Теми статей
Обрати теми

Годину перевірці, а роботі час

Амброзяк Наталя, юрист
Погодьтеся, погано, коли гості приходять невчасно. Та ще й засиджуються допізна. Ще гірше, якщо такими гостями є трудові перевіряючі. А що як вони прийшли в неробочий час? Чи можна спровадити контролерів? Про це й поговоримо в статті.

Згідно з п.п. 1 п. 11 Порядку № 295 перевіряючі під час інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин за наявності підстав, визначених у п. 5 цього Порядку, самостійно й у будь-яку годину доби, з урахуванням вимог законодавства про охорону праці, можуть проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, у яких використовується наймана праця.

Розберемося із цим положенням. Зверніть увагу: п.п. 1 п. 11 Порядку № 295 установлює право проходити до приміщень підприємства в будь-яку годину доби в тих випадках, коли інспекційне відвідування стосується виявлення неоформлених трудових відносин. А це означає, що якщо предмет перевірки — щось інше, то таким правом вони вже не володіють. Предмет інспекційного відвідування можна перевірити за допомогою направлення. На практиці інспектори з праці приходять не лише зі службовим посвідченням, але і з направленням*.

* Див. детальніше про направлення на с. 5 цього номера.

Водночас згідно з ч. 3 ст. 4 Закону № 877 планові та позапланові заходи здійснюються в робочий час суб’єкта господарювання, встановлений його правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Так, Закон № 877 має вищу юридичну силу і повинен застосовуватися до трудових інспектувань у першу чергу. Але ч. 4 і 5 ст. 2 цього Закону встановлюють особливості застосування його норм до Держпраці. При цьому серед положень, яких Держпраці зобов’язана дотримуватися, ч. 3 ст. 4 Закону № 877 не значиться ☹. Це означає, що повною мірою застосувати рятівне «в робочий час» з ч. 3 ст. 4 Закону № 877 не вдасться.

Проте зазирнемо до Конвенції МОП № 81, на яку так люблять посилатися трудові перевіряючі. Звернути увагу потрібно на пп. «а» і «b» п. 1 ст. 12. Їх обов’язково треба тлумачити в комплексі. Отже, п.п. «а» передбачає таке: інспектори праці мають право безперешкодно, без попереднього повідомлення й у будь-яку годину доби проходити на будь-яке підприємство, що підлягає інспектуванню. Ніби як нічого нового, але читаємо далі п.п. «b»: проходити в денний час до будь-яких приміщень, які інспектори мають достатні підстави вважати такими, що підлягають інспектуванню.

Що ж виходить? Приходити на підприємство можуть у будь-яку годину доби, а ось заходити до приміщень (де, можливо, працюють нелегальні працівники) можуть лише в денний час.

Тепер давайте поглянемо на ситуацію очима працівника. Припустимо, перевіряючий прийшов у кінці робочого дня (встановленого правилами внутрішнього трудового розпорядку). Якщо в інспектора є всі необхідні документи, то не допустити до інспектування ми його не маємо права. Але і затримувати працівників після закінчення робочого дня не можемо. Це буде порушенням їх права на відпочинок, гарантованого Конституцією України і трудовим законодавством. Тому в разі, коли до вас приходить трудовий інспектор,

не соромтеся говорити про певний трудовий розпорядок на підприємстві (у ФОП)

При цьому коригування внутрішнього трудового розпорядку «під інспектора» законодавчі акти не передбачають.

Також не забувайте про максимальну тривалість відвідувань (п. 10 Порядку № 295): для суб’єктів мікро- і малого підприємництва — 2 робочі дні, для всіх інших — 10 робочих днів.

До речі, якщо інспектор проводить інспекційне відвідування довше, ніж це передбачено п. 10 Порядку № 295, то ви маєте право не допускати перевіряючого (п.п. 2 п. 14 Порядку № 295).

Будьте уважними і нічого не бійтеся! Обстоюйте свої права, а ми вам у цьому допоможемо ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі