Теми статей
Обрати теми

КОРО* на РРО скінчилась. Як відмовитися від її ведення?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи треба якимось чином повідомляти податківців про відмову від ведення КОРО, якщо вона скінчилася, а нову не реєстрували, бо не збиралися її вести?

* Книга обліку розрахункових операцій.

Так, треба все одно подати контролюючому органу заяву про скасування реєстрації такої КОРО, а також саму КОРО, заповнену належним чином до дати подання заяви включно. Наведемо далі аргументи на підтримку такої позиції.

Як відомо, вирішувати, вести КОРО чи ні при використанні РРО, суб’єкти господарювання наразі можуть на власний розсуд. З 01.10.2018 р. їм дозволено не реєструвати та не зберігати КОРО у разі прийняття рішення про те, що при виході з ладу РРО або відключенні електроенергії не здійснюватимуться розрахункові операції до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії** (абзац п’ятий п. 2 розд. III Порядку реєстрації РРО***). Суб’єкти господарювання, які прийняли зазначене рішення, у разі необхідності та за власним бажанням можуть скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування.

** Детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 2.

*** Затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Отже, якщо ви вирішили працювати без КОРО, для цього треба видати внутрішній наказ по підприємству з таким формулюванням: «Прийнято рішення не проводити розрахункові операції під час виходу з ладу РРО/відключення електроенергії до підключення резервного РРО або до моменту включення електроенергії».

Про те, подавати чи ні копію такого наказу (рішення) до податкової, Порядок реєстрації РРО замовчує. Разом з тим, відповідаючи на запитання, чи має суб’єкт господарювання повідомляти контролюючий орган про прийняття рішення щодо незастосування КОРО, податківці зазначили (див. БЗ 109.09), що таке повідомлення здійснюється:

1) у разі реєстрації РРО — шляхом подання заяви про реєстрацію РРО за ф. № 1-РРО (додаток 1 до Порядку реєстрації РРО), у п. 8 якої проставляють відповідну відмітку;

2) у разі скасування реєстрації КОРО на вже зареєстрований РРО — шляхом подання заяви про скасування реєстрації КОРО за ф. № 2-КОРО (додаток 4 до Порядку реєстрації КОРО***).

Таку заяву суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО не пізніше двох робочих днів з дня виникнення підстави для скасування (п. 3 гл. 3 розд. ІІ Порядку реєстрації КОРО). Посадова особа контролюючого органу не пізніше наступного робочого дня з дня виникнення підстав вносить відповідні дані до інформаційної системи ДФС та здійснює запис на титульній сторінці КОРО на РРО щодо скасування її реєстрації, (абзац третій п. 1 гл. 3 розд. ІІ Порядку реєстрації КОРО).

Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «КОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється» (абзац п’ятий п. 2 розд. ІІІ Порядку реєстрації РРО). У зв’язку з цим до заяви суб’єкт господарювання додає реєстраційне посвідчення та КОРО, реєстрація якої скасовується. КОРО має бути належним чином заповнена до дати подання заяви включно.

Як бачите, прямої відповіді на ваше запитання це роз’яснення теж не містить. Однак воно, безперечно, підштовхує нас до думки, що обійтися у разі відмови від ведення КОРО без процедури скасування раніше зареєстрованої КОРО не можна, хай навіть вона і скінчилася на момент прийняття такого рішення. Адже податківці мають, по-перше, пересвідчитися, що таку КОРО ви вели належним чином, тобто що вона належним чином заповнена до дати подання заяви включно (див. лист ДФСУ від 12.07.2019 р. № 3246/6/99-99-08-02-01-15/ІПК). І по-друге, до реєстраційного посвідчення РРО вам треба внести відповідну відмітку про те, що його експлуатація здійснюється без ведення КОРО. А таку відмітку податківці вносять саме під час скасування реєстрації КОРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі