Теми статей
Обрати теми

Рядок 19.1 і «лімітне віконце»

Адамович Наталія, податковий експерт
У декларації з ПДВ виявився заповненим ряд. 19 (отримано від’ємне значення). Нас цікавлять показники ряд. 19.1 і так званого «лімітного віконця». Коли його заповнюють? На коли брати показник і навіщо він узагалі потрібен? Як ряд. 19.1 заповнюють в УР?

Декларація з ПДВ. Рядок 19 завжди заповнюється разом із «лімітним віконцем» . Тільки так ви зможете обчислити показник для ряд. 19.1. Пояснимо.

Декларування суми від’ємного значення з ряд. 19 у рахунок зменшення суми податкового боргу з ПДВ (ряд. 20.1) і до бюджетного відшкодування (БВ) (ряд. 20.2) здійснюється в межах ліміту реєстрації, визначеного відповідно до п. 2001.3 ПКУ.

Тож якщо в декларації заповнений ряд. 19, то й «лімітне віконце» до ряд. 19.1 заповнюємо. Не заповнюємо його лише якщо в декларації ряд. 19 залишається пустим (див. БЗ 101.20).

Величину ліміту реєстрації слід брати на дату (!) подання декларації. Причому це мають бути «найсвіжіші» дані. Дізнаємося величину ліміту реєстрації за запитом про стан спецрахунку (п. 13 Порядку № 569).

Далі дивимося, буде заповнено «показовий» ряд. 19.1 чи ні. Чому цей рядок «показовий»? А тому, що якщо від’ємне значення перевищує ліміт реєстрації (показник з «лімітного віконця»), то сума перевищення (тобто той самий показник ряд. 19.1) не може брати участі (!) в розрахунку БВ / погашенні податкового боргу (п. 200.4 ПКУ).

Тобто якщо від’ємне значення ряд. 19 > ліміту реєстрації, тоді в ряд. 19.1 виводимо різницю — показуємо суму перевищення від’ємного значення над лімітом реєстрації:

ряд. 19.1 = ряд. 19 - «лімітвіконце» до ряд. 19.1.

Майте на увазі! Суму з ряд. 19.1 можна тільки переносити на наступний період, тобто до ряд. 21 поточної декларації.

Якщо значення ряд. 19 ≤ ліміту реєстрації, то ряд. 19.1 декларації (!) не заповнюємо. У такому разі показник ряд. 19 відразу переносимо до ряд. 20 (п.п. 2 п. 5 розд. V Порядку № 21).

УР. Якщо при заповненні уточнюючого розрахунку (УР) до декларації з ПДВ змінюється значення ряд. 19 такої декларації, то з метою правильного визначення суми перевищення від’ємного значення над сумою ліміту реєстрації (ряд. 19.1), у службовому полі якраз і зазначається сума ліміту, розрахована на момент подання УР. На це звертають увагу і податківці (див. БЗ 101.23).

Навіщо ж у «лімітному віконці» до ряд. 19.1 УР зазначається значення реєстраційного ліміту на дату подання УР? Такий задум полягає в тому, щоб при поданні УР платник не міг дозаявити б БВ у сумі, що перевищує ліміт на дату подання УР.

І якщо ліміт збільшився, то цілком можливо перерахувати гр. 5 за ряд. 19.1 і 20 з урахуванням «свіжого» ліміту на дату подання УР (при цьому суму БВ у гр. 5 за ряд. 20.2 УР заносимо таку ж, як була, тобто як і в гр. 4). Відповідно розподіл від’ємного значення із самого ряд. 19 здійснюється вже виходячи вже зі «свіжого» значення ліміту.

Якщо ліміт на дату подання УР зменшився, то гр. 5 за ряд. 19.1 і 20 УР заповнити з урахуванням «старого» (!) ліміту. Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 46, с. 26.

З урахуванням цього заповнюємо «лімітне віконце» і сам ряд. 19.1 УР таким чином, як показано у таблиці нижче.

Заповнення рядка 19.1 УР

Рядки УР

Графа 4

Графа 5

Графа 6

19.1

У комірці ряд. 19.1 УР проставляємо ліміт на дату подання УР

Переносимо дані з помилкової декларації

Заповнюємо з урахуванням «свіжого» ліміту на дату подання УР (проставленого в комірці ряд. 19.1)

Виводимо різницю (гр. 5 - гр. 4)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі