Теми статей
Обрати теми

Якщо код товару при експорті вже не той, що був при «вході»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Отримали товар по Україні, який далі експортується. В отриманій ПН УКТ ЗЕД один, а при експорті код (за даними митниці) інший. Які наслідки такої невідповідності УКТ ЗЕД у «вхідній» ПН і «експортній» декларації? У тому числі при подальшому поданні цих сум на відшкодування.

Передусім нагадаємо, що код УКТ ЗЕД є одним з обов’язкових реквізитів ПН (п.п. «i» п. 201.1 ПКУ), а інформація з ПН повинна чітко збігатися з даними первинного документа, на підставі якого складена така ПН.

Крім того, основна мета, з якою вводилося кодування товару, — це контроль руху товарів на «вході» і «виході». Система такі розбіжності відстежує. До того ж контролюючий орган має право проводити перевірку і звіряння платників податків після проведення процедур митного контролю та/або митного оформлення (п.п. 20.1.4 ПКУ). Тобто в ході камеральної перевірки податківці можуть легко виявити розбіжність, зіставивши дані, наведені у звітності і ЄРПН платника ПДВ, з даними, отриманими від митних органів.

Тому якщо при оформленні «експортної» митної декларації (МД) виникає нестикування з кодом товару у вхідних документах, потрібно шукати причини такої розбіжності.

До речі, відразу зазначимо, що не буде жодних розбіжностей, якщо постачальник зазначив у ПН тільки перші 4 цифри коду і вони збіглися з даними з «експортної» декларації. Адже в п.п. «і» п. 201.10 ПКУ чітко прописано, що при постачанні вітчизняних товарів платник ПДВ має право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД не повністю, але не менше 4 перших цифр відповідного коду.

Крім того, «рятувальною соломинкою» може стати довідка від постачальника з Торгово-промислової палати України (ТПП), у якій фігурує код товару, зазначений у його податковій накладній. Адже податківці самі пропонували за визначенням правильного коду УКТ ЗЕД звертатися до ТПП (їх регіональних відділень) або до науково-дослідних інститутів судових експертиз (див. 101.16 БЗ).

Якщо все це не ваш випадок, а також якщо зміна коду відбулася не у зв’язку з тим, що «вхідний» товар зазнав перетворень (переробки), то, мабуть, справа в помилковому визначенні постачальником коду такого товару.

А оскільки припустилися помилки в обов’язковому реквізиті ПН, отже, «вхідний» податковий кредит під загрозою. Адже ПН з такими помилками не можуть бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у них, до складу податкового кредиту. Це підтверджують податківці (лист ДФСУ від 22.02.2017 р. № 3653/6/99-99-15-03-02-15). Зрозуміло, що за такими податковими накладними розраховувати на бюджетне відшкодування також не доводиться.

Таким чином, щоб уникнути «сумних» податкових наслідків, слід звернутися до постачальника з проханням сформувати «виправляючий» РК. Причому реєструвати такий РК у ЄРПН повинен сам же постачальник, оскільки в результаті виправлення помилки в ПН сума компенсації не змінюється (п. 192.1 ПКУ).

Цілком може скластися так, що постачальник відмовиться складати «виправляючий» РК. Змусити його виправити помилку в коді УКТ ЗЕД можна, подавши разом з ПДВ-декларацією заяву зі скаргою на такого продавця (додаток Д8). Для цього у вас є 365 календарних днів, що настають за граничним строком подання ПДВ-декларації за звітний період, у якому допущені помилки в ПН. Звісно, сама собою скарга не надасть вам права на ПК, але може змусити постачальника скласти довгожданий РК (п. 201.10 ПКУ).

На жаль, якщо помилкові ПН потрапили до декларації з ПДВ, то без подання уточнюючого розрахунку (УР) з можливим донарахуванням штрафу і пені не обійтися. Адже податковий кредит був відображений на підставі дефектної ПН. Таким чином, потрібно подати УР на зменшення ПК до періоду, в якому був відображений ПК за «помилковою» ПН. А ось знову включити до складу ПК таку «помилкову» ПН (відновити ПК), можна тільки в періоді, коли буде складений і зареєстрований «виправляючий» РК. Детально про порядок виправлення помилок у декларації з ПДВ ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 46.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі