Теми статей
Обрати теми

Призупиняємо діяльність юрособи: чи можна не сплачувати комуналку?

Амброзяк Наталя, юрист
Підприємство, яке припиняє свою діяльність, максимально намагається скоротити свої витрати. Тому не дивно, що виникає запитання про те, чи можна зекономити ще й на комунальних платежах. А якщо офіс госпсуб’єкта знаходиться в багатоквартирному будинку? Чи може підприємство призупинити надання послуг з опалення? Якщо так, то як це зробити?

За загальним правилом постачання комунальних послуг здійснюється безперервно, крім випадків, установлених чинним законодавством (ч. 3 ст. 16 Закону № 1875, ч. 1 ст. 16 Закону № 2189).

Якщо в підприємства є лічильники, які враховують споживання комунальних послуг, то запитань виникнути не повинно. Немає споживання — немає й оплати за їх постачання.

Наприклад, проблем бути не повинно з електроенергією. Споживати її без лічильників неможливо (п.п. 2.3.3 Правил № 312). Проте зауважте: згідно з п. 3. 4 Типового договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії (додаток 3 до Правил № 312) непобутовий споживач зобов’язаний протягом 3 днів після закінчення розрахункового місяця надати операторові системи розподілу звіт про показання засобів обліку за розрахунковий місяць. Якщо в оператора не буде інформації про спожиту (розподілену) електроенергію, то її обсяг визначатиметься за середньодобовим споживанням попереднього розрахункового місяця.

Призупинити використання комунальних послуг юрособі неможливо. Але чи можна «відрізати» госпсуб’єкта від опалення на невизначений строк з подальшим відновленням надання таких послуг?

Загальна норма — п. 13 ч. 1 ст. 7 Закону № 2189 — установлює право споживача розірвати договір про надання комунальної послуги. Про це потрібно попередити виконавця відповідної послуги не менше ніж за 2 місяці до дати розірвання договору. При цьому споживач зобов’язаний допустити виконавця до проведення технічного припинення надання комунпослуги. Але

розірвати договір про постачання теплової енергії, укладений зі споживачами в багатоквартирному будинку, не можна

Виняток: розірвання такого договору колективним споживачем.

Проте відповідно до п. 24 Правил № 630 споживачі можуть відмовитися від отримання послуг із централізованого опалення. Порядок такої відмови для багатоквартирних житлових будинків передбачений Порядком № 4.

Виходячи з п.п. 2.1 Порядку № 4 на сьогодні відключити можна відразу весь багатоквартирний будинок й одночасно з організацією індивідуального опалення. До того ж таке рішення має бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.

До речі, до 2007 року п.п. 2.1 Порядку № 4 був куди ліберальнішим. Норма дозволяла встановити індивідуальне опалення, відключивши окремі приміщення, секцію або навіть під’їзд будинку. Усьому виною є наказ Мінжитлокомунгоспу від 06.11.2007 р. № 169. Що підтверджує й судова практика (див. постанову ВГСУ від 28.11.2017 р. у справі № 922/964/17*).

* Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/70793662

Як бачите, від однієї з найдорожчих послуг відключитися повністю не вдасться. Проте завдяки опаленню приміщення буде придатне до використання за призначенням довше і мікрорайон без тепла не залишите ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі