Теми статей
Обрати теми

Нумерація рядків у РК

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер детальніше поговоримо про заповнення РК. Адже тут останнім часом відбулося чимало змін. На жаль, більшість із цих змін вигадана самими податківцями, ніде в законодавстві ви не знайдете відповідних норм. Чи не найбагатостраждальнішою за останні півроку була «порядкова» графа 1 РК, у якій наводиться нумерація рядків. Далі про неї.

Нові правила нумерації рядків

Нагадаємо, що ще наприкінці минулого року ввели нові вимоги до нумерації рядків у РК. Точніше, до нумерації «збільшуючих» («плюсових») рядків у РК, якщо такі з’являлися при коригуванні (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2).

Тому тепер за новими правилами рядки в РК нумерують так:

— «мінусові» рядки (з «-») наводять у РК з тим же порядковим номером, який був у ПН. Тобто знімають (обнуляють) товарну позицію під тим же номером, під яким вона значилася в ПН (тому в «порядковій» гр. 1 РК дублюють порядковий номер з «порядкової» гр. 1 ПН*);

* Або РК, якщо до такої ПН уже був РК.

— «плюсові» рядки (з «+») нумерують у РК (увага!) наступним новим порядковим номером, якого не було в ПН*. Так, якщо в ПН було усього 4 позиції, то в «плюсовому» рядку в гр. 1 РК записують «5».

Отже, програмне забезпечення налаштоване таким чином, що в ПН з РК більше не можуть під одним і тим же порядковим номером обліковуватися дві і більше позицій. Кожній позиції присвоюється свій окремий номер, тому

«плюсові» рядки нумерують новим порядковим номером у РК

Приклад 1. Після авансу вирішили відвантажити покупцеві товар іншої номенклатури (замість товару С товар Е). У ПН у товару С порядковий номер «3», було всього 4 позиції. Тоді РК на зміну номенклатури заповнимо так:

img 1

Нові РК

Після таких нововведень найпростіше йдуть справи з коригуванням «свіженьких» ПН. Тобто коли ПН склали порівняно недавно і до неї вперше потрібно виписати РК. Чи якщо до такої ПН уже встигли оформити РК за новими (!) правилами.

Тоді в РК, що складається, рядки пронумеруємо з урахуванням нових правил нумерації (див. приклад 1) і особливих складнощів тут виникнути не повинно.

Старі РК

Складніше ситуація з коригуваннями «стареньких» ПН, до яких раніше (до середини грудня 2017 року — введення новацій) уже складалися РК за старими правилами. А також з коригуваннями зовсім «древніх» ПН, складених ще за старою формою, рядки в яких не нумерувалися (взагалі не мали номерів). Щоправда, під ці ситуації з кожним днем усе ще продовжують шліфувати програмне забезпечення, проте загальна лінія коригувань вимальовується такою.

Якщо за плечима є «старі» РК. Припустимо, що до ПН уже складали РК за старими правилами. Ну а тоді рядки і з «-», і з «+» у РК нумерували однаково: одним і тим же порядковим номером. Уявимо, що тепер дані цього РК потрібно знову відкоригувати.

Нагадаємо, що на початку року на зорі всієї епопеї з перенумерацією податківці в такому випадку радили здійснювати коригування таким чином: у РК, що складається, спершу перенумерувати кориговані позиції з однаковим порядковим номером за новими правилами (тобто присвоїти кожній позиції новий порядковий номер), після чого вже здійснювати коригування. Причиною коригування в усіх рядках цього РК зазначити «Зміна номенклатури» (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 3).

Проте зараз дотриматися таких інструкцій і перенумерувати вмить (в одному РК) позиції з однаковими порядковими номерами і зразу ж провести коригування, на жаль, не вийде. Адже декілька «мінусових» рядків з однаковими порядковими номерами, що повторюються, ПЗ просто не пропустить (не дасть їх відобразити в одному РК). До того ж декілька причин не можна зазначити в одному РК.

Тому тепер поради контролерів такі (БЗ 101.15). Якщо необхідно відкоригувати декілька позицій, які обліковуються під однаковим порядковим номером, то кожну з таких позицій спершу потрібно перенумерувати окремим (проміжним допоміжним) РК з причиною «Усунення неоднозначностей», після чого наступним РК проводити потрібне коригування (з відповідною причиною). Тож для перенумерації декількох позицій доведеться складати декілька РК.

Приклад 2. Припустимо, що змінювалася номенклатура і в «старому» РК товар А міняли на товари В і С. Тепер товари В і С потрібно поміняти на товари Д і Е. Тоді коригування проведемо таким чином:

img 2

Якщо не було нумерації рядків у ПН. Ще одна перехідна ситуація, коли потрібно відкоригувати зовсім «стару» ПН, рядки в якій не нумерувалися (не було графи для нумерації). Нагадаємо, що раніше в такому разі податківці радили не нумерувати рядки і в РК (раз номерів рядків не було в ПН, то без номерів рядків заповнювати і РК, тобто «порядкову» гр. 1 РК залишати порожньою, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 4). І до речі, досі є діюча БЗ 101.15 з такими роз’ясненнями.

Проте зараз програмне забезпечення вимагає (!) проставляти порядкові номери в «порядковій» гр. 1 РК. У зв’язку із цим можна діяти таким чином: раз порядкового номера не було в ПН, його можна присвоїти! Тобто для проведення коригувань порядкові номери коригованих позицій визначити самостійно: встановити (порахувати) порядковий номер того рядка, під яким коригована позиція значиться в ПН. Після цього з урахуванням такого (!) порядкового номера здійснювати коригування.

Приклад 3. Покупцеві було поставлено 10 одиниць товару В за ціною 100 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). У «старій» ПН рядки не нумерувалися, проте товар В занесений другим рядком у ПН, усього було 5 позицій. Тепер покупець повертає 4 одиниці товару В (у нього залишається 6 одиниць цього товару).

Тоді РК при частковому поверненні заповнимо так:

img 3

Детальніше про заповнення РК при частковому поверненні товару див. на с. 20.

висновки

  • За новими правилами нумерації «плюсові» рядки в РК нумерують новим порядковим номером, якого не було в ПН.
  • Якщо вимагається відкоригувати позиції з однаковим порядковим номером, то для перенумерації кожної з них спершу потрібно скласти проміжні РК з причиною «Усунення неоднозначностей», після чого проводити коригування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі