Теми статей
Обрати теми

Декілька зведених ПН на мінбазу: податківці не проти

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство протягом місяця здійснює ряд постачань, що вимагають складання ПН на суму перевищення мінбази над договірною ціною. Чи можна протягом місяця виписати декілька зведених ПН на суму перевищення мінбази? Чи зведена ПН на перевищення у звітному періоді може бути тільки одна?

Податкові накладні на перевищення мінбази складаються в тому випадку, коли мають місце операції з «дешевого» продажу або безоплатної передачі. У такому разі на підставі абзацу другого п. 188.1 ПКУ платник повинен донарахувати ПЗ до величини мінбази — покупної ціни товарів/послуг, звичайної ціни власної продукції/власних послуг або балансової вартості необоротних активів. Враховуючи цю вимогу, ПЗ у постачальника складатимуться з двох величин: ПЗ, нарахованих на договірну вартість, і ПЗ, розрахованих виходячи із суми перевищення мінбази над договірною ціною.

Для їх відображення згідно з п. 15 Порядку № 1307 платник має скласти дві ПН — окремо на договірну вартість, окремо — на суму перевищення (див., наприклад, лист ДФСУ від 05.11.2018 р. № 4700/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Першу ПН оформляє в загальному порядку, реєструє.

А ось при складанні «другої» ПН на суму перевищення, враховуючи норми п. 15 Порядку № 1307, у платника є вибір: або складати «індивідуальні» ПН — на кожну дату, коли виникає «мінбазний» ПДВ, або складати зведену ПН (не пізніше останнього дня місяця, у якому відбулися такі операції), із зазначенням сум перевищення окремо за кожним «дешевим/безоплатним» постачанням за звітний період (абз. 11 п. 201.4 ПКУ). Здавалося б, усе зрозуміло: окремих мінбазних ПН може бути декілька, зведена мінбазна ПН — одна.

Проте після торішніх грудневих оновлень форми ПН у податківців у частині складання «других» ПН на мінбазу та їх кількості простежується така тенденція в частині складання зведених ПН на мінбазу.

По-перше, в консультації з БЗ 101.16, присвяченій порядку складання «другої» ПН на перевищення, податківці пояснили, що в такій податковій накладній (у тому числі й зведеній), складеній на суму перевищення, в графі «Зведена податкова накладна» замість відмітки «Х» проставляється код зведеності — «3» і зазначається тип причини — «15». Тобто, схоже, хочуть, щоб усі «другі» ПН, складені на перевищення (як під окреме постачання, так і зведену), платник позначав як зведені. Та судячи з усього, іншого варіанта і немає, програмне забезпечення давно налаштоване так, що вимагає в усіх «других» ПН проставляти код зведеності — «3».

По-друге, в консультації, присвяченій складанню ПН при безоплатних постачаннях, як одного з випадків, коли платник зобов’язаний виписати «другу» ПН на перевищення (див. БЗ 101.16), податківці, пояснюючи правила її складання, пропонують платникові скласти:

— або зведену ПН, не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснені такі постачання, з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною;

— або зведену ПН, не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснені такі постачання, з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

Тобто, по суті, пропонують платникам обходитися складанням зведених ПН — або під кожне окреме «дешеве/безоплатне» постачання, або на всі операції «дешевих/безоплатних» постачань за звітний період.

По-третє, ще в одній консультації з БЗ, присвяченій складанню зведених ПН (щоправда, тільки тих, які позначають кодом «1» і «2»), податківці доходять загального висновку, який підходить у тому числі й для зведених ПН, які позначають кодом «3». Порядком № 1307 не заборонено складання платником протягом звітного періоду декількох зведених ПН з однаковим типом причини.

Тож враховуючи всі ці роз’яснення податківців, можна дійти такого висновку: складання платником в одному звітному періоді декількох зведених ПН з типом причини «15» не є порушенням. Головне, щоб операції постачання, які вимагають нарахування ПЗ на мінбазу, в них не повторювалися (тобто суми зі зведених ПН під одне постачання повторно не потрапили в іншу зведену ПН під інші мінбазні постачання цього періоду).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі