліковувати таке нарахування, про це і поговоримо.
  • Зміна залишкової вартості об’єктів основних засобів Як ми вже говорили, кожен об’єкт основних засобів прибуткують на баланс за його первісною вартістю, яка в загальному випадку зберігається за ним весь строк його експлуатації. Але так буває не завжди. Трапляється, наприклад, що підприємству необхідно змінити залишкову вартість об’єктів ОЗ шляхом переоцінки (зменшення або збільшення) первісної вартості і зносу. Крім того, підприємству потрібно постійно стежити, чи не сталося на дату річного балансу зміни корисності ОЗ, і якщо такі зміни мають місце, то відобразити їх в обліку. Детальніше про переоцінку і зміну корисності об’єктів ОЗ — у цьому розділі спецвипуску.
  • Поліпшення і ремонт основних засобів Основні засоби, як і все створене людиною, не вічні. У процесі експлуатації вони поступово зношуються, внаслідок чого робляться непридатними деталі, виходять з ладу механізми, руйнуються конструкції тощо. І тоді, щоб «поправити здоров’я» ОЗ, здійснюють їх ремонт. Крім того, підприємство може прийняти рішення поліп- шити первісні властивості ОЗ з метою їх ефективнішої експлуатації. А як це все відобразити в обліку? Про бухгалтерський і податковий облік ремонтів і поліпшень ОЗ ви дізнаєтеся із цього розділу спецвипуску*.
  • Облік вибуття основних засобів У кожного підприємства бувають моменти, коли йому доводиться розставатися з тими чи іншими об’єктами ОЗ. Причинами такого «прощання» можуть бути, зокрема, продаж, ліквідація, безоплатна передача, внесення до статутного капіталу іншого підприємства. Про те, як облікувати таке вибуття в бухгалтерському і податковому обліку підприємства, йтиметься в цьому розділі спецвипуску.
  • Основні засоби в обліку підприємства-єдиноподатника Підприємствам на спрощеній системі опо- даткування надано немало привілеїв. Проте від обліку ОЗ вони, на жаль, не позбавляють. Тому єдиноподатникам* нарівні з усіма важливо знати, як операції з ОЗ вплинуть на їх облік. Ну що ж, давайте розбиратися!
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі