Теми статей
Обрати теми

«Довірчу» передачу майна ПДВ не оподатковують

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство передає майно в довірче управління. Чи треба нам як установнику управління нараховувати ПДВ-зобов’язання при його передачі управителю?

Дійсно, базою оподаткування для товарів/послуг, які передають/отримують за договорами комісії (консигнації), доручення, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена в порядку, встановленому ст. 188 ПКУ. Про це сказано в п. 189.4 ПКУ.

На перший погляд виходить, що передача майна за договором довірчого управління — оподатковувана операція, що вимагає нарахування ПДВ за загальними правилами.

Але давайте не квапитимемося з остаточним висновком. А просто згадаємо, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції постачання товарів/послуг, а також окремі операції, які хоч і не призводять до переходу права власності на товари/послуги, але прирівняні до постачання окремими нормами ПКУ. Крім того, і п. 189.4 ПКУ базою оподаткування «довірчих» операцій визначає не що інше, як вартість постачання товарів/послуг.

Визначення терміна «постачання товарів» дає п.п. 14.1.191 ПКУ. Це будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін або дарування, а також постачання товарів за рішенням суду. Крім того, постачанням товарів вважається передача товарів згідно з угодою, за якою виплачується комісія (винагорода) за продаж і купівлю.

Як бачите, передача товарів у рамках договорів комісії і доручення, згаданих у п. 189.4 ПКУ, вважається їх постачанням. А що ж передача майна за договором довірчого управління?

Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 1029 ЦКУ за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає іншій стороні (управителю) на певний термін майно в управління, а друга сторона зобов’язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної їм особи (вигодоотримувача). Договір управління майном не тягне за собою переходу права власності на майно, передане в управління, від установника управління до управителя (ч. 5 ст. 1033 ЦКУ).

Як бачите,

передача майна в довірче управління не відповідає визначенню постачання, оскільки не спричиняє за собою перехід права власності на майно

Крім того, не прирівнює до постачання такі операції і п.п. 14.1.191 ПКУ. Тобто операція з передачі установником управління управителю майна ПДВ не оподатковується.

Дуже важливо (!), що не наполягають на нарахуванні ПДВ-зобов’язань при передачі майна в довірче управління і податківці. Про неоподатковуваність таких операцій вони послідовно говорять вже протягом декількох років (див. листи ГУ ДФС у Харківській обл. від 05.10.2015 р. № 3272/10/20-40-15-01-15, ГУ ДФС у м. Києві від 21.04.2016 р. № 9392/10/26-15-12-01-18, ДФСУ від 17.10.2017 р. № 2259/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а також 101.04 БЗ).

Крім того, за бажання і для більшої упевненості ви можете скористатися правом, наданим п. 52.1 ПКУ, і звернутися до податківців за індивідуальною податковою консультацією з цього питання на свою адресу.

Ну і на закінчення, про всяк випадок нагадаємо, що надання управителем — платником ПДВ послуги з управління майном (за плату і в інтересах установника управління), є операцією постачання послуг, яка оподатковується ПДВ у загальному порядку.

Також під оподаткування потрапляє передача управителем установникові управління товарів/послуг — результатів управління за договором управління майном. При цьому базу оподаткування в цьому випадку визначають відповідно до п. 189.4 ПКУ. Виняток становлять операції з передачі установникові управління грошових коштів, які ПДВ не оподатковують (див. лист ДФСУ від 17.10.2017 р. № 2259/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі