Теми статей
Обрати теми

Рух коштів на ПДВ-рахунку: як відобразити в бухгалтерському обліку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Щойно суб’єкт господарювання вступає до лав платників ПДВ, він автоматично стає щасливим володарем ПДВ-рахунку, відкритого в СЕА (п. 5 Порядку № 569). Із цієї миті він повинен контролювати всі операції, які проходять через такий специфічний рахунок, і фіксувати їх у бухобліку. Але як це зробити, якщо коло операцій, які самостійно може здійснити платник ПДВ з використанням ПДВ-рахунку, дуже обмежене? Сьогодні ми про це дізнаємося.

Початок роботи з ПДВ-рахунком

Проводити операції з використанням ПДВ-рахунку платники ПДВ можуть уже з дати їх ПДВ-реєстрації* (п. 5 Порядку № 569). Ось тільки зводяться вони лише до поповнення такого рахунку «живими» грошима:

* Для платників ПДВ, зареєстрованих до 01.02.2015 р., — з 01.02.2015 р.

— або для збільшення суми регліміту (п. 2001.3 і п.п. «а» п. 2001.4 ПКУ);

— або для сплати до бюджету погоджених податкових зобов’язань (ПЗ) за підсумками звітного періоду чи за результатами подання уточнюючих розрахунків (УР) (п.п. «б» п. 2001.4 ПКУ).

Усі інші операції (перерахування ПЗ до бюджету, повернення надміру сплачених коштів до бюджету тощо) — «у руках» Казначейства (пп. «в» — «г» п. 2001.4 ПКУ).

Незважаючи на це, сам ПДВ-рахунок і кошти, які на ньому знаходяться, належать платникові ПДВ, тобто є його активами. Тому всі операції, які проходять з використанням такого рахунку, платник ПДВ повинен фіксувати в бухобліку.

Для цих цілей Мінфін рекомендує відкрити окремий субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті» (п. 13 Інструкції № 141).

Поточні справи

Поповнення ПДВ-рахунку. Єдине, що може зробити платник ПДВ з ПДВ-рахунком самостійно, — це його поповнити. Причому виключно зі свого поточного рахунку** (лист ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1452/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

** Про інші способи поповнення ПДВ-рахунку див. на с. 27.

Дотримуючись вимог п. 13 Інструкції № 141, зарахування коштів на ПДВ-рахунок слід відобразити проводкою: Дт 315 — Кт 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Але коли відображати поповнення ПДВ-рахунку в бухобліку? На жаль, ані ПКУ, ані Порядок № 569 на це запитання надати відповіді не можуть.

На наш погляд, потрібно відштовхуватися від дати зарахування коштів на ПДВ-рахунок, оскільки саме із цієї миті відповідна сума буде доступна для погашення ПДВ-зобов’язань за декларацією або за УР.

Повернення надміру перерахованих коштів. Фактично тут ідеться про ті грошові суми, які «зависли» у вас на ПДВ-рахунку. Наприклад, ви перерахували гроші на ПДВ-рахунок для збільшення регліміту і залишили їх там для сплати ПЗ поточного періоду. Але за результатами подання ПДВ-декларації утворилося від’ємне значення — і гроші не списалися на сплату податку.

Процедура повернення таких коштів проста: платникові ПДВ достатньо подати у складі ПДВ-звітності додаток Д4 (заяву на повернення). Але тільки при виконанні умов, прописаних у п. 2001.6 ПКУ (дотримання розміру регліміту і співвідношення суми ПДВ у зареєстрованих ПН і задекларованих ПЗ).

За результатами розгляду вашої заяви Казначейство за вказівкою податківців перерахує кошти вам на поточний рахунок (Дт 311 — Кт 315).

Підставою для відображення таких операцій у бухобліку може стати бухдовідка, складена на підставі Витягу за формою J/F 1401903.

Сплата ПЗ до бюджету. Списання суми погоджених ПЗ за результатами звітного періоду або суми ПДВ, зазначеної в «збільшуючих» УР, — прерогатива виключно Казначейства (п. 2001.5 ПКУ).

Для відображення такої операції в бухобліку до субрахунку 641 відкривають аналітичний рахунок «Розрахунки за ПДВ в СЕА ПДВ». Але для простоти ми використовуватимемо 641/ПДВ. Далі на дату списання ПЗ до бюджету роблять проводку: Дт 641/ПДВ — Кт 315 (п. 13 Інструкції № 141).

Ця операція проводитися без участі платника ПДВ. При цьому дата її здійснення чітко не визначена (п. 20 Порядку № 569).

Тому її доведеться з’ясувати самостійно. Це зробити нескладно, достатньо зазирнути в Електронний кабінет (див. розділ «СЕА ПДВ»).

Для підтвердження здійснення такої операції можна скласти бухдовідку. А до неї вже додати Витяг за формою J/F 1401903.

Повернення надміру сплачених коштів з бюджету. Фактично це сума переплати з ПДВ, яка могла утворитися:

— або в результаті подання «зменшуючих» УР;

— або через помилкову сплату штрафних санкцій і пені (п. 25 Порядку № 569);

— або внаслідок помилкової сплати погоджених ПЗ на бюджетний рахунок.

Нагадаємо: кошти, надміру сплачені до бюджету з ПДВ-рахунку, підлягають поверненню виключно на ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ, п. 26 Порядку № 569). Для цього потрібно подати заяву податківцям у довільній формі*.

* Про повернення помилково перерахованих коштів до бюджету див. у відповіді на запитання в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 75, с. 27.

У бухобліку така операція відображається проводкою, «зворотною» списанню погоджених ПЗ до бюджету: Дт 315 — Кт 641/ПДВ.

Враховуючи те, що цю операцію Казначейство проводить без участі платника ПДВ, про дату повернення надміру сплачених коштів з бюджету на ПДВ-рахунок останньому доведеться дізнатися:

— або через Електронний кабінет (див. розділ «СЕА ПДВ» підрозділ «Реєстр транзакцій»);

— або отримавши Витяг за формою J/F 1401903.

Закінчуємо роботу з ПДВ-рахунком

Якщо ПДВ-статус платника податків буде анульовано, його ПДВ-рахунок також буде закрито (п. 2001.8 ПКУ).

Проте відбувається це не відразу, а після того, як будуть проведені останні розрахунки з бюджетом за результатами останнього звітного періоду такого екс-платника ПДВ (п. 27 Порядку № 569, лист ДФСУ від 12.11.2015 р. № 24136/6/99-99-19-03-02-15).

Якщо після розрахунків з бюджетом на ПДВ-рахунку залишаться кошти, вони також будуть перераховані до бюджету (пп. 7 і 27 Порядку № 569).

У бухобліку така операція відображається проводкою: Дт 641/ПДВ — Кт 315.

Зверніть увагу: потім такі суми можна буде повернути з бюджету (п. 43.41 ПКУ, п. 26 Порядку № 569).

На дату отримання коштів з бюджету робимо проводку: Дт 311 — Кт 641/ПДВ. Підстава для цього — банківська виписка.

Зведемо все вищенаведене до таблиці.

Бухгалтерський облік руху коштів на ПДВ-рахунку

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

1

Поповнення ПДВ-рахунку грошовими коштами (для сплати погоджених ПЗ або збільшення регліміту)

315

311

2

Списання коштів з ПДВ-рахунку для сплати ПЗ за звітною декларацією або «збільшуючим» УР, а також у рахунок погашення податкового боргу з ПДВ

641/ПДВ

315

3

Повернення надміру перерахованих коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок (на підставі додатка Д4)

311

315

4

Повернення надміру сплачених ПЗ з бюджету на ПДВ-рахунок (на підставі заяви згідно зі ст. 43 ПКУ)

315

641/ПДВ

5

Повернення надміру сплачених коштів з бюджету після закриття ПДВ-рахунку на поточний рахунок екс-платника ПДВ

311

641/ПДВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі