Теми статей
Обрати теми

Продаж ОЗ платником сільгоспЄП

Свіриденко Алла, податковий експерт
Чи може фермерське господарство — єдиноподатник групи 4 продавати основні засоби? Як оподатковується така операція?

Поспішаємо вас порадувати — жодних «єдиноподатних» обмежень на продаж об’єктів основних засобів ні ПКУ, ні будь-які інші нормативні документи не містять. Тож якщо у вас раптом виявився непотрібний об’єкт основних засобів — продавайте його на здоров’я.

Тепер що стосується оподаткування.

Тут потрібно згадати, що сума основного податкового платежу платника єдиного податку (ЄП) групи 4 взагалі не залежить від величини отриманого ним доходу, у тому числі від продажу об’єктів основних засобів та інших необоротних активів. Річ у тому, що об’єктом оподаткування для платників сільгоспЄП є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду, що перебувають у власності сільгосптоваровиробника або наданих йому в користування, у тому числі на умовах оренди (п. 2921.1 ПКУ).

Особливі правила визначення оподатковуваного доходу при продажу основних засобів, які встановлені абзацом другим п. 292.2 ПКУ, платники сільгоспЄП не застосовують*. Працюють вони тільки для юридичних осіб — єдиноподатників, які є платниками ЄП групи 3, тобто для тих єдинників, у кого сума податку безпосередньо залежить від величини отриманих доходів.

* Нагадаємо, особливий порядок визначення доходу від продажу ОЗ полягає в такому: якщо об’єкт ОЗ використовувався на підприємстві менше 12 місяців, то до складу доходу потрапляє вся сума виручки від реалізації, а якщо ОЗ прослужив більше 12 місяців — дохід визначають як різницю між сумою, отриманою від продажу, і їх залишковою балансовою вартістю на день продажу за даними бухобліку.

Виходить, у бухобліку єдиноподатник групи 4 відображає продаж об’єкта основних засобів за загальними правилами, а на об’єкт оподаткування така операція не впливає зовсім.

А ось що насправді має значення для платника сільгоспЄП, який вирішив продати об’єкт основних засобів, так це:

(1) Суму доходу, отриману від реалізації основних засобів, які перебували на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця, в якому відбувся їх продаж, показують у рядку 3.4 Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за формою, затвердженою наказом від 26.12.2011 р. № 772. Причому зверніть увагу: в рядку 3.4, на наш погляд, відображають суму доходу в межах залишкової вартості об’єкта основних засобів. Наприклад, якщо об’єкт основних засобів, залишкова вартість якого 5000 грн., продали за 6000 грн. (без ПДВ), тоді в рядку 3.4 доведеться показати суму 5000 грн. А якщо його ж продали за 3000 грн. (без ПДВ), у рядку 3.4 потрібно показати 3000 грн.;

(2) Якщо ви як продавець зареєстровані платником ПДВ, тоді не варто забувати про вимоги абзацу другого п. 188.1 ПКУ в частині мінбази при продажу основних засобів. Так, при продажу об’єктів необоротних активів мінбаза відповідає балансовій (залишковій) вартості проданого об’єкта на початок звітного (податкового) періоду, в якому здійснено постачання. Детальніше про розрахунок мінімальної бази ПДВ при продажу необоротних активів ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 72, с. 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі