Теми статей
Обрати теми

«Руки на капот!», або Арешт сум регліміту

Амброзяк Наталя, юрист
І знову платники ПДВ перебувають у театрі абсурду! Цього разу справа стосується застосування арешту до сум регліміту. Підставою стає ухвала слідчого судді в межах кримінального провадження. Платникові податку доводиться оскаржувати таке рішення. Проте цей процес закінчується добре. Судді стають на бік госпсуб’єкта! Про найяскравіші приклади читайте у цій статті.

Як виникає арешт? До ЄРДР* вноситься інформація про скоєння злочину. Зазвичай, це ст. 205 (фіктивне підприємництво) або ст. 212 (ухилення від сплати податків) ККУ. Потім слідчий звертається до слідчого судді з клопотанням про застосування арешту до сум регліміту (!) підприємства (причому далеко не завжди «підозрюваного» у справі). І… слідчий суддя погоджується**!

* Єдиний реєстр досудових розслідувань.

** Див., наприклад, ухвалу слідчого судді Вінницького міськсуду Вінницької обл. від 17.09.2018 р. у справі № 127/23127/18.

Якщо ви зіткнулися з аналогічним арештом, то пам’ятайте, що підставою для його скасування є, зокрема, необґрунтованість такого заходу впливу (ч. 1 ст. 174 КПКУ).

У цьому випадку можна:

1) оскаржити ухвалу слідчого судді в апеляційному суді (п. 9 ч. 1 ст. 309 КПКУ);

2) подати клопотання про скасування арешту слідчому судді до суду першої інстанції (ст. 174 КПКУ).

За основні аргументи стануть такі факти.

По-перше, реглімітні «гроші» не можна вважати майном у розумінні ст. 170 (загальні правила накладення арешту на майно) і ст. 98 (поняття «речовий доказ») КПКУ. Адже за своєю суттю вони не належать ні до грошових коштів, ні до електронних грошей, ні до іншого майна. І речовим доказом бути не можуть.

Виходячи з аналізу положень Порядку № 569 суми регліміту є просто показником, розрахованим за певною формулою.

По-друге, відповідно до п. 2 розд. ІІ Закону України від 16.07.2015 р. № 643-VIII навіть на кошти з ПДВ-рахунків не може бути накладений арешт.

Як приклад успішного оскарження способом з п. 1 нашого списку наведемо постанову Апеляційного суду Запорізької області від 04.09.2018 р. у справі № 335/8628/18.

Суд апеляційної інстанції скасував ухвалу слідчого судді. У рішенні, окрім зазначеного нами аргументу «по-перше…» ☺, звернув увагу на такий момент.

Факт того, що суми ліміту можуть використовуватися для «безпідставного» формування податкового кредиту з ПДВ госпсуб’єктами і що в майбутньому це може завдати шкоди державі, не може слугувати достатньою підставою для арешту. Адже цей момент не узгоджується із зазначеними в ст. 170 КПКУ завданнями і метою такого заходу впливу.

Тож судді дійшли висновку: ухвала слідчого судді в цій справі не відповідала вимогам ч. 2 ст. 173 КПКУ.

Що ж до подання клопотання про скасування арешту в суді першої інстанції (п. 2 списку), то тут як приклад наведемо ухвалу слідчого судді Жовтневого райсуду м. Запоріжжя від 04.07.2018 р. у справі № 331/3705/18. Так, суддя, розглядаючи клопотання, прийняв аргументи, про які ми вже сказали. Також він звернув увагу на те, що арешт у цьому випадку перешкоджає функціонуванню підприємства, порушуючи його права без обґрунтованої підозри останнього в здійсненні неправомірної діяльності.

Звичайно, судова практика — не аксіома. Може і змінитися. Хоча це і виглядатиме абсурдно. Проте прецеденти створені, тому боротися варто!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі