Теми статей
Обрати теми

Домовилися з нерезидентом про зниження ціни послуг? Відкоригуйте ПДВ

Свіриденко Алла, податковий експерт
Наше підприємство отримало імпортні послуги від нерезидента. У ПДВ-обліку ми виписали податкову накладну, зареєстрували її, відобразили ПДВ-зобов’язання і податковий кредит. Після цього вартість послуг була знижена. Чи можна відкоригувати суму нарахованих податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ? Якщо так, то як це зробити?

Можна / не можна відкоригувати ПЗ/ПК? Перегляд ціни поставлених товарів/послуг є однією з підстав для коригування ПДВ-зобов’язань та податкового кредиту продавця і покупця за правилами п. 192.1 ПКУ. Проводять таке коригування на підставі розрахунку коригування (РК) до раніше оформленої податкової накладної (ПН).

На наш погляд, цей принцип коригування податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) працює й у вашій специфічній ситуації: коли і ПЗ, і ПК відображає підприємство — одержувач нерезидентських послуг. Тому сміливо виписуйте РК до тієї ПН, якою ви первісно показали нарахування ПДВ-зобов’язань.

Радує, що не проти такого коригування й податківці (див. лист ДФСУ від 06.06.2017 р. № 492/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, категорію 101.15 БЗ).

Хто реєструє РК? У цій ситуації всі обов’язки з нарахування ПЗ і ПК несе одержувач послуг — резидент. Він же, як ми з’ясували, за наявності підстав має право відкоригувати раніше нараховані ПЗ і ПК. А ось постачальник-нерезидент жодного стосунку до ПДВ-обліку не має. Зрозуміло, що в такому разі реєструвати будь-який РК (як збільшуючий, так і зменшуючий) буде одержувач послуг — резидент. Підтверджує це й п. 25 Порядку № 1307, який прямо говорить: РК до ПН, складеною одержувачем (покупцем) послуг від нерезидента, місце постачання яких на митній території України, підлягає реєстрації в ЄРПН одержувачем (покупцем) таких послуг.

Коли оформляти РК? Певних висновків із цього приводу можна дійти з п. 21 Порядку № 1307. Тут сказано, що порядок складання РК аналогічний порядку складання ПН (крім випадків, прямо передбачених цим документом). ПН, як відомо, складають на дату виникнення ПДВ-зобов’язань. Відповідно, РК потрібно складати на дату виникнення підстав для коригування ПЗ. Тобто в нашому випадку — на дату перегляду вартості імпортних послуг — укладення додаткової угоди про зменшення вартості послуг, що надаються за договором. Щоправда, не виключено, що податківці наполягатимуть на проведенні коригування на дату остаточного розрахунку з контрагентом (за аналогією з коригуванням зобов’язань за внутрішньоукраїнськими постачаннями, див. лист ДФСУ від 01.03.2018 р. № 824/6/99-95-42-03-15/ІПК, категорію 101.15 БЗ).

Як визначити суму коригування? Якщо пам’ятаєте, базою ПДВ за отриманими від нерезидента послугами є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, включеного до ціни постачання відповідно до законодавства (п. 190.2 ПКУ). При цьому контрактну вартість в іноземній валюті перераховують у гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення ПЗ. У зв’язку з переглядом ціни відбувається зменшення (збільшення) вартості послуг у валютному еквіваленті, проте дата нарахування ПЗ, а також курс, що діяв на цю дату, залишаються незмінними. Тому суму зменшення (збільшення) вартості отриманих послуг перераховують у гривні також за курсом НБУ на дату первісного виникнення ПЗ.

Як показати коригування в ПДВ-декларації? Суму коригування з РК показують одночасно в рядках 6 і 13 декларації з ПДВ, яку подають за той звітний період, у якому складено РК (див. категорію 101.15 БЗ). Для розшифровування показників цих рядків заповнюють додаток Д1 до декларації (у спеціальних рядках).

Тут, щоправда, варто попередити: при коригуванні ПЗ і ПК орієнтуватися на період складання РК можна тільки в разі своєчасної його реєстрації в ЄРПН. А ось якщо з реєстрацією РК ви забарилися, ПЗ безпечніше зменшити лише в періоді реєстрації РК, а ПК — у періоді виписки РК (інакше може вискочити показник ∑Перевищ, який зменшує ліміт реєстрації, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі