Теми статей
Обрати теми

Ввезення давальницької сировини: як, щоб без податків?

Ольховик Ольга, податковий експерт
За яких умов ввезення давальницької сировини не оподатковується ПДВ, митом та іншими митними платежами?

Давальницьку сировину, отриману від нерезидента для переробки на території України, ввозять у митному режимі переробки на митній території України. Такі операції регулює гл. 23 МКУ. Поміщення товарів у цей режим здійснюється з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами (ч. 1 ст. 148 МКУ). Це означає, що товари, поміщені в режим переробки, звільняються від оподаткування за умови дотримання вимог цього митного режиму (п. 62 ч. 1 ст. 4 МКУ).

Умовне повне звільнення від оподаткування в частині мита — при дотриманні вимог та обмежень, установлених гл. 23 МКУ, — гарантує і ч. 12 ст. 286 МКУ. А в частині ПДВ — п. 206.12 ПКУ.

Отже, для того, щоб не довелося платити «ввізні» податки, давальницьку сировину потрібно помістити в режим переробки на митній території України і дотримуватися вимог цього режиму.

Відразу попередимо: деякі товари поміщати в режим переробки на території України заборонено. Їх перелік затверджений постановою КМУ від 27.03.2013 р. № 295. Зокрема, під забороною:

1) м’ясо та їстівні субпродукти (група 02 УКТ ЗЕД);

2) одяг та інші вироби, що використовувалися (код УКТ ЗЕД — 6309 00 00);

3) товари, в результаті переробки яких отримуються продукти переробки (крім залишків і відходів, зазначених у ст. 157 МКУ) за кодами згідно з УКТ ЗЕД, що визначені в ст. 1 Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикати з їх використанням» від 13.12.2006 р. № 441-V.

Як помістити сировину в режим переробки на території України?

Це можливо тільки за наявності відповідного письмового дозволу митниці, який видається за заявою власника цих товарів або уповноваженої ним особи (ч. 1 ст. 149 МКУ). До заяви потрібно додати документи, перелік яких наведено в ч. 2 ст. 149 МКУ.

Які основні вимоги режиму переробки на українській території?

Цей режим передбачає подальший реекспорт* продуктів переробки (ст. 147 МКУ), який потрібно встигнути здійснити у встановлений у Дозволі строк. Якщо переробник у цей строк не впишеться (і не зуміє його продовжити), то вимоги режиму переробки будуть порушені. І переробник повинен буде сплатити митні платежі в порядку, передбаченому ч. 2 ст. 106 МКУ, — у розмірі 3 % митних платежів, які підлягали б сплаті при випуску таких товарів у вільний обіг, розрахованих на дату їх поміщення в митний режим переробки (за кожний повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування в Україні). В усякому разі так говорять податківці (БЗ 101.10). Хоча, на наш погляд, ця позиція достатньо ліберальна. Формально, тут цілком можна викручувати податки по повній (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 20, с. 21).

* Хоча альтернативою реекспорту може бути поміщення кінцевого продукту і в інший митний режим (ч. 1 ст. 160 МКУ).

Врахуйте: сировина, що ввозиться, може бути поміщена в режим переробки, навіть якщо готова продукція фактично вироблена не із цієї сировини, а з власних «еквівалентних товарів» переробника (ст. 158 МКУ). Тобто платити ввізні митні платежі ні при ввезенні такої сировини, ні при реекспорті готової продукції, виробленої з використанням «еквівалентних товарів», не доведеться. Щоправда, в цих ситуаціях з еквівалентною компенсацією потрібно бути обережнішим, щоб при вивезенні готової продукції не вскочити в компенсуючий ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 20, с. 21).

А ось якщо давальницький контракт передбачає розрахунок за переробку (повністю або частково) сировиною, то така частина сировини відразу має бути оформлена в митному режимі імпорту (ч. 1 ст. 155 МКУ). Відповідно в цьому випадку потрібно буде сплатити і ввізний ПДВ, і мито (звичайно, якщо сировина, що ввозиться, оподатковується митом).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі