Теми статей
Обрати теми

Рахунок резидента за кордоном і єдиний податок

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство — резидент України (платник єдиного податку) планує отримувати валютні надходження від нерезидентів на рахунок, відкритий за кордоном. Чи потрібно за фактом надходження коштів на такий рахунок відображати «єдиноподатковий» дохід?

Запитання стосується рахунків резидента в іноземних фінансових установах. Право відкривати такі рахунки та здійснювати через них валютні операції прописано у ч. 3 ст. 4 Закону про валюту. Докладно про особливості цих рахунків читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 21, с. 25.

Для юридичних осіб — платників єдиного податку «єдиноподатковим» доходом є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

Тобто для юрособи-єдиноподатника дохід визначається за фактом надходження грошових коштів платнику єдиного податку (на рахунок або до каси такого підприємства). Такий висновок підтверджують у своїх роз’ясненнях також і фіскали (БЗ 108.01.02).

На нашу думку, надходження коштів у іноземній валюті на закордонний рахунок резидента-єдиноподатника — тут не виняток. Адже закордонний рахунок резидента — це його власний банківський рахунок, так само як і рахунок в українському банку. Тому надходження коштів на закордонний рахунок резидента — це підстава відображати «єдиноподатковий» дохід

Так, з-під валютного нагляду такі кошти «вискочать» лише після зарахування на поточний рахунок єдиноподатника в українському банку (п.п. 2 п. 9 Інструкції № 7). Але до «єдиноподаткового» обліку це жодної дотичності не має: кошти, які надійшли на будь-який рахунок, який належить підприємству-єдиноподатнику, повинні бути включені до «єдиноподаткового» доходу на дату такого надходження.

Дохід єдиноподатника, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

При надходженні підприємству-єдиноподатнику іноземної валюти на рахунок в українському банку це правило застосовується лише до частини коштів, отриманих від нерезидента. До тієї частини, яка залишилася у розпорядженні єдиноподатника після обов’язкового продажу частини валютних надходжень (БЗ 108.01.02). Про це ви вже могли прочитати у матеріалі на с. 6, який присвячено правилам, за якими визначається дохід експортера-єдиноподатника у випадку, коли валютні кошти відразу надходять на рахунок в українському банку.

Якщо ж ідеться про дохід, який надійшов єдиноподатнику на закордонний рахунок, правило п. 292.5 ПКУ застосовується до усієї суми валюти, яка надійшла на такий рахунок. Тобто усю суму інвалютного доходу єдиноподатник має перерахувати у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження коштів на закордонний рахунок.

На нашу думку, таким чином відображати «єдиноподатковий» дохід при надходженні коштів на закордонний рахунок повинні не лише юридичні особи, а й підприємці-єдиноподатники (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). Адже у підприємців-єдиноподатників дохід виникає також на дату надходження коштів (БЗ 107.04).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі