Теми статей
Обрати теми

Касову книгу закривають щорічно: примха ДФСУ чи обов’язок госпсуб’єкта?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
За матеріалами категорії 109.15 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Касову книгу відкривають на один календарний рік. Якщо протягом календарного року касова книга закінчується або змінюється її форма, таку книгу слід закрити.

При цьому, якщо в ній залишилися незаповнені сторінки (книгу вели в паперовій формі), то на таких сторінках проставляють прокреслення або на першій порожній сторінці ставлять дату закінчення книги і засвідчують підписами керівника і головного бухгалтера

Що ж, податківці продовжують наполягати: касову книгу (типова форма № КО-4) ведуть всього один календарний рік. Звичайно, з таким твердженням можна посперечатися. Адже ані в старому, ані в новому «касовому» Положенні (№ 637 і № 148**) ви не знайдете такого обмеження. В той же час, сама форма касової книги, а якщо точніше, то напис на її титульній сторінці «Касова книга на 20___ рік», начебто припускає використання такої книги лише у межах одного календарного року.

** Затверджені постановами Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 і від 29.12.2017 р. № 148 відповідно.

Тож якщо ви не хочете зайвий раз вступати в полеміку з контролерами, після закінчення року закрийте касову книгу і почніть нову.

До речі, закрити касову книгу необхідно ще в двох випадках: якщо протягом року книга закінчилася або помінялася її форма.

Останнє оновлення типових форм касових документів відбулося 05.01.2018 р. Вже тоді суб’єкти господарювання повинні були закрити касові книги старої форми і відкрити нові.

Проте постанова Правління НБУ від 24.05.2018 р. № 54 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 47, с. 3) відстрочила цей момент до 01.07.2018 р. Тобто закрити старі касові книги належало 30 червня.

На жаль, порядок закриття касових книг у законодавстві не прописаний. Як бути? У роз’ясненні 109.15 БЗ, що діяло до 05.01.2018 р., податківці пропонували такий варіант для паперової касової книги:

— на незаповнених сторінках проставити прокреслення або на першій порожній сторінці зазначити дату закінчення книги;

— засвідчити такі записи підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Ось тільки таке роз’яснення втратило силу у зв’язку з появою Положення № 148. Ми радили дочекатися відповідних вказівок контролерів і надалі керуватися їх рекомендаціями (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 32, с. 46).

І ось, у роз’ясненні, що коментується, фіскали не лише повністю повторили свої колишні висновки, але і додали нюанси закриття касової книги в електронному вигляді.

Так, якщо підприємство веде касову книгу в електронній формі, то для її закриття слід:

— вкладні листи сформувати в підшивки в хронологічному порядку (про те, як часто треба роздруковувати листи електронної касової книги, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 30);

— сформувати з таких підшивок касову книгу;

— засвідчити книгу підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Після цього касову книгу (у паперовому вигляді або її роздруківку на електронних носіях) передати на зберігання. Зберігати її треба протягом 3 років (за умови завершення перевірки фіскальними органами з питань дотримання податкового законодавства).

І ще одне. Нумерацію сторінок в новій касовій книзі слід почати з «1». А ось нумерацію прибуткових і видаткових касових ордерів слід продовжити (до кінця року) аби уникнути появи документів з однаковими номерами (109.10 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі