Теми статей
Обрати теми

Банк ліквідується — обліковуємо депозит

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Розпочато процедуру ліквідації банку (з причини банкрутства), на якому залишився депозит. Кошти навряд чи будуть повернені нашому підприємству. Як це відобразити в декларації з податку на прибуток? Чи потрібно цю заборгованість переводити в резерв сумнівних боргів?

Зазвичай, на етапі введення тимчасової адміністрації в банку в підприємства з’являються сумніви в поверненні коштів, а тому така заборгованість може бути визнана сумнівною*. Регулює порядок обліку сумнівної заборгованості в бухобліку П(С)БО 10. Саме завдяки цьому стандарту підприємства під поточну дебіторську заборгованість, що виявилася «під сумнівом», зобов’язані формувати резерв сумнівних боргів (РСБ). Відображаємо РСБ у складі інших операційних витрат (п. 11 П(С)БО 10) проводками Дт 944 — Кт 38.

* Сумнівний борг — це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість у її погашенні боржником (абзац сьомий п. 4 П(С)БО 10).

Не створюють РСБ (п. 2 П(С)БО 10): (1) бюджетні установи, (2) підприємства, які складають фінансову звітність за МСФЗ. Останні керуються своїми МСФЗшними правилами і на дату балансу тестують суму дебіторської заборгованості на предмет її знецінення. Крім того, можуть не створювати РСБ (п.п. 2 п. 2 і п. 7 П(С)БО 25) мікропідприємства, непідприємницькі товариства та підприємства — єдиноподатники групи 3. Утім, звільнення від формування РСБ не виключає застосування ними інших механізмів знецінення активу згідно з П(С)БО 13 і П(С)БО 28 (ср. ). Детально з методами і порядком створення РСБ можна ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 80, с. 9.

Коли сумнівна заборгованість перетвориться на безнадійну**, вона підлягає списанню з балансу таким чином:

** Безнадійна дебіторська заборгованість — поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість у її неповерненні боржником або за якою минув строк позовної давності (п. 4 П(С)БО 10).

— підприємства, які не нараховують РСБ, суму заборгованості в повному обсязі включають до складу операційних витрат (субрахунок 944);

— підприємства, які нараховують РСБ, списують дебіторку за рахунок РСБ (Дт 38), а до операційних витрат (субрахунок 944) включають суму, що перевищує нарахований резерв (п. 11 П(С)БО 10).

У податковоприбутковому обліку підприємства, які не застосовують податкові коригування до фінансового результату, для цілей податкового обліку повністю орієнтуються на дані бухобліку. А ось високодохідники (обсяг доходу понад 20 млн грн. на рік) і малодохідники-добровольці зіткнуться з коригуваннями.

1. Коригування за РСБ. Операції зі створення, використання і коригування РСБ у бухобліку нівелюються податковими різницями (п.п. 139.2.1 ПКУ). Для цього на суму створеного РСБ (Дт 944 — Кт 38) відображаємо збільшуючу різницю в рядку 2.1.2 додатка РІ до декларації з податку на прибуток (тобто в повному обсязі знімаємо бухгалтерські витрати на формування РСБ). А в рядку 2.2.2 додатка РІ прибуткової деки відображаємо зменшуючу різницю на суму коригування (зменшення) РСБ у результаті інвентаризації (п.п. 139.2.2 ПКУ). Тобто ця зменшуюча різниця виникає, коли загальна сума РСБ на кінець звітного періоду менше, ніж сальдо за Кт 38 на ту ж дату (у бухобліку це проводка Дт 38 — Кт 719 або сторнуючий запис).

2. Списання заборгованості. Через рядок 2.2.3 додатка РІ зменшується об’єкт оподаткування на всю суму безнадійної дебіторської заборгованості, що списується, як у межах РСБ, так і понад його розмір (п.п. 139.2.2 ПКУ). Але за умови, що заборгованість відповідає хоча б одній з ознак «безнадійності» (п.п. 14.1.11 ПКУ). До речі, зменшувати фінрезультат на суму такої безнадії можна навіть у тому випадку, коли РСБ узагалі не створювався (БЗ 102.13).

У розумінні ПКУ безнадійною вважають заборгованість суб’єктів господарювання, визнаних банкротами у встановленому законом порядку або припинених як юрособи у зв’язку з їх ліквідацією (абзац «з» п.п. 14.1.11 ПКУ). Отже, сума депозиту, що залишилася непогашеною, буде визнана в податковому обліку безнадійною на дату ліквідації банку або на дату постанови господарського суду про визнання боржника банкрутом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі