№35-36

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2018/№ 35-36 Інші номери журналу ›
  • Імпорт товару: тонкощі обліку Тема імпорту та експорту завжди була затребувана. З одного боку, все більше тих, хто займається ЗЕД, з іншого — безліч неврегульованих питань. У цьому номері розглянемо бухгалтерський облік, облік з податку на прибуток, ПДВ за імпортно-експортними операціями. Проте тема ЗЕД неосяжна і багатогранна, тому особливості, пов'язані з єдиним податком, розглянемо в одному з наступних номерів. А цей розпочнемо з того, про що найчастіше запитують, — з імпорту.
  • Імпорт товарів і податок на прибуток Імпорт товару залежно від постачальника-нерезидента може не лише виявитися підконтрольним, але й призвести до виникнення різниць при розрахунку податку на прибуток. На що в такому разі звернути увагу і до яких коригувань це може призвести? Давайте з’ясуємо прямо зараз.
  • ПДВ при імпорті товарів Ввезення товару — об’єкт оподаткування ПДВ. І тут не важливо, хто ввозить — платник ПДВ чи неплатник. Давайте розберемося, як і коли сплатити ПДВ, а платникові ПДВ ще й вчасно врахувати його у складі податкового кредиту. Та ще і з користю для регліміту.
  • Безоплатний імпорт Якщо нерезидент вам підкинув товари безоплатно, це ще не означає, що так само безоплатно обійдеться вам їх ввезення. Тут, як і при ввезенні товарів за гроші, доведеться заплатити ПДВ та інші митні платежі. Тож давайте розберемося, що до чого.
  • Варіанти кредит-ноти від нерезидента Кредит-нота прив’язана до конкретних фактів: надання знижки на товари, що постачаються нерезидентом, бонусу для мотивації або врегулювання питань з неякісним товарам. Давайте розберемося, на які облікові наслідки чекати імпортерові в різних кредит-нотних ситуаціях.
  • Експорт: визначаємо дохід Відображення в обліку експортної операції має безліч «підводних каменів». Описати всі можливі нюанси і «слизькі» моменти просто неможливо. У цій статті коротко розставимо головні акценти, які необхідно знати для того, щоб відобразити дохід за експортною операцією, розрахувати курсові різниці і, загалом, правильно відобразити експортну операцію в обліку.
  • Експорт товару і ПДВ Не дивно, що експортні операції в частині ПДВ-обліку завжди привертали до себе увагу як суб’єктів господарювання, так і контролерів. Платників вабить перспектива відшкодувати сплачений «вхідний» ПДВ, застосувавши нульову ставку ПДВ. У свою чергу, податківці із цих же причин такі операції тримали на особливому контролі. Тому зараз ітиметься про найважливіші складові ПДВ-обліку експорту товарів. При цьому експорт послуг зачіпати не будемо.
  • Визначаємо місце постачання ЗЕД-послуги Що таке «місце постачання» і для чого його потрібно визначати? Усе дуже просто: від місця постачання залежить, підпадає ЗЕД-послуга під об’єкт оподаткування ПДВ чи ні. Тобто для цілей ПДВ місце постачання відіграє вирішальну роль. Які основні правила визначення місця постачання, розберемося прямо зараз.
  • «ПДВ-приколи» обліку послуг у ЗЕД У попередній статті ми з’ясували, що від визначення місця постачання ЗЕД-послуги залежить, «оподатковувана» вона чи ні. Само собою, що це далеко не всі ПДВ-особливості «закордонних» послуг. Для правильного їх ПДВ-обліку потрібно знати безліч інших «фішок». Наприклад, нюанси визначення бази оподаткування (правило «мінбази»), дати виникнення ПЗ, порядку оформлення ПН і відображення їх у декларації та інше. Про ці складові «ПДВ-щастя» для ЗЕД послуг і йтиметься в нашій статті.
  • Повернення товарів у ЗЕД Рано чи пізно кожен суб’єкт ЗЕД може зіткнутися з малоприємною ситуацією: ввезені/вивезені товари підлягають поверненню продавцеві. Ввезений імпортний товар, що не «прижився», можна повернути постачальникові-нерезиденту в митному режимі експорту або реекспорту. У свою чергу, ваш товар може повернутися додому від покупця-нерезидента в митному режимі імпорту або реімпорту. Про імпорт/експорт ми сьогодні говорили вже достатньо. А зараз давайте розберемо правила обліку ввезення/вивезення товарів, що повертаються, в режимі реімпорту/реекспорту.
  • Повернення авансу з «наваром»: як облікувати і «вершки», і «корінці» Чим чудова професія бухгалтера? А саме тим, що не доводиться сумувати. Причому сюрпризи підносять не лише законодавці й контролери. Завдати клопоту можуть і контрагенти. Ось один з прикладів. Підприємство перерахувало постачальникові-нерезиденту аванс. Але щось пішло не так: ЗЕД-договір розірваний і постачальник повертає суму валютного авансу. Але «Акела схибив» і замість належних покупцеві $10000 нерезидент повернув €10000. На щастя, для нашого підприємства постачальник не вимагає повернути зайву валюту. А ось у бухгалтера клопоту додалося: тепер потрібно облікувати не лише повернення авансу в інвалюті, але і той же валютний надлишок. Давайте разом із вами розберемося, як це зробити.
  • Безнадійна кредиторка в ЗЕД: обліковуємо списання Отримали аванс від заморського покупця або ввезли товари іноземного постачальника, а ось виконати свою частину зобов’язань за ЗЕД-договором так і не зібралися? Серед суб’єктів ЗЕД напевно знайдуться ті, у кого в обліку «мертвим вантажем» висить кредиторська заборгованість перед нерезидентом. Що робити з такою заборгованістю: списати чи залишити все як є? А якщо списати, то як це позначиться на обліку підприємства? Давайте розбиратися разом.
  • Несумові помилки в МД не змінюють «імпортний» ПК В оформлених митних деклараціях (МД) виявлені помилки, що не впливають на суму сплати податків і зборів. Наприклад, неправильно зазначена країна походження товару. Є й такі МД, у яких неправильно зазначено найменування бренда. Якою датою відображаємо податковий кредит: датою МД чи датою «Аркуша коригування» до МД? Який пакет документів має бути в покупця імпортного товару, щоб підтвердити витрати за імпортом товару і його доставкою?
  • Якщо код товару при експорті вже не той, що був при «вході» Отримали товар по Україні, який далі експортується. В отриманій ПН УКТ ЗЕД один, а при експорті код (за даними митниці) інший. Які наслідки такої невідповідності УКТ ЗЕД у «вхідній» ПН і «експортній» декларації? У тому числі при подальшому поданні цих сум на відшкодування.
  • Посередницький ПДВ при імпорті товару Юрособа (комісіонер) отримує грошові кошти за договором комісії на купівлю товару у нерезидента для ФОП (комітента). Комісіонер перераховує нерезиденту 100 % передоплати в іноземній валюті за товар та зі свого поточного рахунку оплачує «імпортний» ПДВ. Далі отриманий товар передає ФОП з оформленням акта на комісійну винагороду комісіонера. Чи можна включити до податкового кредиту комісіонера сплачений «імпортний» ПДВ? Яка сума ПДВ повинна надійти до податкового зобов’язання?
  • Чим запам’ятався квітень
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі