Теми статей
Обрати теми

Товар отримано, зменшено ціну, товар повернено: коли коригуємо ПК?

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство-покупець за післяоплатним договором (оплату постачальникові за товар перераховуємо після реалізації товару) отримує товар. Оскільки товар не продається, в додатковій угоді з постачальником домовилися про зниження ціни (провели уцінку). Чи потрібно за уцінкою нам зменшувати ПК? Чи повинен постачальник через зниження ціни нам виписати зменшуючий РК? Як коригувати ПК, якщо так і не реалізований товар надалі весь повертається продавцеві?

Додаткова угода на зменшення ціни. Згідно з п. 192.1 ПКУ у разі, якщо після постачання товару здійснюється зміна суми компенсації його вартості, включаючи подальший за постачанням перегляд цін, то суми ПЗ постачальника і ПК одержувача підлягають коригуванню на підставі РК до ПН.

Для визначення дати коригування логічно прив’язуватися до дати підписання угоди про перегляд ціни. Проте податківці на перше місце ставлять дату однієї з подій — відвантаження або оплати, що настає після зміни договірних умов.

І при перегляді ціни після відвантаження вимагають проводити коригування (складати РК) на дату остаточного розрахунку з покупцем (див. листи ДФСУ від 24.11.2015 р. № 24988/6/99-99-19-03-02-15 і від 01.03.2018 р. № 824/6/99-95-42-03-15/ІПК, 101.15 БЗ).

Тож зважаючи на думку податківців, до тих пір, поки ви не оплатите товар, проводити перерахунок, пов’язаний зі зменшенням ціни товару, не потрібно. У вашому випадку на дату підписання додаткової угоди (уцінки товару) ще не настала подія для коригування — розрахунок за товар. Відповідно немає приводу і для складання зменшуючого РК.

Якщо ж справа все-таки дійде до оплати, то розрахуватися за товар ви повинні будете вже з урахуванням зменшеною ціни. І на цю ж дату, враховуючи норми п.п. 192.1.1 ПКУ, зменшити ПК, не чекаючи складання постачальником РК на зменшення ціни і подальшої його реєстрації в ЄРПН.

Що стосується внутрішньої уцінки такого товару, то вона сама по собі не є приводом для зменшення ПК, відображеного при його придбанні: її проведення не спричиняє зміни власника товарів (не є постачанням) і не змінює їх первісного призначення. Така процедура не здійснює жодного впливу на ПДВ-облік.

А ось якщо ж справа до оплати так і не дійде — ви повернете постачальникові так і не оплачений товар, то на вас чекає абсолютно інше коригування — коригування з причини повернення товару.

Повернення товару. Раз покупець повертає товар, отже, правочин не відбувся і, дотримуючись вимог ст. 192 ПКУ, нараховані раніше ПЗ продавця і сформований ПК покупцем слід відкоригувати. Коригування проводимо з причини повернення товару. Причому додаткову домовленість про зміну ціни в цьому випадку до уваги не беремо, оскільки подія для коригування ПН з такої причини так і не настала (товар за зменшеною ціною так і не був оплачений).

У загальному випадку, якщо після повернення товарів сума оплати за них підлягає поверненню покупцеві, то, враховуючи позицію податківців, безпечніше складати РК на дату повернення коштів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 15).

Проте у вашому випадку повернення оплати за товар не буде (ви його так і не оплатили). Тому вже на дату повернення товару постачальник повинен буде скласти зменшуючий РК, «знімаючи» товар за первісно обумовленою в договорі ціною (тобто без урахування її зменшення).

У свою чергу, ви як покупець повинні показати зменшення ПК у декларації з ПДВ за звітний період, на який припаде дата повернення товару (не чекаючи РК від покупця), а отримавши РК, зареєструвати його в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі