Теми статей
Обрати теми

Розливати пиво «на винос» можуть усі

Голенко Олександр, податковий експерт
Суть спору.* У магазині розливали пиво в тару «на винос». Контролери розцінили це як порушення ст. 153 «алкотютюнового» Закону № 481** та оштрафували продавця на 6800 грн. згідно з абзацом десятим ч. другої ст. 17 цього Закону. Продавець звернувся до суду. Хоча перша та апеляційна інстанції стали на його бік, довелося-таки дійти до Верховного, де він знайшов правду…

* Див. постанову ВС від 28.08.2018 р. у справі 806/1285/17 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/76113861).

** Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Позиція податкових органів

Податківці традиційно не бажають учитуватися в однозначне формулювання ч. шостої ст. 153 Закону № 481 та п. 22 Правил № 854*** (далі ми зробимо акцент на конкретних словах).

*** Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджені постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854.

Так, фіскали дозволяють продаж алкогольних напоїв на розлив виключно закладам ресторанного господарства або спеціалізованим відділам підприємств зі статусом закладу громадського харчування (зрозуміло, якщо у таких суб’єктів є роздрібна алколіцензія). А усім іншим у праві продавати те ж пиво «на розлив на винос» вони відмовляють (115.03 БЗ).

Вирішення справи судом

Суд став на захист продавця і прочитав букву закону так, як вона виписана законодавцем (тобто не розриваючи головні слова): «Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці…». Не знайшовши підтвердження тому факту, що пиво розливалося саме для споживання на місці, а не на винос, ВС остаточно затвердив рішення, прийняті на користь продавця судами попередніх інстанцій.

Таким чином, він, по суті, відокремив поняття продажу «на розлив для споживання на місці» від продажу «на розлив на винос». І дійшов висновку, що другий варіант дозволений не тільки громадському харчуванню! Головне — щоб продавець мав роздрібну алколіцензію.

Важливо, що у цій постанові написано прямо: продаж алкогольних напоїв для споживання на місці «з одного штуцера прямо в гаражі»**** може підтверджуватися тим, що в магазині спеціально обладнані місця для такого споживання алкогольних напоїв одразу після їх придбання (столами, стільцями, а також посудом, в якому неможливо придбати такі напої «на винос»).

**** М. Жванецький. «Збори на лікеро-горілчаному заводі».

Як бачите, ВС продемонстрував високі стандарти не лише компетентності в цьому специфічному питанні, а й людяності. ☺

Думка редакції

З одного боку, слід визнати, що в алкогольному законодавстві — принаймні в нинішньому вигляді — термін «на винос» відсутній.

З іншого — у ч. шостій ст. 153 Закону № 481 та в п. 22 Правил № 854 слово «розлив» таки нерозривно прив’язане до слів «для споживання на місці».

Тобто розлив пива для споживання на місці дозволений тільки суб’єктам громадського харчування, а розлив пива на винос — не тільки (ще раз підкреслимо, що те й інше вимагає роздрібної алколіцензії).

І добре, що сам Верховний Суд прямо підтвердив нашу думку, яка вам давно знайома з «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54, с. 38.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі