Теми статей
Обрати теми

Нерезидентські послуги для неоподатковуваної діяльності: чи нараховувати «компенсуючі» ПЗ

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Підприємство — платник ПДВ придбало послуги у нерезидента на митній території України для використання в неоподатковуваній діяльності. Чи треба у такому разі нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ)? Що робити, якщо не відображали податковий кредит (ПК) і не нараховували ані «нерезидентські», ані «компенсуючі» ПЗ?

Придбаваючи нерезидентські послуги з місцем постачання в Україні, підприємство-покупець має самостійно («за» нерезидента) нарахувати ПЗ за такою операцією за першою подією: оплатою або отриманням послуг (п. 187.8 ПКУ), виписати податкову накладну (ПН) і зареєструвати її в ЄРПН (пп. 180.2, 208.2 ПКУ).

При цьому ПН, зареєстрована в ЄРПН, для підприємства — одержувача послуг стає підставою для віднесення суми нарахованого ПДВ до складу ПК (п.п. «г» п. 201.11 ПКУ, п. 208.2 ПКУ).

Таким чином, якщо нерезидентські послуги придбавають для використання в оподатковуваних операціях у рамках госпдіяльності, то, дотримуючись установлених правил, нараховують «нерезидентські» ПЗ і отримують право на ПК.

Якщо ж послуги, придбані у нерезидента, призначені для використання в неоподатковуваній, пільговій або негосподарській діяльності, на додачу до цих правил підключається п. 198.5 ПКУ. Тобто одержувачеві послуг, окрім «нерезидентських» ПЗ згідно з п. 208.2 ПКУ, доведеться додатково нарахувати «компенсуючі» ПЗ — для компенсації «нерезидентського» ПК (лист ДФСУ від 20.03.2018 р. № 1133/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, 101.15 і 101.19 БЗ).

Для нарахування «компенсуючих» ПЗ дозволяється складати зведену ПН не пізніше за останній день звітного періоду:

— придбання послуг у нерезидента — якщо про використання послуг у неоподатковуваній діяльності відомо вже при придбанні;

— фактичного використання нерезидентських послуг у неоподатковуваній діяльності — якщо про таке їх використання не було відомо при придбанні і в неоподатковуваних операціях послуги стали використовуватися згодом.

Ну і, звичайно, повинна виконуватися ПК-умова. Тобто нараховувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ треба тільки після того, як «нерезидентська» ПН зареєстрована. Інакше кажучи, коли нараховані «нерезидентські» ПЗ і виникло право на ПК, тобто є що компенсувати.

А якщо ПЗ не нараховували і ПК не відображали? Що ж, у такому разі доведеться самовиправитися.

Для цього, передусім, слід нарахувати «нерезидентські» ПЗ згідно з п. 208.2 ПКУ, виписати ПН (датою першої події) і зареєструвати її в ЄРПН.

Звичайно, якщо з дати першої події за операцією вже минув певний проміжок часу і граничний термін реєстрації ПН в ЄРПН сплив, платникові ПДВ доведеться:

— розплатитися штрафом за затримку реєстрації ПН в ЄРПН згідно з п. 1201.1 ПКУ (від 10 до 50 % суми ПДВ, зазначеної в ПН, — залежно від часу прострочення);

— уточнити звітний період першої події, в якому виникли «нерезидентські» ПЗ, і сплатити недоплату з 3 % самоштрафом (якщо помилка призвела до заниження ПЗ у такому періоді).

При цьому реєстрація в ЄРПН «забутої» ПН надасть покупцеві право на ПК за операцією.

Увага! Формування ПК за послугами, придбаними у нерезидента, відбувається за загальними правилами, що прописані в ст. 198 ПКУ. Тому якщо ПН зареєстрована в ЄРПН із запізненням — таку ПН можна буде включити в ПК тільки в періоді її реєстрації або в наступних періодах протягом 1095 днів з дати складання ПН (п. 198.6 ПКУ, 101.23 БЗ).

При цьому вже в періоді виникнення права на ПК за ПН, зареєстрованою в ЄРПН, у покупця з’явиться обов’язок (!) нарахувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ (101.06 БЗ, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 75, с. 5). Зважаючи на це, зручніше і «компенсуючі» ПЗ, і «нерезидентський» ПК задекларувати одним періодом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі