Теми статей
Обрати теми

Продаємо агрохімікати без ліцензії?!

Амброзяк Наталя, юрист
У нашого фермерського господарства на балансі «висять» агрохімікати. Чи можемо ми їх продати? Чи потрібна для цього ліцензія?

На щастя для вас, торгівля агрохімікатами на сьогодні не ліцензується. Тож звідки виникли сумніви?

Раніше у Законі України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000р. № 1775-III (на сьогодні втратив чинність), у переліку видів діяльності, що потрапляють під обов’язкове ліцензування, дійсно був п. 7 ч. 3 ст. 9: торгівля пестицидами та агрохімікатами (тільки регуляторами росту рослин).

Що мається на увазі під «пестицидами» й «агрохімікатами»? Обидва визначення містяться в ст. 1 Закону про пестициди і агрохімікати.

Пестициди — це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Агрохімікати ж — це органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

Але прийняли новий Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII. І він уже не містить пункту, схожого на той, який знаходився в старому Законі про ліцензування. Тому зараз

для торгівлі пестицидами та агрохімікатами ліцензія не потрібна

Отже, можна вільно продавати агрохімікати?

Ні, до тих, хто пов’язаний з торгівлею цими речовинами, висуваються інші вимоги.

Зокрема, згідно з частиною другою ст. 11 Закону про пестициди і агрохімікати особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами та агрохімікатами.

Відповідно, ті працівники вашого фермерського господарства, які будуть безпосередньо зайняті в процесі транспортування, зберігання або торгівлі агрохімікатами, повинні мати такий допуск (посвідчення). Порядок видачі цього документа затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. № 746. До того ж вони повинні пройти спеціальне навчання. Як і працівники фермерського господарства, які організовують транспортування, зберігання і торгівлю агрохімікатами.

Крім того, якщо фермерське господарство перебуває на спрощеній системі оподаткування (2 або 3 група) і збереться продавати цей специфічний товар, то зверніть увагу на види діяльності. У Реєстрі платників єдиного податку повинен значитися код КВЕД для торгівлі агрохімікатами (наприклад, 46.75 — оптова торгівля хімічними продуктами).

Пам’ятайте: здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі «єдинників», зобов’язує платників податків 2 та 3 групи (групу 1 не чіпаємо) перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Не виконали зобов’язання з переходу? Можете «нарватися» на анулювання реєстрації платником єдиного податку (п.п. 3 п. 299.10 ПКУ). Більш того, платники на 2 групі зобов’язані застосувати ставку 15 % до доходу, отриманого від виду діяльності, не зазначеного у Реєстрі «єдинників» (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ).

А ось на платників 4 групи схоже обмеження не поширюється.

Тож продавайте ваші агрохімікати, що «зависли». Тільки будьте уважні з дозвільними документами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі