№24

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2018/№ 24 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Договір дарування: юридичні тонкощі Хто не любить отримувати подарунки? Мабуть, такий акт щедрості всім до душі. А декому в радість і в ролі дарувальника побувати. Не чужі «дарувально-отримувальні» заходи і суб’єктам господарювання. Зробити комусь подарунок — будь ласка. Самому отримати щось у дар — легко. Але як це все облікувати? Скоро дізнаєтеся! У цьому спецвипуску ми розберемо правові аспекти договорів дарування і пожертви, а також розглянемо, як відобразити безкоштовні передачі та отримання товарно-матеріальних цінностей, необоротних матеріальних активів і послуг в обліку суб’єктів господарювання (у тому числі єдиноподатників). Крім того, ви дізнаєтеся про юридичні та облікові нюанси безоплатного користування чужим майном на підставі договору позички, а також про особливості обліку «безкоштовностей», наданих у рекламних цілях. І наостанок розповімо, які облікові наслідки чекають на підприємство, якщо безоплатність з його боку спрямована на фізичних осіб, у тому числі на його працівників. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова та Олена Савченко, юрист Наталя Амброзяк.
  • Безоплатне користування (позичка): правовий аспект Речі можна не лише безкоштовно віддавати назовсім, але й передавати в тимчасове безоплатне користування. Для оформлення таких правовідносин в українському законодавстві є один дуже цікавий договір — позичка. Про неї ми і говоритимемо в цьому розділі спецвипуску.
  • Отримуємо безкоштовно товари та послуги «Чарівне» слово «безкоштовно» до серця, мабуть, кожній людині. Хоча в бухгалтерів до нього може бути неоднозначне ставлення. Адже якщо безкоштовно товари або послуги отримує підприємство, потрібно мізкувати, як це «добро» облікувати. Ну як не допомогти у вирішенні цієї проблеми?! Основні нюанси податкового і бухгалтерського обліку безоплатного отримання товарів і послуг від резидента* ви знайдете в цьому розділі спецвипуску.
  • Отримуємо в подарунок необоротні матеріальні активи Отримати в дар підприємство може не лише товари та послуги, але і більш «довгограючі» активи. Причому в обліку надходження таких подарунків є свої правила. Крім того, певні особливості має й облік їх подальшого використання. З усіма нюансами ми швидко розберемося в цій статті. І спочатку зупинимося на бухгалтерському обліку необоротних матеріальних активів (далі — НМА).
  • Безкоштовні передачі товарів і послуг Тепер підійдемо до подарунків з іншого боку — з боку дарувальника. І передусім розглянемо, як підприємство повинне відображати у своєму податковому і бухгалтерському обліку безкоштовні передачі товарів і послуг.
  • Даруємо необоротні матеріальні активи Бувають випадки, коли підприємству «не слабо» подарувати іншій особі основні засоби або інші необоротні матеріальні активи. Керівництво щодо обліку такого щедрого жесту ви знайдете далі.
  • Безкоштовне в обліку єдиноподатника Звичайно, не обійти стороною і єдиноподатників. Адже вони нарівні з іншими суб’єктами господарювання мають право як отримувати, так і дарувати подарунки. Але щоб такі операції пройшли гладко, потрібно враховувати правила, встановлені для подібних випадків ПКУ. На допомогу дарувальникам і обдаровуваним, які є платниками єдиного податку груп 1 — 3, цей розділ спецвипуску.
  • Подарунки від нерезидента Вас обдарував нерезидент? Безумовно, це приємна подія. Головне, щоб вона не затьмарилася обліковими заковичками. Підстрахувати в таких випадках покликана ця стаття. У ній ми розберемо, як правильно відображати подарунки від нерезидента в податковому і бухгалтерському обліку обдаровуваного підприємства.
  • Користуємося безоплатно чужим майном Тепер поговоримо про отримання майна в тимчасове безоплатне користування без переходу права власності на нього. Як ви вже знаєте (див. с. 12), такі операції здійснюються на підставі договору позички*. Давайте розберемося, як підприємству облікувати ОЗ, отримані в безоплатне користування від інших суб’єктів господарювання і фізосіб.
  • Безкоштовне в рекламних цілях Достатньо часто, щоб активізувати продажі своїх товарів, підприємства вдаються до реклами. Причому вона може бути різною. У цій статті ми поговоримо про той вид реклами, який передбачає безоплатні передачі або роздачі (роздача листівок, безкоштовних зразків, додавання дарунка до основного товару, продаж двох товарів за ціною одного). Як завжди, такі операції ми розглянемо в розрізі податкового і бухгалтерського обліку.
  • Даруємо подарунки фізособам — оподатковуємо їх доходи Отримувати подарунки завжди приємно, а працювати на підприємстві, яке не шкодує для своїх працівників нічого, приємно вдвічі. Але скільки коштуватиме підприємству репутація дарувальника? Чи потрібно дарунки обкладати ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Про це детальніше і поговоримо.
  • Безкоштовне харчування працівників Нагодувати своїх співробітників дбайливий роботодавець може, використовуючи послуги закладу ресторанного господарства, або у власній їдальні/буфеті. Але який би спосіб він не обрав, незмінно виникає запитання: а чи не отримує працівник разом з тарілкою супу дохід? Розбиратися будемо в цій статті.
  • Безкоштовний проїзд для працівників і не тільки Якщо підприємство хоче або навіть вимушене (зважаючи на важкодоступність) організувати безкоштовний проїзд для працівників в офіс, на виробництво або в торгові точки, то йому, безумовно, потрібно подумати і про оподаткування такого «подарунка» працівникам. А може, ви оплачуєте проїзд сторонніх осіб? Чи виникає в них оподатковуваний дохід? Про це і поговоримо прямо зараз. І розпочнемо з доставки на роботу / з роботи осіб, що перебувають з підприємством у трудових відносинах.
  • Оплачуємо лікування працівників У нашій країні навіть трішки захворіти — «задоволення» дороге. Що вже говорити, якщо йдеться про серйозне лікування або операцію. Протягнути руку допомоги хворому та узяти на себе турботи про оплату лікування свого працівника може рідне підприємство. Про те, в яких випадках та як обкладатимуться такі виплати, йтиметься в цій статті.
  • Путівки від роботодавця Увесь рік працюючи на благо рідного підприємства, працівники чекають свого «зоряного часу» — відпустки. Удвічі приємно, якщо керівництво до відпустки надасть безкоштовно або зі знижкою ще й путівку на оздоровлення.
  • Навчаємо безоплатно Багато роботодавців уже давно зрозуміли: знайти на ринку кадрів працівника, який би за всіма параметрами підходив на ту чи іншу посаду, значно складніше, ніж підучити вже наявні перспективні кадри. Тим більше способів додаткового навчання зараз просто греблю гати. Але якщо підприємство бере на себе навчальні витрати, потрібно подумати і про оподаткування таких заходів. Давайте подивимося, що тут до чого.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі