Теми статей
Обрати теми

Змінилася ціна частини товару: як виписати РК?

Адамович Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.15 Бази знань

висновок документа

При зміні ціни частини номенклатури товарів/послуг платник повинен скласти РК з кодом причини «104» «Зміна номенклатури» (із заповненням коригувально-цінових граф 9, 10)

Про те, що при зміні ціни частини номенклатури товарів/послуг, (!) якщо кількість товарів/послуг не змінюється, потрібно складати РК з кодом причини «104», податківці говорили й раніше (див. листи ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17, від 27.06.2018 р. № 2901/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Причина в тому, що класичний РК на зміну ціни з кодом причини «101» «Зміна ціни» проблему часткової зміни ціни однієї номенклатури товарів/послуг не вирішує. Адже за загальним правилом та алгоритмом його заповнення, закладеним у програмному забезпеченні:

(1) кількість рядків у РК-101 має бути «парною» — одним рядком (з «-») повністю знімають увесь рядок ПН, за яким змінюється ціна, а другим рядком (з «+») наводять правильні дані;

(2) в обох рядках і на «-», і на «+» кількість товару за графою 10 має бути однаковою та повинна дорівнювати значенню графи 6 коригованого рядка з ПН.

Якщо змінилася ціна частини товару однієї номенклатури, коригування передбачатиме заповнення непарної кількості рядків, оскільки замість одного коригованого рядка в ПН з’явиться два нових рядки, що ділять кількість товару однієї номенклатури на дві частини: частину кількості товару за старою ціною та частину кількості товару за новою. Тобто у результаті в РК вийде запис «-», «+», «+».

Крім того, незважаючи на те, що загальна кількість товару однієї номенклатури в результаті не змінюється, проте при поділі її на два рядки з різною ціною кожен новий рядок за кількістю не відповідатиме показнику графи 6 коригованої ПН.

Тож однозначно при зміні ціни частини товару однієї номенклатури складаємо РК з кодом «104». Щоправда, цікаво, що податківці пропонують проводити коригування в цінових графах 9 і 10 такого РК. Як пояснили податківці:

— відповідні показники рядка ПН, що коригується, зокрема ціна, а також обсяг постачання і сума ПДВ, зазначаються зі знаком «-» (обнуляється (виводиться в «0») рядок ПН, що коригується). При цьому показники з граф 6 і 7 розділу Б ПН переносяться до граф 9 і 10 розділу Б РК;

— додаються нові рядки з правильними показниками, яким присвоюються нові чергові порядкові номери, які не зазначалися в ПН.

Приклад. Надійшла передоплата за 10 одиниць товару А за ціною 100 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). Було поставлено 6 одиниць товару А за ціною 100 грн. за одиницю. Надалі сторони передомовились про ціну і було допоставлено 4 одиниці цього товару за ціною 105 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). У ПН порядковий номер у товару А — «2», усього позицій — 4.

img 1

Водночас не забувайте: якщо одночасно змінюється і ціна, і кількість товару однієї номенклатури (у межах суми ПН), то в РК з кодом «104» слід заповнювати виключно «кількісні» графи 7, 8, а графи 9 і 10 залишити порожніми (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 18).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі