Теми статей
Обрати теми

Даруємо подарунки фізособам — оподатковуємо їх доходи

редактор Вороная Наталія, податкові експерти Чернишова Наталія та Савченко Олена, юрист Амброзяк Наталя
Отримувати подарунки завжди приємно, а працювати на підприємстві, яке не шкодує для своїх працівників нічого, приємно вдвічі. Але скільки коштуватиме підприємству репутація дарувальника? Чи потрібно дарунки обкладати ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Про це детальніше і поговоримо.

Подарунки працівникам

Оскільки в ситуації, що розглядається, одержувачами подарунків є працівники, то для роботодавця як податкового агента важливо правильно визначити, чим є дарунок для цілей оподаткування і нарахування ЄСВ.

Зарплата чи додаткове благо. Почнемо з ЄСВ. Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 базою нарахування ЄСВ є основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, а також суми винагороди за цивільно-правовими договорами за виконані роботи (надані послуги). При цьому для визначення складових фонду оплати праці використовують Інструкцію № 5 (п.п. 5 п. 3 розд. IV Інструкції № 449).

У свою чергу, згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (як у грошовій, так і в натуральній формі), у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат входять до фонду оплати праці. Таким чином,

для цілей нарахування ЄСВ подарунки в натуральній і грошовій формах, видані працівникам підприємства, є заробітною платою

Тепер про ПДФО. Згідно з п.п. 14.1.48 ПКУ заробітна плата — це основна і додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму. Детальнішого переліку виплат, які обкладаються ПДФО як зарплата, ПКУ не містить.

Податківці радять для визначення переліку виплат, які входять до складу заробітної плати, використовувати Інструкцію № 5, але тільки в частині, що не суперечить ПКУ (див. роз’яснення фахівця ДФСУ в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 97, с. 26). Але і цього їм замало. На думку фіскалів, виплати визнаються зарплатою, тільки якщо вони вказані як складові фонду оплати праці в колективному договорі підприємства (іншому нормативному акті роботодавця, в якому прописані складові оплати праці працівників) та/або в трудових договорах, укладених з працівниками, в розділі «Оплата праці». Такий висновок випливає, наприклад, із листа Міндоходів від 06.08.2013 р. № 9531/5/99-99-17-03-03-16.

А що ж говорить ПКУ про подарунки? Відповідно до п. 174.6 цього Кодексу доходи у вигляді дарунків, нараховані (видані, надані) фізособі юридичною особою або ФОП, оподатковуються як додаткове благо. Тобто незалежно від того, як ви класифікували таку виплату в колективному (трудовому) договорі, для цілей обкладення ПДФО негрошовий дарунок вважається додатковим благом.

Що стосується грошових дарунків, то для них важливо, потрапили вони до розділу «Оплата праці» колективного (трудового) договору чи ні.

Далі перейдемо безпосередньо до оподаткування.

ПДФО. Розпочнемо з негрошових подарунків. Відповідно до п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи включається дохід, отриманий нею як додаткове благо (за винятком випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Таким чином, вартість негрошового дарунка, отриманого від юрособи, включається в загальний місячний оподатковуваний дохід фізособи як додаткове благо і обкладається ПДФО за ставкою 18 % у джерела виплати.

Але із цього правила є виняток, установлений п.п. 165.1.39 ПКУ. Відповідно до цього підпункту

до оподатковуваного доходу фізособи не потрапляє вартість негрошових дарунків у сумі, що не перевищує 25 % однієї мінзарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року

Таким чином, у 2018 році роботодавець має право не включати в оподатковуваний дохід працівника вартість негрошових дарунків, якщо вона у розрахунку на місяць не перевищить 930,75 грн.

Причому зверніть увагу: для цілей оподаткування вартість негрошового дарунка визначають за звичайними цінами (див. п.п. 14.1.71 ПКУ).

А якщо вартість негрошового дарунка перевищить неоподатковувану суму? Раніше податківці роз’яснювали, що під оподаткування потрапить «перевищуюча» різниця (див. листи ДФСУ від 24.02.2017 р. № 2985/5/99-99-13-02-03-16 і від 14.12.2016 р. № 21695/5/99-99-13-02-03-16). Проте останнім часом їх думка, схоже, змінилася (див. індивідуальну податкову консультацію від 02.02.2018 р. № 439/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). Тепер фіскали наполягають на такому: якщо вартість дарунків перевищує граничний розмір, то уся їх вартість обкладається ПДФО як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ. Тому перш ніж роздавати дорогі подарунки, є сенс отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Оскільки дохід надається в негрошовій формі, для визначення бази оподаткування необхідно застосовувати «натуральний» коефіцієнт (п. 164.5, п.п. 164.2.17 ПКУ).

При ставці ПДФО 18 % «натуральний» коефіцієнт дорівнює 1,219512

Вручили своєму працівнику подарунковий сертифікат якогось магазину на певну суму? У цьому випадку врахуйте: підприємство дарує саме подарунок, а не гроші. Тому в плані оподаткування тут усе так само, як із будь-яким негрошовим дарунком (див. також роз’яснення в підкатегорії 103.02 БЗ).

З негрошовими дарунками розібралися. Тепер скажемо пару слів про подарунки «в конверті», тобто про подарунки в грошовій формі.

Якщо роботодавець обдаровує грошима всіх або більшість працівників, то, зазвичай, такий «жест доброї волі» оформляють у вигляді премії. Святкова премія ввійде до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат на підставі п.п. 2.3.2 Інструкції № 5, тобто потрапить і до бази обкладення ПДФО.

Якщо роботодавець бажає заохотити тільки окремих працівників підприємства (одного-двох), то можна розглянути варіант надання нецільової благодійної допомоги. Чим він гарний? Можливістю заощадити на податку.

Дивіться: якщо сума такої допомоги, наданої роботодавцем-резидентом своєму працівнику, не перевищить сукупно за звітний рік величину, що дорівнює граничному розміру доходу, визначеному згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2018 році — 2470 грн.), то вона не обкладатиметься ПДФО (див. п.п. 170.7.3 ПКУ).

А ось якщо сума вище, з’явиться оподатковуваний дохід на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ (див. лист ДФСУ від 24.06.2016 р. № 14009/6/99-99-13-02-03-15).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ зазначені виплати показують таким чином:

— не оподатковуваний на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ негрошовий дарунок — з ознакою доходу «160»;

— вартість оподатковуваного негрошового дарунка з урахуванням «натурального» коефіцієнта — з ознакою доходу «126»;

— подарунок-премію працівнику — у загальній сумі зарплати з ознакою доходу «101»;

— не оподатковувану на підставі п.п. 170.7.3 ПКУ нецільову благодійну допомогу — з ознакою доходу «169»;

— нецільову благодійну допомогу, що перевищує неоподатковувану межу, — з ознакою доходу «127».

ВЗ. Тут усе просто. До бази обкладення ВЗ увійдуть лише ті святкові виплати, перелічені вище, які входять до бази обкладення ПДФО. Якщо виплата не обкладається ПДФО (наприклад, негрошовий дарунок, вартість якого не перевищує у 2018 році 930,75 грн. у розрахунку на місяць), то і ВЗ з нього утримувати не потрібно (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Податківці наполягають на тому, що до бази обкладення ВЗ негрошові дарунки потрапляють без застосування «натурального» коефіцієнта

Таку думку викладено, зокрема, в листах ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24759/6/99-99-17-02-01-15 і від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15, консультації з підкатегорії 103.25 БЗ.

Зверніть увагу: при такому підході виникає питання зі сплатою ВЗ, оскільки відсутня можливість утримати цей збір з негрошового доходу фізособи.

За роз’ясненнями податківців, у цьому випадку, щоб уникнути порушення вимог ПКУ в частині повноти і своєчасності сплати ВЗ, підприємство може за рахунок власних коштів сплатити збір при виплаті доходу, а потім попросити фізособу — одержувача доходу компенсувати йому суму коштів, направлену на погашення зобов’язань із ВЗ (див. консультацію фахівця ДФСУ в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 39).

Що стосується Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, то в його розділі II за рядком «Військовий збір» потрібно відобразити як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ доходи, які були нараховані (виплачені, надані) фізособам у звітному кварталі.

ЄСВ. Ви вже знаєте, що для цілей нарахування ЄСВ подарунки в натуральній і грошовій формах, видані працівникам підприємства, є заробітною платою (див. вище). Отже, ЄСВ не уникнути. Причому вартість дарунка (сума премії) значення не має. У Звіті з ЄСВ подарунковий дохід відображаємо у складі заробітної плати.

А як справи з нецільовою благодійною допомогою? Вона є різновидом матеріальної допомоги разового характеру і не включається до фонду оплати праці (п. 3.31 Інструкції № 5). Крім того, така допомога вказана в п. 14 розд. I Переліку № 1170 серед виплат, з яких не стягують ЄСВ. Тобто нараховувати ЄСВ на нецільову благодійну допомогу не доведеться. У Звіті з ЄСВ нецільову благодійну допомогу не відображаємо.

Ще один випадок звільнення від ЄСВ стане в нагоді дуже щедрим роботодавцям, які дарують своїм працівникам будинки і квартири. Вартість житла, переданого у власність працівника, не включається до фонду оплати праці на підставі п. 3.29 Інструкції № 5. Також зазначена виплата наведена в п. 12 розд. ІІ Переліку № 1170. Таким чином, на вартість подарованого працівникові житла ЄСВ не нараховується.

Далі, щоб краще зрозуміти, що до чого з подарунками, розглянемо приклад.

Приклад. Згідно з наказом роботодавця працівнику підприємства в лютому 2018 року був наданий негрошовий подарунок вартістю 800 грн. (з урахуванням ПДВ). Вартість дарунка відповідає звичайній ціні.

Оскільки вартість негрошового дарунка (800 грн.) не перевищує не оподатковувану на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ величину (у 2018 році — 930,75 грн. у розрахунку на місяць), то ні ПДФО, ні ВЗ з неї не утримуємо.

Для цілей ЄСВ подарунок — це зарплата. Тому з його вартості підприємство сплатить ЄСВ у сумі: 800 грн. х 22 % : 100 % = 176 грн.

Даруємо подарунки непрацівникам

ПДФО і ВЗ. Для необкладення ПДФО негрошових дарунків, що надаються фізособам, які не перебувають з дарувальником у трудових відносинах, підприємство може скористатися:

«подарунковим» п.п. 165.1.39 ПКУ, якщо дарунок надається в негрошовій формі. Про те, як працює цей підпункт, ми розповідали на с. 60;

положеннями п.п. 170.7.3 ПКУ і надати неоподатковувану нецільову благодійну допомогу, якщо необхідно подарувати гроші (детальніше див. на с. 61).

З неоподатковуваних ПДФО дарунків ВЗ не утримуємо. Якщо ж вартість дарунка включається в оподатковуваний дохід, утримуємо і ВЗ. При цьому, як стверджують податківці, базу слід визначати виходячи з «чистої» вартості негрошової виплати, тобто без «натурального» коефіцієнта (див. консультацію в підкатегорії 103.25 БЗ).

І ще один важливий момент. Оскільки вартість наданих дарунків (як оподатковуваних, так і неоподатковуваних) податковому агентові необхідно відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, обов’язково попросіть у їх одержувачів реєстраційні номери облікової картки платника податків (ідентифікаційні коди).

ЄСВ. Якщо одержувачі дарунків — сторонні особи, що не перебувають з підприємством у трудових відносинах, то на «подарунковий» дохід ЄСВ нараховувати не потрібно. Адже в цьому випадку обдаровувані не є застрахованими особами.

висновки

  • Негрошові дарунки обкладають ПДФО як додаткове благо.
  • У 2018 році звільнені від обкладення ПДФО негрошові дарунки вартістю, що не перевищує 930,75 грн. (у розрахунку на місяць).
  • Вартість неоподатковуваних негрошових дарунків указують у розділі І форми № 1ДФ з ознакою доходу «160».
  • Вартість подарунків як у грошовій (премій до свята), так і в натуральній формі входить до складу заробітної плати працівника на підставі п.п. 2.3.2 Інструкції № 5. Отже, ЄСВ не уникнути.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі