Теми статей
Обрати теми

Подаємо УР: тонкощі СЕА

Адамович Наталія, податковий експерт
Механізми адміністрування ПДВ у СЕА за поточною декларацією і за уточнюючими розрахунками (УР) частенько призводять до того, що у платників можуть накопичитися зайві кошти на ПДВ-рахунку або особовому рахунку. Як правильно подати УР і не потрапити в пастку ПДВ-адміністрування, правильно використовуючи накопичені зайві кошти? Про це і поговоримо.

Платежі за поточною декларацією

Платники ПДВ уже давно навчені: нараховані та узгоджені в деклараціях з ПДВ суми податку (ряд. 18) списуються до бюджету виключно з ПДВ-рахунку.

У СЕА процедура адміністрування ПДВ із декларацій працює так (п. 20 Порядку № 569):

— для перерахування до бюджету узгоджених податкових зобов’язань за поданими деклараціями податківці не пізніше ніж за 3 робочих дні до закінчення граничного строку їх сплати надсилають Казначейству реєстр, в якому зазначаються звітний період і сума, що підлягає перерахуванню до бюджету;

— на підставі таких реєстрів Казначейство не пізніше останнього дня сплати податкових зобов’язань перераховує суми податку до бюджету з електронного ПДВ-рахунку.

Як прописано в п. 22 Порядку № 569, у разі недостатності коштів на електронному ПДВ-рахунку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник ПДВ у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати ПЗ,

перераховує на ПДВ-рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунку

Увага! На думку податківців, поповнення ПДВ-рахунку з поточних рахунків інших осіб (незалежно від наявності договору доручення), не передбачено (див. лист ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1452/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Та і з можливістю поповнення рахунку через касу банку податківці толком не визначилися (див. БЗ 101.17, детальніше див. на с. 27 цього номера).

Як би там не було (є гроші на ПДВ-рахунку чи ні), на розрахунки з бюджетом з ПДВ-рахунку в будь-якому разі (рано чи пізно) вони підуть у сумі податку, заявленого платником у поточній декларації (ряд. 18). Кожне надходження грошей на електронний ПДВ-рахунок Казначейство відправлятиме до бюджету, поки не закриє зобов’язання за декларацією в повному обсязі.

А що ж відбувається в СЕА при поданні УР, коли платник вирішує самовиправити декларацію з ПДВ?

Збільшуючий УР

Дотримуючись правил самовиправлення, прописаних у п. 50.1 ПКУ і п. 1 розд. VI Порядку № 21, у разі виправлення помилки, яка призвела до недоплати ПДВ, платник зобов’язаний: (1) скласти і подати збільшуючий УР; (2) донараховану за УР суму недоплати з ПДВ і 3 % самоштраф плюс, можливо, і пеню (!) сплатити до подання такого УР.

Донарахування ПДВ за УР. Згідно з нормами пп. 2001.2 і 2001.6 ПКУ (діючих з 01.01.2017 р.), доплачувати податок за УР слід через електронний ПДВ-рахунок. Тобто платники по суті повинні платити донараховані зобов’язання за УР, як і за декларацією, — виключно на електронний ПДВ-рахунок.

Згідно з п. 20 Порядку № 569 податківці, отримавши від платника збільшуючий УР, повинні не пізніше наступного робочого дня відіслати Казначейству окремі Реєстри з даними за УР, зокрема

із сумою недоплати, задекларованою платником у графі 6 ряд. 18 УР,

для списання ПДВ до бюджету.

На підставі такого реєстру Казначейство автоматично спише такі кошти з електронного ПДВ-рахунку до бюджету.

У результаті ліміт реєстрації буде збільшений через показник ∑ПопРах. Тому для реалізації цього механізму розрахунків за УР платник повинен заздалегідь потурбуватися про наявність коштів на електронному ПДВ-рахунку для розрахунків за УР. І в день подання УР закинути на ПДВ-рахунок гроші для сплати (у разі їх нестачі/відсутності).

Виняток: збільшуючі УР до декларацій за старі періоди до 01.07.2015 р. Згідно з пп. 2001.2 і 87.1 ПКУ сплату таких ПЗ та/або погашення податкового боргу за ПЗ, що виникло до цієї дати, платник повинен здійснювати зі свого поточного рахунку безпосередньо до бюджету. Тобто — оминаючи електронний ПДВ-рахунок.

3 % самоштраф і пеня за УР. Сплата штрафних санкцій і пені здійснюється з поточного рахунку (п. 25 Порядку № 569). Відповідно розрахований у ряд. 18.1 УР самоштраф (становить 3 % від додатної суми з гр. 6 ряд. 18 УР, п. 50.1 ПКУ) платник повинен сплатити з поточного рахунку прямо до бюджету.

Те ж саме стосується і пені, якщо, звичайно, справа дійде до пені і платник вирішить розрахувати її самостійно і сплатити за УР (детальніше про пеню при самовиправленні див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28, с. 35).

Якщо на дату подання УР є переплата на особовому рахунку, її можна використати тільки для погашення самоштрафу та пені.

Якщо за УР доплатили прямо до бюджету. Відразу скажемо: сплачені вами донарахування з ПДВ безпосередньо до бюджету сформують у вас в інтегрованій картці платника (ІКП) сплату ПДВ, яка порівняється з нарахуванням за УР. У той час як ваші зобов’язання за УР так і залишилися по суті неоплаченими. Адже враховуючи норми п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569 — вони повинні потрапити до бюджету з електронного ПДВ-рахунку. Чим це може загрожувати?

1. Як не крути, а донараховані в УР зобов’язання неодмінно підуть до бюджету ще і з ПДВ-рахунку. Адже після того, як ви подали податківцям УР до декларації з ПДВ, податківці одразу подали Держказначейству реєстри на списання коштів з ПДВ-рахунку за таким УР (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Тому будь-які кошти, що надходять на ПДВ-рахунок, одразу будуть списані Казначейством на погашення зобов’язань за УР (п. 22 Порядку № 569). По суті правильно, хоч і повторно.

Звичайно ж,

за наявності суми, безпосередньо сплаченої до бюджету (що покриває суму зобов’язань за таким УР), несвоєчасної сплати суми ПДВ не буде

Тобто штрафувати за прострочення сплати узгоджених податкових зобов’язань за п. 126.1 ПКУ, якщо на електронному ПДВ рахунку до граничних строків сплати за найближчою поточною декларацією або УР так і не з’являться гроші, не повинні.

2. Єдине, податківці, можливо, розцінять ваш прокол як порушення порядку самовиправлення, за яке можуть оштрафувати за п. 120.2 ПКУ. Нагадаємо, за порушення умов внесення змін до звітності, встановлених у п. 50.1 ПКУ, — передбачено штраф у розмірі 5 % від суми самостійно нарахованого заниженого ПЗ (недоплати). Але, щоправда, самих умов сплати такого донарахування, прописаних у п. 50.1 ПКУ, ви не порушили, якщо фактично здійснили доплату ПЗ з УР (!) безпосередньо до бюджету. Суворо кажучи, через те, що напряму сплатили до бюджету, порушено лише процедуру сплати зобов’язань.

3. Переплата не пропаде. Якщо ви ще не встигли закинути до бюджету гроші за 3 % самоштраф і, можливо, навіть і пеню (а ці платежі вже точно мають бути сплачені прямо до бюджету, без зарахування на ПДВ-рахунок), то тут спрацює п. 25 Порядку № 569 (ср. ). Переплата, що виникла, якраз і буде врахована для погашення за УР самоштрафу і пені. До того ж залишок надалі ще може бути використаний для погашення ПДВ-зобов’язань і штрафів, нарахованих за результатами перевірок (отриманими вами ППР).

Як варіант, ваші помилково сплачені гроші до бюджету не з ПДВ-рахунку можливо повернути тільки на поточний рахунок у банку. Для цього дотримуйтеся звичайної процедури, прописаної в п. 43.3 ПКУ (див. лист ДФСУ від 13.02.2017 р. № 3576/7/99-99-07-02-03-17). Тобто ви повинні подати в податкову заяву на повернення коштів (у довільній формі) і зазначити в ній напрям перерахування коштів: «на поточний рахунок».

Зменшуючий УР

Податок за період, що виправляється, не сплачений. Розглянемо ситуацію, коли виправляємося і подаємо зменшуючий УР до декларації з ПДВ, податок за якою ще не сплачений.

У такому разі запустити механізм заліку «переплати» за УР у рахунок зменшення нарахованого в декларації податкового зобов'язання до сплати, що виправляється, можна через ряд. 18.2 УР.

Для цього в ряд. 18.2 УР до декларації, що виправляється, робимо відмітку про несплачену суму податку (додаткове віконце) і в гр. 6 зазначаємо суму зменшення за УР.

Увага! Задекларований, але ще не сплачений податок значиться в «картотеці». І зменшать нарахований податок до сплати отримані від податківців Коригуючі реєстри, призначені для уточнення інформації в раніше поданих реєстрах (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Коригуючий реєстр податківці подадуть, якщо заповнено ряд. 18.2 УР і його спецвіконце із сумою з Витягу J1402401.

Тоді Казначейство спише з ПДВ-рахунку зобов’язання за декларацією в меншій (правильній) сумі (з урахуванням зменшення за УР, що надійшов у Коригуючому реєстрі).

Проте якщо грошей на ПДВ-рахунку було достатньо, і списання податку у рахунок помилкової декларації відбулося все-таки автоматично в повній сумі (за помилковим реєстром), то ряд. 18.2 в УР не допоможе.

Податок за період, що виправляється, сплачений. Якщо на дату подання зменшуючого УР у платника немає таких «непогашених» податкових зобов’язань, суми «зменшення» зобов’язань враховуватимуться в ІКП як переплата.

У такому разі в ряд. 18 за гр. 6 УР хоч і буде задекларовано від’ємне значення, проте заповнити ряд. 18.2 (і його спеціальне віконце) у вас не вийде. У Витягу за формою J1402401 несплати податку за період, що виправляється, не буде. Тож ваше віконце за ряд. 18.2 і сам ряд. 18.2 залишаться порожніми.

І після обробки даних отриманого УР жодних Коригуючих реєстрів податківці до Казначейства не направлять.

Але! Будьте готові до того, що при першій же появі коштів на ПДВ-рахунку (наприклад, закинутих туди для реєстрації ПН) вони одразу будуть списані Казначейством на погашення зобов’язань за поточною декларацією (п. 22 Порядку № 569).

Звичайно ж, за наявності переплати на ІКП (що покриває суму ПЗ за поточною декларацією) недоплати (у разі несвоєчасного списання) не буде. Тобто податківці не повинні прислати ППР за прострочення сплати узгоджених у декларації з ПДВ податкових зобов’язань згідно з п. 126.1 ПКУ.

Переплату, що виникла, платник може, з урахуванням 1095 днів, повернути за заявою довільної форми на ПДВ-спецрахунок (п. 43.41, п.п. «г» п. 2001.4 ПКУ) і тільки після цього витратити на погашення поточних ПЗ або податкового боргу.

Вплив зменшуючого УР на платежі за декларацією

Декларація, що виправляється

Заповнення розділу III УР

Дії податківців

Вплив УР на платежі за декларацією

Податок за період, що виправляється, не сплачений

1) гр. 6 ряд. 18 — зі знаком «-»;

2) гр. 6 ряд. 18.2 — сума з гр. 6 ряд. 18 (≤ віконцю 18.2);

3) віконце ряд. 18.2 (сума з Витягу J1402401)

Направляють до Казначейства Коригуючий реєстр на суму з гр. 6 ряд. 18.2 УР

Податок до сплати за декларацією зменшиться на суму з гр. 6 ряд. 18.2 УР

Податок за період, що виправляється, сплачений

Гр. 6 ряд. 18 зі знаком «-»

Переплату зараховують в ІКП

Переплата за УР не зменшує платежів за декларацією.

Її можна повернути на ПДВ-рахунок

Якщо ПЗ відобразили не в тому періоді

Виправлення, що тягнуть за собою подання відразу двох УР (і збільшуючого, і зменшуючого), зазвичай, проводять, коли у платника ПЗ відображені не в тому періоді. У такому разі збільшуючий УР (з 3 % самоштрафом) додасть ПЗ до декларації з ПДВ за потрібний період, а зменшуючий УР — прибере зайві ПЗ з декларації, в якій такі ПЗ були відображені помилково.

Як краще виправити помилку і при цьому не залучати зайвих обігових коштів для її виправлення?

Найоптимальніший варіант:

1) подати спершу зменшуючий УР. Дані УР відображаються в ІКП датою надання такого УР до контролюючого органу. Отже, на момент подання зменшуючого УР за ІКП на суму уточнення виникає переплата;

2) повернути переплату з бюджету на ПДВ-рахунок у порядку, прописаному в ст. 43 ПКУ, як помилкові кошти, що потрапили до бюджету з ПДВ-рахунку;

3) спокійно подати збільшуючий УР, під який на ПДВ-рахунку вже будуть кошти для сплати. І додатково поповнювати ПДВ-рахунок під збільшуючий УР платнику не доведеться.

Увага! Процедуру повернення коштів, що помилково потрапили до бюджету, на електронний ПДВ-рахунок платника запускаємо відразу ж після подання зменшуючого УР. Щоправда, перш ніж подавати збільшуючий УР, заздалегідь рекомендуємо переконатися в тому, що кошти на електронний ПДВ-рахунок за поворотною процедурою переплати зараховані.

Нагадаємо: інформацію про залишок коштів на електронному ПДВ-рахунку ви можете отримати від ДФСУ за відповідним запитом платника, який може відправлятися необмежену кількість разів на добу, шляхом отримання Витягу за формою J/F1402301.

Коли переплата на електронний ПДВ-рахунок буде зарахована, подаємо збільшуючий УР. У такому разі платникові немає необхідності поповнювати ПДВ-рахунок на суму донарахувань за збільшуючим УР. Адже повернуті на електронний ПДВ-рахунок кошти з бюджету можуть бути спрямовані на погашення поточних податкових зобов'язань, як за деклараціями, так і за УР, або ж податкового боргу.

Єдине, 3 % самоштраф за збільшуючим УР (!) за відсутності в ІКП іншої переплати, що виникла раніше, доведеться сплатити до подання УР з поточного рахунку платника «живими» грошима.

висновки

  • Суму донарахованого податку за УР у день його подання перераховуємо на електронний ПДВ-рахунок, а 3 % самоштраф і пеню — направляємо відразу до бюджету.
  • Переплата за УР не зменшує платежі за поточною декларацією. Її можна повернути на ПДВ-рахунок.
  • Переплати одних періодів, як і раніше, не можуть автоматом (без повернення на ПДВ-спецрахунок) погашати борги інших періодів.
  • Щоб не доплачувати ПДВ, подаємо спочатку УР (-), заявляємо переплату на ПДВ-рахунок, і тільки потім подаємо УР (+).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі