Теми статей
Обрати теми

Автозаповнення ПДВ-декларації: нова фішка в Електронному кабінеті

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Податківці продовжують дивувати платників ПДВ, постійно вдосконалюючи роботу Електронного кабінету (ЕК). Так, у 2018 році вони встигли впровадити сервіси, що дозволяють не тільки відстежити історію податкових накладних, а й з’ясувати причину появи показника ΣПеревищ*. Більш того, контролерів це не зупинило. Цього разу вони запропонували користувачам ще один сервіс — автозаповнення ПДВ-декларації та додатків до неї. Які саме ПДВ-додатки потрапили під дію такого нововведення і наскільки корисний цей сервіс, дізнаємося із сьогоднішньої статті.

* Докладніше про все це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 77, с. 8, № 73, с. 9 відповідно.

У чому нововведення?

Цього разу в ЕК фіскали реалізували можливість автозаповнення рядків:

— основної частини декларації з ПДВ;

додатка Д1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)»;

додатка Д5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)»;

додатка Д6 «Довідка (Д6) подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів».

Зауважимо: зазначені форми звітності заповнюватимуться на підставі даних ЄРПН. А це означає, що повністю відмовитися від втручання бухгалтера не вийде.

Більш того, самі податківці попереджають, що сервіс поки працює в тестовому режимі, тому можливі деякі помилки. Виходить, довіряти йому на 100 % наразі не варто.

Але ознайомитися з ним для того, щоб скористатися в майбутньому, буде не зайвим.

Як скористатися новим сервісом

Щоб скористатися новим сервісом:

— зайдіть у приватну (особисту) частину Електронного кабінету (за адресою https://cabinet.sfs.gov.ua або через офіційний веб-портал ДФСУ — www.sfs.gov.ua) за допомогою електронно-цифрового підпису;

— знайдіть у лівій частині екрана розділ «Введення звітності».

Перед вами відкриється вікно, в якому програма запропонує створити форму звітності (у нашому випадку ПДВ-декларацію), що вас цікавить.

Зверніть увагу: вже в цьому вікні ви можете обрати період (рік та місяць), за який ви бажаєте створити форму звітності, що вас цікавить. Для цього є спеціальні поля в лівому верхньому кутку вікна (див. рис. 1).

Але, навіть якщо ви пропустите цей крок і не зазначите необхідний період, то нестрашно. Це можна буде зробити трохи згодом (у наступному вікні).

img 1

Рис. 1. Можливості розділу «Введення звітності» ЕК

Далі натисніть кнопку «Створити» і в переліку звітності, що з’явився, знайдіть шукану форму J/F 0200120 (див. рис. 2).

Полегшити процес пошуку вам допоможе поле, що сортує форми звітності за їх видами або видами податків і зборів, дані про які декларуються у таких формах звітності. Воно розташоване у верхній частині вікна.

img 2

Рис. 2. Де знайти форму ПДВ-декларації для заповнення

Зверніть увагу: це останнє вікно, в якому ви можете обрати звітний період, за який формуєте ПДВ-звітність. Не пропустіть його.

Тепер натисніть на саму форму ПДВ-декларації. Ви перейдете ще на одне «проміжне» вікно. Воно дуже важливе, оскільки саме тут вам належить зазначити:

— стан документа, який ви складатимете (звітний, звітний новий чи уточнюючий);

— орган ДФСУ, до якого ви хочете відправити ПДВ-звітність. Ці дані система заповнить автоматично. Вам залишиться тільки їх перевірити;

— додатки до ПДВ-декларації, які вам необхідно подати у складі ПДВ-звітності. У нашому випадку це додатки Д1, Д5 і Д6 (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Проміжний етап перед заповненням ПДВ-декларації

Тепер увага! Щоб система автоматично заповнила ПДВ-звітність, обов’язково поставте галочку в полі «Заповнити на основі даних ДФС» (розташоване над табличкою, в якій ви обирали ПДВ-додатки). Інакше дані до декларації з ПДВ доведеться вносити вручну.

Після цього можна переходити до заповнення власне ПДВ-звітності. Для цього натискаємо кнопку «Створити».

Основна частина ПДВ-декларації

Щойно ви натиснете кнопку «Створити», перед вами з’явиться вікно, в якому буде зображено основну частину ПДВ-декларації. Її розділи вже будуть заповнені даними з ЄРПН (див. рис. 4).

На жаль, ті показники, які до ЄРПН не потрапили, платникам ПДВ доведеться внести до ПДВ-декларації самостійно.

img 4

Рис. 4. Автозаповнення розділу I основної частини ПДВ-декларації

Для того, щоб ознайомитися з додатками Д1, Д5 або Д6, виберіть необхідний документ у меню в верхній частині вікна (рис. 5).

img 5

Рис. 5. Де знайти додатки до ПДВ-декларації

Розглянемо кожен з них окремо.

Додаток Д1

Оскільки ПДВ-декларація та додатки Д1, Д5 і Д6 заповнюються на підставі даних ЄРПН, то в додатку Д1 система внесе дані лише (див. рис. 6):

— до таблиці 1 «Коригування податкових зобов’язань згідно зі статтею 192 та пунктом 199.1 статті 199 розділу V Кодексу»;

— до таблиці 2 «Коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу».

Звичайно, за умови, що у звітному періоді були дані для їх заповнення.

img 6

img 7

Рис. 6. Автозаповнення додатка Д1 до ПДВ-декларації

Такий алгоритм несе в собі низку недоліків:

таблиця 1.1 залишиться порожньою. Відповідно, платнику ПДВ, який протягом звітного місяця виписував «збільшуючі» розрахунки коригування (РК), але так і не зареєстрував їх в ЄРПН на дату подання поточної ПДВ-декларації, доведеться вносити такі дані самостійно. Крім того, додати їх і до таблиці 1;

— у таблиці 2 не вистачатиме тих коригувань, які було проведено без РК, зареєстрованих в ЄРПН (наприклад, на підставі бухдовідки).

Додаток Д5

У додатку Д5 також буде заповнено лише (рис. 7):

таблицю 1 розділу І «Операції на митній території України, що оподатковуються податком на додану вартість за основною ставкою та ставкою 7 %, крім ввезення товарів на митну територію України»;

таблицю 2 розділу ІІ «Операції придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставкою 7 %».

img 8

img 9

Рис. 7. Автозаповнення додатка Д5 до ПДВ-декларації

А це означає, що:

таблиця 1.1 розділу І залишиться без уваги (тобто порожньою). Виходить, платникам ПДВ, які в звітному періоді виписували податкові накладні (ПН), але так і не змогли їх зареєструвати в ЄРПН на дату подання ПДВ-декларації, доведеться внести такі дані самостійно. Крім того, потрібно буде додати їх і до таблиці 1;

— у таблицях 1 і 2 не буде тих ПН, які ви залишили «про запас», скориставшись правилом 1095 днів (не включили до податкового кредиту в попередніх періодах). Це, знову ж таки, доведеться робити вручну;

— до таблиці 2 система внесе всі ПН, що складені у звітному періоді та зареєстровані в ЄРПН. Відповідно, якщо ви захочете «відкласти» якісь ПН, щоб скористатися ними в наступних звітних періодах, їх доведеться відшукувати і прибирати з таблиці 2 вручну. Якщо рядків у таблиці 2 багато, це створить додаткові труднощі, оскільки вивантажити додаток Д5 в Excel не можна. Тобто процес пошуку потрібної ПН може затягнутися надовго. Як наслідок, автозаповнення в цьому випадку може бути тільки орієнтиром (допоможе не випустити з уваги необхідні документи). Але вирішувати, який остаточний вигляд матиме таблиця 2 додатка Д5, платник ПДВ буде сам (звичайно, з урахуванням вимог ПКУ).

Додаток Д6

Зазвичай заповнення цього додатка не викликає особливих труднощів у платників ПДВ.

Адже його показники не впливають на розрахунки з бюджетом.

Тому, наприклад, платникам ПДВ, які здійснюють пільгові постачання, достатньо зазначити загальну назву операції, пункт ПКУ, яким встановлено ПДВ-пільгу, та обсяг постачання, звільненого від ПДВ.

Проте, заповнивши додаток Д6 в автоматичному режимі, платники ПДВ побачать дещо іншу картину (див. рис. 8). Так, тут будуть зазначені:

— товарні позиції з кожної пільгової ПН (за рядками) та відповідні обсяги постачання;

— посилання на «пільгові» норми з деталізацією нормативно-правових актів, завдяки яким було внесено зміни до таких норм.

img 10

Рис. 8. Автозаповнення додатка Д6 до ПДВ-декларації

На жаль, такий порядок заповнення занадто перевантажує даними додаток Д6 і збільшує його обсяг. Крім того, така деталізація вимагає від бухгалтера більше часу, щоб знайти помилку або звірити дані.

Що ж, як бачите, сервіс справді ще «сирий». Проте на сьогодні він усе ж може бути корисним для платників ПДВ, щоб звірити дані, виявити помилки, допущені під час заповнення ПДВ-звітності, тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі