Теми статей
Обрати теми

Електронний кабінет: проводимо звірку розрахунків з бюджетом

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Електронний кабінет (ЕК) містить у собі багато сервісів. Один з них дає платникам податків можливість не тільки провести звірку розрахунків з державним та місцевими бюджетами (у режимі реального часу), а й одержати документ, що підтверджує стан розрахунків з бюджетом. Таке право з 01.01.2018 р. прописане в п. 421.2 ПКУ. А як ним скористатися, ми розповімо просто зараз.

Проводимо звірку розрахунків

Провести звірку розрахунків з бюджетом за допомогою ЕК можна в режимі он-лайн. Для цього не потрібно складати та подавати податківцям будь-які запити. Достатньо:

— зайти в приватну (особисту) частину ЕК (за адресою https://cabinet.sfs.gov.ua або через офіційний веб-портал ДФСУ — www.sfs.gov.ua) за допомогою ЕЦП;

— знайти в лівій частині екрана розділ «Стан розрахунків з бюджетом».

Щойно ви туди увійдете, перед вами з’явиться вікно з усіма інтегрованими картками платника (ІКП) за всіма податками і зборами, які ви сплачуєте (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Розділ «Стан розрахунків з бюджетом» в ЕК

За умовчанням програма видає дані за поточний рік. Тому в кожній з ІКП ви знайдете інформацію про нараховані та сплачені до бюджету грошові зобов’язання, суми, повернені з бюджету, суми переплати або недоїмки, суми нарахованої та несплаченої пені за конкретним податком/збором за такий період.

Щоб провести звірку розрахунків за попередні роки, вам слід вибрати відповідний період (рік) та потрібний орган ДФСУ, який контролює сплату податку/збору (рис. 2 на с. 12), що вас цікавить.

img 2

Рис. 2. Обираємо період та орган ДФСУ для звірки

Далі серед ІКП, що залишилися на екрані, оберіть ту, яка вас цікавить, і натисніть на неї. Ви побачите таблицю з детальною інформацією щодо конкретного податку (платежу) у розрізі проведених операцій (рис. 3).

img 3

Рис. 3. ІКП у розрізі операцій

Зверніть увагу: кожна операція, відображена в ІКП, має свій код. Наведіть курсор миші на значення в полі «Код операції» та прочитайте підказку, яка розповість вам про зміст операції.

На жаль, у вікні ЕК можна лише переглянути дані ІКП. Для того щоб їх відфільтрувати (за датою, сумою операції тощо), необхідно вивантажити таблицю в Excel.

До речі, у фізичних осіб, які захочуть провести звірку з бюджетом, є один бонус — вони можуть через ІКП сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної картки (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Фізичні особи можуть сплатити податки через ЕК

От і все, що потрібно для отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом через ЕК.

Одержуємо підтвердження

Одержати інформацію про стан розрахунків з бюджетом можна через меню «Стан розрахунків з бюджетом» у режимі реального часу. Такі дані можна використати навіть при адміністративному або судовому оскарженні рішень контролюючих органів (140.06 БЗ). Усе це, звісно, чудово.

Але якщо ви прибічник документів з підписами та печаткою, у вас є можливість отримати документ, що підтверджує стан розрахунків з бюджетом, у письмовому вигляді*.

* Завдяки п.п. 17.1.13 ПКУ платники податків можуть самостійно обирати спосіб взаємодії з контролюючим органом в електронній формі через ЕК, якщо інше не встановлено ПКУ.

Як? Раніше для цього існував тільки один спосіб — звернутися до податківців з письмовою заявою (у довільній формі) з проханням надати інформацію з ІКП про нараховані та сплачені суми й сальдо станом на певну дату в розрізі конкретних податків та обов’язкових платежів (135.04 БЗ).

Зараз же можна скористатися ще й ЕК. Для цього, звичайно, все одно доведеться написати листа до відповідного органу ДФСУ, але надіслати його буде набагато легше. У цьому вам допоможе розділ «Листування з ДФС» (у лівій частині вікна) приватної частини ЕК (140.03 БЗ).

Щоб надіслати запит, зайдіть до зазначеного розділу та у вікні, що відкрилося, зазначте такі реквізити:

— регіон, у якому розташований орган ДФСУ, та орган ДФСУ, якому ви надішлете лист (система заповнить автоматично, вам залишиться тільки їх перевірити);

— тип документа (у нашому випадку це лист);

— тематику звернення. Оскільки інформацію про стан розрахунків з бюджетом бажано одержати одразу за всіма податками та зборами, які сплачує платник податків, то краще обрати «Інші питання, що належать до компетенції ДФС». Якщо ж вас цікавить конкретний податок/збір — виберіть його назву (податок на прибуток, ПДВ, ПДФО, акцизний податок тощо);

— короткий зміст листа. Наприклад, «Запит щодо звірки стану розрахунків з бюджетами, цільовими фондами за податками, зборами та ЄВ» (не більше 100 символів).

Тепер відскануйте лист і завантажте його в поле «Файл», натиснувши кнопку «Обрати». Важливо! Текст листа має бути у форматі pdf, але не більше 2 МБ (рис. 5).

img 5

Рис. 5. Як заповнити запит щодо звірки розрахунків з бюджетами через ЕК

Збережіть проект листа, натиснувши кнопку «Зберегти».

Після цього знайдіть його в розділі «Вхідні/вихідні документи» у вкладці «Відправлені документи». Натисніть на нього мишкою, потім підпишіть (кнопка «Підписати») та надішліть податківцям (кнопка «Відправити»).

Протягом одного робочого дня після відправлення листа вам надійде повідомлення в ЕК із вхідним реєстраційним номером листа та датою його реєстрації в органі ДФСУ, до якого ви його надсилали.

А от відповіді на запит в ЕК ви не побачите. Її надішлють поштою не пізніше 15 робочих днів з дня одержання листа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі