Теми статей
Обрати теми

«Орендні» ПН

Свіриденко Алла, податковий експерт
Коли виписують ПН? «Орендну» ПН складають за правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Якщо конкретніше, то в «передоплатному» випадку ПН складають на дату отримання грошей на рахунок (до каси) орендодавця. Якщо ж оплата здійснюється тільки за фактом надання «орендних» послуг, тоді дата виникнення ПДВ-зобов’язань і, відповідно, оформлення ПН буде прив’язана до дати оформлення акта приймання-передачі відповідних послуг (див. листи ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4206/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 10.01.2018 р. № 95/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Як часто оформляти такий акт*? Звісно, ідеальний варіант визнавати постачання послуг (складати відповідний акт) з періодичністю раз на місяць (на останню дату місяця). Водночас, на думку податківців (див. листи ДФСУ від 30.01.2018 р. № 342/6/99- 99-15-03-02-15/ІПК, ГУ ДФС у Полтавській обл. від 23.05.2017 р. № 302/ІПК/16-31-12-01-34, категорія 101.16 БЗ), «звітним» періодом для нарахування ПДВ-зобов’язань за орендою може бути не лише місяць, а й триваліший період, наприклад, квартал.

* В усіх подробицях це питання ми розбирали в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 55, с. 11.

Більше того, роз’яснюючи питання оформлення акта наданих «орендних» послуг (а отже, дати нарахування ПДВ-зобов’язань і складання ПН), податківці часто відсилають платників податків до бухобліку, аргументуючи це тим, що податкова та інші види звітності ґрунтуються на даних бухобліку (див., наприклад, лист ДФСУ від 22.03.2018 р. № 1164/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Із цього можна було б дійти достатньо сміливого висновку про те, що мікромалодохідники з річним звітним періодом можуть нараховувати ПДВ-зобов’язання і складати «орендні» ПН навіть на підставі акта, складеного останнім днем звітного року.

І ще один важливий момент, пов’язаний, правда, вже не з датою оформлення ПН, а безпосередньо з її змістом. Нерідко, разом з платою за користування приміщенням, договори оренди передбачають виплату орендарем компенсації окремих витрат орендодавця. Наприклад, до таких витрат, що компенсуються, належать: вартість теплової та електричної енергії, природного газу, послуг водопостачання, водовідведення, послуг охорони, а також сплачені орендодавцем податки, пов’язані з нерухомим майном (земельний податок, орендна плата за землю, податок на нерухоме майно).

Такі «комунально-компенсаційні» виплати в податкових цілях вважаються оплатою вартості орендних послуг. Відповідно, вони збільшують базу нарахування ПДВ і фігурують в «орендній» ПН.

Як заповнити «орендну» ПН? У принципі, якщо йдеться про відображення в ПН суми орендної плати без «навантаження» у вигляді компенсаційних виплат, то тут жодних особливостей і хитрощів немає. Ну хіба що, одиниця виміру в графі 4 може бути як «м2», так і «грн.».

Запитання виникають, коли поряд з орендною платою орендодавець отримує «комунально-компенсаційні» виплати. Річ у тому, що є дві версії відображення таких виплат в «орендній» ПН. Авторами однієї з них є податківці, другий — альтернативний варіант, який також має право на життя, а в деяких випадках, на наш погляд, навіть більше відповідає Порядку № 1307.

Для порівняння обидва варіанти заповнення ПН покажемо в таблиці.

Варіанти відображення «комунальної» компенсації в «орендній» ПН

Графа ПН

Варіанти заповнення ПН

від податківців*

альтернативний

* Приклад заповнення ПН «від податківців» див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 63, с. 9.

«Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» (графа 2)

«Послуги з оренди»*

«Відшкодування…» або «Компенсація…»**

* Тобто, на думку податківців, «Послуги оренди» слід іменувати будь-яку компенсацію, отриману за договором оренди: за комунальні послуги, прибирання приміщення, компенсацію податків тощо.

** За використання такого формулювання виступали раніше і самі контролери (див. лист ГУ ДФС у Сумській обл. від 16.09.2015 р. № 10/18-28-15-01-39).

«Код послуги згідно з ДКПП» (графа 3.3)

68.20 надання в оренду й експлуатацію

власного або орендованого нерухомого майна

«Одиниця виміру товару/послуги: умовне позначення (українське)» (графа 4)

«послуга»*

кВт, м2, м3, послуга, гривня**

* Порядок № 1307 таку одиницю виміру, як «послуга», не передбачає, проте податківці радять зазначати в графі 4 саме її.

** Про те, що за «комунальною» компенсацією вимірники в графі 4 можуть бути будь-якими, податківці говорили в листі ГУ ДФС у Чернівецькій обл. від 29.06.2017 р. № 861/ІПК/24-13-12-01. Компенсацію сплати податків, пов’язаних з нерухомим майном у графі 4 ПН позначають «послуга».

«Одиниця виміру товару/послуги: Код» (графа 5)

Не заповнюється

Код відповідної одиниці виміру,

зазначений у КСПОВО

Отже, ви можете самі обрати будь-який із запропонованих варіантів відображення «компенсаційних» виплат в «орендній» ПН. Причому виходити тут, на наш погляд, потрібно з того, як оформлена інша «орендна» первинка. Як ви пам’ятаєте, номенклатурну графу 2 ПН заповнюють за «образом і подобою» з «відвантажувальними» первинними документами. Тому якщо в акті погодження вартості комунальних послуг (іншому аналогічному документі) окремо розписана кожна відшкодовувана позиція: водопостачання і водовідведення, електрика, газ, опалювання, сума податків, пов’язаних з орендою нерухомості, зі своїми обсягом споживання, одиницею виміру і вартістю, то у ПН також бажано показати всі складові компенсаційних платежів розгорнуто. Якщо ж в акті деталізації немає, тоді можна задовольнятися варіантом податківців і заносити суму «комунальної» компенсації одним рядком із зазначенням «послуга» в графі 4.

До речі, потрібно зазначити, що є ще один варіант оформлення компенсаційних виплат за договором оренди, застосування якого полегшить життя й особливо оформлення ПН ☺. Цей варіант передбачає оформлення орендних відносин так, щоб уся компенсація комунальних платежів включалася до складу орендної плати. Тоді всю суму оренди (з урахуванням закладеної в неї «комунальної» складової) ви показуватимете в ПН одним рядком — як «Послуги з оренди» з орендним кодом «68.20».

І останній момент. За роз’ясненнями податківців, орендні послуги ні під критерій ритмічності, ні під критерій безперервності не підпадають (див. лист ДФСУ від 30.01.2018 р. № 342/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, підкатегорія 101.16 БЗ). Тому складати зведену ПН на постачання послуг оренди згідно з п. 201.4 ПКУ вони забороняють. А ось із безперервністю таких послуг, як постачання тепла, газу, електроенергії, послуг зв’язку, вони згодні. Тому відшкодування комунальних платежів (якщо компенсаційні виплати не включені до орендної плати) під цю заборону не потрапляють (див. листи ДФСУ від 06.07.2017 р. № 1025/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, ГУ ДФС у Полтавській обл. від 23.05.2017 р. № 302 /ІПК/16-31-12-01-34, категорія 101.06 БЗ). Але «безперервність» і «ритмічність» комунальних послуг призводить до того, що податківці захочуть побачити їх у щомісячній зведеній ПН навіть у разі оформлення акта оренди за підсумками кварталу (року). Інакше кажучи, підприємства з «укрупненим» періодом складання акта оренди повинні будуть нараховувати «орендні» зобов’язання щоквартально (щорічно), а за комунальною компенсацією — щомісячно. Для того щоб цього уникнути, рекомендуємо знову-таки включати суму компенсації до вартості самої оренди (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 55, с. 11). Заповнення ПН альтернативним способом див. на с. 25.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі