Теми статей
Обрати теми

ПН на оподатковувану ліквідацію основних засобів

Свіриденко Алла, податковий експерт
Коли виписують ПН? ПН на оподатковувану ліквідацію об’єкта основних засобів виписують у силу вимог п.п. 14.1.191 і п. 189.9 ПКУ.

Нагадаємо: перший з них зараховує будь-яку операцію з ліквідації основних засобів, як виробничого, так і невиробничого призначення, за самостійним рішенням платника податків до операцій постачання (п.п. «д» п.п. 14.1.191 ПКУ). Другий також називає «самостійну» ліквідацію постачанням і встановлює правила нарахування «ліквідаційних» ПДВ-зобов’язань*.

* ПДВ-неоподатковувані операції з ліквідації ОЗ перелічені в абзаці другому п. 189.9 ПКУ. Про те, коли і за яких умов ліквідація ОЗ не супроводжується нарахуванням ПДВ-зобов’язань, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 71, с. 5.

ПДВ-базою для оподатковуваної ліквідації «основних» буде звичайна ціна ліквідовуваного об’єкта, але не нижче його балансової вартості на момент ліквідації (з урахуванням амортизації за місяць вибуття)

Зверніть увагу! На об'єкт основних засобів, що ліквідується, бухгалтерську амортизацію припиняють нараховувати з наступного місяця за місяцем виведення такого об'єкта з експлуатації. Тож у місяці ліквідації амортизація ще повинна бути нарахована і врахована при визначенні балансової вартості.

Звичайною ціною вважається ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору. Якщо не доведене зворотне, то звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Таким чином, базою оподаткування при ліквідації «необоротного» об’єкта буде максимальна з двох величин:

— його ринкова вартість або

— балансова вартість на момент ліквідації.

І ще. Про всяк випадок зазначимо один очевидний факт: ринкову вартість потрібно визначати з урахуванням морального і фізичного зносу ліквідовуваного об’єкта, втрати ним споживчих якостей тощо.

Як заповнити ПН? Отже, якщо ви вирішили позбутися обридлого об’єкта основних засобів за доброю волею, але не подбали про оформлення документів, що підтверджують його ліквідацію і неможливість подальшого використання за первісним призначенням, то нарахування ПДВ-зобов’язань не уникнути. Ну а сам факт їх нарахування підтвердить складена вами ПН.

«Ліквідаційну» ПН нікому не передають, а складають, що називається, «для себе». Тому в лівому верхньому кутку такої ПН роблять відмітку «Х» і зазначають тип причини «05» — «Складена у зв’язку з ліквідацією основних засобів за самостійним рішенням платника податку» (п. 8 Порядку № 1307).

Поля заголовної частини ПН заповнюють так (абзац четвертий п. 12 Порядку № 1307):

«Постачальник (продавець)» і «Отримувач (покупець)» — підприємство зазначає своє найменування;

«Індивідуальний податковий номер» покупця — умовний ІПН «400000000000»;

«Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» — не заповнюють.

Що стосується основної табличної частини ПН (розділ Б), то тут жодних особливостей Порядок № 1307 не встановлює, а тому її графи заповнюйте в «загальнопоставному» порядку.

Оформлену таким чином ПН потрібно обов’язково зареєструвати в ЄРПН. Інакше на вас чекає штраф за ст. 1201 ПКУ. А ось заблокувати таку ПН не можливо, оскільки, як ми вже говорили, ПН «на себе», які не надають покупцеві, автоматизованому моніторингу не підлягають.

І на завершення хороша новина. «Компенсуючі» податкові зобов’язання за п.п. «г» п. 198.5 ПКУ при самостійній ліквідації основних засобів не нараховують.

Приклад заповнення «ліквідаційної» ПН див. на с. 15.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі