Теми статей
Обрати теми

Резерв на документи, що запізнилися

Ольховик Ольга, податковий експерт
Запізнювання документів від постачальника — ситуація, що трапляється на практиці дуже часто. І хоча закон сьогодні дозволяє відображати витрати і без контрагентської первинки (на підставі самоакта), далеко не всі підприємства використовують цю можливість. Для таких підприємств існує альтернатива — відображати непідтверджені витрати шляхом створення відповідного забезпечення. Ось про це забезпечення ми зараз і поговоримо.

Спершу прояснимо ситуацію: багато підприємств не відображають витрати на підставі самоакта (незважаючи на те, що така можливість прямо передбачена в п. 2.6 Положення № 88), вважаючи, що податківці такі витрати не визнають. Особливо в тому випадку, коли їх точна сума ще не відома. Подібні побоювання зрозумілі. Адже самозадокументовані витрати, відображені в бухгалтерському обліку, автоматично зменшать і прибутковий об’єкт оподаткування (оскільки жодних різниць для них розділ III ПКУ не передбачає). Ну, а допитливе ставлення фіскалів до будь-яких документів, що «зменшують» податок, відоме всім.

Шляхом створення забезпечення підприємства можуть «пересунути» момент відображення податковоприбуткових витрат на період отримання документа.

Адже згідно з правилами з пп. 139.1.1, 139.1.2 ПКУ забезпечені витрати зменшують об’єкт оподаткування тільки за фактом використання резерву, яке якраз і відбудеться при отриманні підтвердної первинки.

А в бухгалтерському обліку витрати будуть відображені у своєму періоді: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471. Потім, при отриманні документа: Дт 471 — Кт 631 на суму раніше створеного забезпечення. Якщо сума витрат за документом виявилася більшою за створене під них забезпечення, різницю відображають проводкою: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 631. Якщо більшою виявилася сума забезпечення: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471 (методом «червоне сторно»).

Таким чином підприємство одночасно досягає двох цілей:

1) формує достовірну фінансову звітність (чого не відбудеться, якщо підприємство просто не відобразить не підтверджені витрати);

2) витрати здійснюють вплив на об’єкт оподаткування тільки після отримання контрагентської первинки.

Щоправда, малодохідники, які не рахують різниці з розд. III ПКУ, перемістити момент впливу на об’єкт оподаткування шляхом створення забезпечення не зможуть. Адже їх забезпечені витрати зіграють уже за фактом створення забезпечення (як і в бухобліку).

Ну, а високодохідників і малодохідників-добровольців, що зацікавилися, попереджаємо:

1) суворо формально для формування забезпечення на документи, що спізнюються, підстав немає, оскільки забезпечення в принципі створюють для відшкодування майбутніх операційних витрат (п. 13 П(С)БО 11). А в «бездокументальному» випадку найчастіше мають місце витрати поточного періоду. Незважаючи на це, Мінфін, схоже, вважає, що формувати таке забезпечення цілком можливо. В усякому разі в листі № 31-11410-06-5/11705 «резервний» варіант обліку «бездокументальних» витрат згаданий;

2) забезпечувати можна тільки ті непідтверджені витрати, час погашення або сума яких на дату закриття періоду точно ще не відомі (або відомі, але документами (наприклад, договорами) і здійсненими операціями (наприклад, оплатами) це не підтверджено);

3) перш ніж створювати забезпечення на бездокументальні витрати, передбачте відповідну можливість в обліковій політиці.

І ми закликаємо все ж не уникати «самоактування». Як не крути,

за відсутності документів від контрагента, «самоактування» — це найправильніший варіант обліку наявних зобов’язань

А отже, навіть якщо розбіжності з контролерами виникнуть, можна буде сміливо оспорювати їх рішення в суді. Детальніше про забезпечення «бездокументальних» витрат див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 57, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі